Een vraag die ik veel kreeg (en krijg): hoe kun je afvallen na de zwangerschap? Het is iets waar ik zelf mee zat nadat ik was bevallen, en online vond ik weinig steun. Daarom: mijn tips voor het afvallen na de zwangerschap, waarbij ik gelijk de nodige fabels ontkracht!
Hoe begon het bij mij?
Nog voor ik zwanger werd, kwam ik aan. Geen vijf kilo of zo, nee, vijftien. Hormonaal gezien was mijn lichaam een puinhoop. Ik was moe, futloos, chagrijnig en ik had veel puistjes. Hardlopen deed ik pas net, maar veel plezier haalde ik er niet uit. Ik fietste meerdere keren per week 12 kilometer op een dag. Het probleem: ik at te veel. Vervolgens raakte ik zwanger en kwam ik nog meer aan. Ik was ook niet van plan om tijdens de zwangerschap af te vallen (en mocht je zwanger zijn: ga alsjeblieft niet op dieet! dat kan wachten tot later), maar daarna… tja, daarna wel.
Op een gewicht van zo’n 80 kilo (bij 1 meter 67) beviel ik van mijn dochter. In het ziekenhuis keek ik vooral naar de vrolijke baby – maar mijn buik had ik natuurlijk ook gezien. Die was er namelijk nog! Groot! Rond! En bruin (dat was dan weer leuk). Maar… hoe kwam ik er weer vanaf?
Oude kleren, nieuwe kleren
Direct na de bevalling voelde ik me topfit (iets met adrenaline). Ja, ik had pijn, en natuurlijk moest ik nog herstellen. Bijna een jaar lang sliep ik nauwelijks. Voor het eerst moeder zijn was leuk en gek. Ik zocht wanhopig het internet af met de vraag of het nog wel goed zou komen met mijn nachtrust (haha!) en of ik ooit nog een normale buik zou krijgen. Gedemotiveerd logde ik uit. Slapen zou ik nog wel, maar wat mijn buik betreft was er geen hoop meer, aldus het internet. Ik paste intussen weer in mijn spijkerbroeken, maar ik had een buikje dat nooit meer weg zou gaan. Had ik toen maar geweten wat ik nu wist!
Fabels over afvallen na de zwangerschap
Wat blijkt? Dat je nooit meer een platte buik kunt krijgen is een fabel. Je kunt zelfs een beter figuur hebben dan voor je zwangerschap. Een lijstje fabels op een rij:
- Je kunt je buik nooit meer plat krijgen.
- Je moet maar accepteren dat je mama-armen hebt.
- Na elke bevalling krijg je 3-5 kilo ‘extra’ en dat gaat er niet meer af (of bijna onmogelijk).
- Als je na negen maanden je figuur nog niet terug hebt (onzwangertijd), gebeurt het daarna ook niet meer.
- Het heeft weinig zin om je buikspieren te trainen na een bevalling.
Demotiverend? Dat vond ik dus ook! Wat klopt er nu wel en niet van?
Hoe het zit
Ik pak een paar uitspraken en geef uitleg.
“Ik ben fanatiek buikspieroefeningen gaan doen, maar ik heb geaccepteerd dat het nooit meer hetzelfde wordt.”
Veel vrouwen denken dat als ze maar fanatiek gaan sporten, het vanzelf goed komt. Het lastige is dat je tijdens je zwangerschap (en ook daarna, vooral als je borstvoeding geeft) gewend bent geraakt aan een ander eetpatroon. Je eet méér. Dat moet ook, want je verbruikt meer. Het lastige is om in te schatten wanneer je niet meer zoveel nodig hebt als eerder. Met sporten verbruik je niet zoveel als met een kind in je buik rondlopen of borstvoeding geven. Daarbij overschatten we snel hoeveel we verbruiken met sporten. Simpel gezegd: om weer op gewicht te komen, moet je niet alleen sporten, maar ook letten op wat je eet.
“‘Mijn bekken is breder geworden, dus maatje 27 pas ik gewoon nooit meer.'”
Voor mij valt dit onder de noemer ‘ik heb zware botten’. Je kweekt tijdens de zwangerschap een goede hoeveelheid vet rondom je heupen, billen en buik. Het lijkt erop dat het zich in dit gebied centreert, maar als je goed kijkt merk je dat je overal (iets) aankomt. Op je voeding letten (naast natuurlijk in beweging blijven) is uiteindelijk de manier om op gewicht te komen. Pas je met hetzelfde gewicht van vroeger je oude kleren alsnog niet? Laat dan eens je vetpercentage meten. Vaak is dit namelijk toegenomen. Zo had ik een vetpercentage van 28%, terwijl ik veel sportte. Pas toen ik – naast het sporten – op mijn eten ging letten (meer eiwit eten en tegelijkertijd niet te veel eten), begon ik mijn spieren te zien. Zoals je hieronder ziet gebeurde dat niet in een maand, of zelfs in negen, en hoe je op een foto staat maakt nog verschil. Ook zie je dat het ‘schommelt’.
Maar waarom lukt afvallen na de zwangerschap dan niet?
Simpel gezegd geven de meeste vrouwen te snel op. Dat is zelden uit zwakheid. Het werkt demotiverend als je veel sport en weinig resultaat ziet. Ook werkt het demotiverend om steeds op je eten te letten zonder dat je (veel) afvalt.
Het sleutelwoord: GEDULD. Ik typ het maar even met hoofdletters. Zelf heb ik er bijna drie jaar over gedaan om te komen waar ik nu ben. Na een jaar zag ik echt nog geen strakke buik. Na twee jaar zag ik nog steeds de extra rondingen, met name rond mijn heupen. Na het eerste jaar kreeg ik wél van mensen te horen dat ik ’toch al mooi in vorm was’. Na het tweede jaar noemden ze me slank. Wat er altijd achteraan kwam, was ‘voor iemand die een kind heeft gekregen’.
Het hoeft natuurlijk niet je streven te zijn om slank te zijn zonder ‘voor iemand die een kind heeft gehad’, maar als dat wel je doel is, moet je op het moment dat je ‘best een aardig figuur hebt voor iemand met een kind’ alléén stoppen als je dat prima vindt (want dat is het ook). Ben je echter niet blij, past je lijf niet bij je, en stop je puur en alleen omdat je denkt dat het ’toch niet beter kan worden’? Dan hoor je bij het overgrote deel van de vrouwen dat accepteert dat het niet beter kan. Feit: het kan zeker beter. Ook een feit: dat hóeft niet. Het belangrijkste is dat je blij bent met hoe je eruitziet. Ik ken prachtige vrouwen mét buikje en ik blijf erbij: zelfvertrouwen staat iemand het mooist. Je moet dan echter wel het (zelf)vertrouwen in je lijf hebben met alle feiten en mogelijkheden op een rij. Ik was niet blij met mijn buikje, en dus deed ik daar wat aan. Daardoor zit ik beter in mijn vel. Ik voel me fitter, energieker en sterker. Had het bij me gepast, dan had ik me met tien of vijftien kilo erbij ook sterk, fit en energiek kunnen voelen (en had ik bijvoorbeeld alleen een gezonder vetpercentage willen hebben).
Oké, maar: hoe doe je het?
In drie stappen:
- Accepteer dat het lang duurt voor je lijf hersteld is. Die negen maanden ‘ontzwangeren’ zijn voornamelijk hormonaal. Ik voelde me pas na jaren alsof ik mijn eigen lichaam weer terug had.
- Weet dat alles mogelijk is, maar dat je ook eerlijk moet kijken naar wat je ervoor over hebt. Als jij met plezier minimaal drie keer per week sport en/of beweegt, dan kun je zeker zichtbare spieren krijgen. Zelf vond ik het belangrijk om lekker te blijven eten (pizza, pasta, chocola). Dat betekent dat ik accepteerde dat op gewicht komen langer zou duren, want ik wilde beperkt op mijn eten letten.
- Kijk naar wat je moet doen om te komen waar je wilt zijn. Je moet om af te vallen een tekort opbouwen. Dat betekent niet een week of een maand de chocola of pizza laten staan, maar gedurende een half jaar of een jaar (of langer) consequent (iets) minder eten dan je verbruikt. Na die tijd blijf je op gewicht door te blijven sporten/bewegen en door te eten naar wat je verbruikt. Dit artikel geeft je meer informatie over wat je nodig hebt.
Kortom: meer inzicht en meer geduld helpen je een heel stuk vooruit.
Belangrijk: NIET doen
Je kunt snel afvallen, of misschien voel je je twee weken na de zwangerschap wel weer fit en wil je sporten. Lees alsjeblieft eerst de afraders hieronder:
- Te snel gaan sporten: wacht tot je buikspieren weer terug zijn gegroeid. Gebruik voor die tijd je buikspieren liever zo min mogelijk. Waarom? Je loopt kans op een diastase (Google maar) en in ernstige gevallen groeit het nooit meer goed.
- Te snel afvallen: als je je huid niet steeds langzaam de kans geeft in de normale vorm terug te keren, krijg je een ‘schort’ met losse huid. Hoe meer geduld, hoe beter. Je huid kan dan heel langzaam mee ‘afvallen’ en je hebt meer kans dat het zo strak mogelijk teruggroeit.
- Alleen buikspieroefeningen doen: beweeg het liefst elke dag een uurtje. Ga actief spelen met je kind(eren), geef het goede voorbeeld door het liefst te lopen of de fiets te pakken, en vind een sport die je leuk vindt. Je hele lichaam moet in vorm zijn, niet maar één deel ervan!
- Wonderen (of al te veel logica) verwachten: soms ziet mijn buik er vlak na het sporten opeens voller uit. Een paar weken later zie ik dan opeens extra spieren. Hoe dat komt? Ik ben er nog niet achter. Het enige wat ik weet, is dat je altijd pas op termijn resultaat zien en niet gelijk (hoe onlogisch – en soms zelfs ronduit oneerlijk – dat soms ook voelt).
Wat vind jij van je lijf na de zwangerschap? Hoe lang verwacht(te) jij dat het duurt om te herstellen?
Geef een reactie