Ken je de uitdrukking NSFW? Deze uitdrukking wordt vaak meegestuurd met een link of foto en staat voor Not Safe For Work. Je kunt de link of foto in kwestie beter thuis bekijken. Ik heb nu een nieuwe uitdrukking: Not Safe For Lunch. Om een lang verhaal kort te maken: omdat dit artikel gaat over poep is het NSFL.
Wat zegt een kleur drol?
Misschien kan het je geen drol schelen, maar je poep zegt toch veel over hoe je eraan toe bent. Hierbij is niet alleen de kleur van belang – ook de vastheid of hardheid van je drol en zelfs of je makkelijk of moeilijk poept spelen een rol in een al dan niet gezonde drol.
In je poep zit al het afval dat je lichaam niet nodig hebt: water, onverteerbare vezels, onverteerd voedsel (granen, kleine zaden), afgestoten dode lichaamscellen, levende en dode bacteriën, darmsappen en gal. Een gezonde drol is bruin tot lichtbruin, stevig maar niet hard, een volle cilinder, niet te brokkelig, en gemakkelijk uit te poepen. O ja, en het stinkt ook niet al te veel. Als je je kont afveegt na een fijne poepsessie en er zit (bijna) niets op je papiertje, dan heb je een heel gezonde drol gedraaid. Daar mag je trots op zijn.
Een vies verhaal
Natuurlijk kan ik het over iets smakelijkers hebben, maar je darmen zijn zo belangrijk. Daarom lees ik nu ook de bestseller De Mooie Voedselmachine (en schrijf ik hier zeker nog een keer een apart artikel over). Eerste vraag: kijk jij wel naar je ontlasting? Zo niet: dan lieg je of dan moet je dat toch eens gaan doen. Zowel je urine als je poep vertellen je hoe gezond je bent. Even kijken naar je vers gedraaide drol is een stuk makkelijker (en goedkoper) dan een uitgebreid doktersonderzoek, toch?
Je kleur drol
Misschien denk je dat poep bruin is. Dat klopt meestal, maar soms niet. Stop je je namelijk vol met suiker (en daar vallen ook grote hoeveelheden groenten en fruit onder) en eet je daarnaast te weinig zout of granen? Dan kan je poep lichtgroen worden. Na een lekkere portie bietjes heb je vaak glanzend rode of paarse poep. Rode poep kan ook ontstaan door een wondje aan je anus, waarbij er bloed bij je ontlasting komt.
Is je drol wel heel donkerbruin? Dat kan komen door te het eten van teveel zout en/of te weinig groenten. Ook kan het zijn dat je teveel rode wijn hebt gedronken. Heb je juist een bleke drol (richting klei of misschien zelfs wit), dan kan dit komen doordat er gal bij zit. Het kan zijn dat je lever of galblaas het moeilijk hebben of je een aandoening aan deze organen hebt. Gele of geelachtige drollen kunnen ontstaan na teveel alcohol drinken.
Is je poep zwart? Als je ook nog buikpijn hebt, wordt het tijd om de dokter te bellen; je kunt een interne bloeding hebben. Geen buikpijn, wel zwarte drollen? Je kunt te veel rode wijn hebben gedronken (vaak zijn je drollen dan ook wateriger) en/of te veel ijzer binnen krijgen (kan ook door ijzersupplementen zijn). Binnen een paar dagen moet je drol echter weer een normale kleur hebben, anders is het alsnog slim naar de dokter te gaan.
Het is dus niet zomaar een kleur drol die je hebt. Het is een hele wetenschap. Als huis-tuin-en-keuken-drollenkijker (oké, misschien is toiletdrollenkijker een beter woord) kun je de kleur van je drol zien als een indicatie van je gezondheid. Hierop kun je je leefpatroon aanpassen.
De mooiste drol
De vorm van je drol is ook ‘leesbaar’. Daarmee bedoel ik niet dat als je een drol in de vorm van een letter poept je geheime boodschappen van je lijf krijgt. Nee, ik bedoel dat het soort drol ook iets zegt over je gezondheid.
Een slijmerige (en/of bloederige) drol kan duiden op aambeien of ontstekingen – of zelfs kanker. Heb je dunne, lintachtige poep, dan kan dit een teken zijn van een poliep of gezwel. Doordat deze de uitgang verspert, is je poep dunner. Drijft je drol (en zit er een vettig laagje op het water)? Je lichaam neemt niet alle voedingsstoffen op uit je eten. Losse en waterige poep of diarree kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een voedselvergiftiting, lactose-intolerantie, verandering in eetgedrag, stress, ziekte van Crohn… het kan ook zijn dat je antibiotica slikt of middelen tegen maagzuur.
Poep jij konijnendrollen oftewel keutels? Deze duiden op een verstopping. Het kan alsnog zijn dat je regelmatig poept, maar toch moet je erop letten dat je voldoende gevarieerd eet, met veel rauwe groentes en fruit. Een spastische darm en stress kunnen ook een oorzaak zijn van keutelpoep. Stinkt je poep erger dan normaal? Dierlijke eiwitten kunnen gaan rotten in je spijsverteringskanaal en de stank veroorzaken. Het kan ook komen doordat het evenwicht in je darmflora is verstoord.
‘Poep ik vaak genoeg?’
Open deur: hoe vaak je poept hangt af van de hoeveelheid die je eet. Poep wordt donkerder naarmate het langer in je lichaam zit (weer een kleurindicatie). Je drol ophouden is niet handig – als je moet, dan moet je. Lukt het niet om te poepen? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Lange constipatie kan echter medeveroorzaker zijn van kanker in de dikke darm – en zelfs borstkanker.
Je kunt gelukkig zelf bijdragen aan een gezonde stoelgang:
- Regelmatig lopen of wandelen.
- Genoeg vezels eten.
- Genoeg vocht binnenkrijgen (en dan het liefst water, geen drankjes met suiker).
- Ga naar de wc als je moet poepen (en houd het niet op).
- Probeer stress te beperken en/of verminderen.
- Poep praktischer: zet je voeten op een verhoging terwijl je op de wc zit (of zelfs op de wc-bril zelf). Hurken is de ideale poeppositie.
Ben jij blij met je drollen? En poep je goed?
Bron: Optimist.nl
Geef een reactie