Al in 2012 was bekend dat de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht of obesitas heeft. Het Voedingscentrum adviseert daarom gezonder te eten en meer te bewegen. Maar hoe verhouden die adviezen zich tot de praktijk?
Advies: 2000 tot 2500 kcal per dag
Zoek je naar ‘hoeveel mag je op een dag eten’, dan krijg je twee soorten zoekresultaten. De eerste soort is een rechtstreeks antwoord: voor vrouwen geldt de richtlijn van 2000 kcal, voor mannen 2500. Onder meer het Voedingscentrum geeft deze informatie. Het tweede soort antwoord wat je krijgt is wat uitgebreider, soms in combinatie met een formule en/of een online calculator. Waar kun je het beste vanuit gaan?
Kloppen de gemiddelden?
Als jij heel gemiddeld bent, dan kun je uitgaan van het eerste advies. Toch? Ik kijk het na via deze site en neem de gemiddelde vrouw als voorbeeld. In Nederland is zij gemiddeld 39 jaar oud, 1 meter 70, en ze weegt zo’n 61 kilo. Bewegen doen we weinig; gemiddeld gezien hebben we een zittend beroep. Gelukkig heeft deze gemiddelde vrouw in kwestie een gezond BMI van 21,11 (terwijl uit deze cijfers weer blijkt dat we gemiddeld overgewicht hebben in Nederland…).
Doe je als gemiddelde vrouw he-le-maal niets op een dag? Dan verbrand je ongeveer 1300 kilocalorieën. Sport of beweeg je weinig, maar ga je bijvoorbeeld wel naar je werk en doe je zo nu en dan iets in het huis? Dan verbrand je 1579 kcal per dag. Eet je de aanbevolen 2000 kcal per dag? Dan kom je per week 300 tot 400 gram aan. Per jaar is dat een kilo of 20.
De gemiddelde man
Ik laat het vorige voorbeeld even bezinken en ga nu naar de gemiddelde man. De gemiddelde leeftijd in Nederland is nog steeds 39, maar mannen zijn wat langer dan vrouwen. Meneer Modaal is 1 meter 81, weegt 73 kilo en beweegt weinig. Met een BMI van 22,28 (alhoewel het gemiddelde BMI bijna 27 is, trouwens) heeft hij een gezond gewicht.
Hoeveel mag deze gemiddelde man op een dag eten? Als hij de hele dag in bed ligt, verbrandt hij 1671 kilocalorieën, maar hij zal vast ook naar zijn werk gaan en wat in het huishouden doen. Met weinig lichaamsbeweging verbrandt hij per dag zo’n 2000 kcal. Eet hij de 2500 kcal die worden aanbevolen? Dan weegt hij over een jaar 96 kilo (met een BMI van 29,3).
‘Maar ik heb een snelle stofwisseling!’
Als je snel je eten verbrandt, heb je waarschijnlijk ook snel weer honger. Betekent dit dat je méér kunt eten? Veel mensen denken van wel. Bekijk het echter eens logisch: als je je eten snel verwerkt, betekent dit niet dat je er niet van aan kunt komen. Een snelle stofwisseling betekent dus niet automatisch dat je meer kunt eten.
Toch zit er een kern van waarheid in. Mensen met een snelle stofwisseling hebben dit vaak door hun lichaamsbouw. Relatief veel spieren hebben zorgt bijvoorbeeld voor een snelle(re) stofwisseling. Meer spieren vragen ook om meer eten. Het is in die situatie dus wél logisch dat je meer kunt eten. Om die snelle stofwisseling op gang te houden, beweeg of sport je waarschijnlijk ook meer. Zoals gezegd kun je meer eten als je meer beweegt. Kortom: wat voor stofwisseling je ook hebt, uiteindelijk zegt hoeveel je beweegt nog het meest over hoeveel je op een dag kunt eten.
Gaat het alleen maar om calorieën?
We weten nog niet alles over verbranding, net als we nog niet alles weten over voeding. Het klopt in elk geval dat je afvalt als je meer verbrandt dan je eet, en dat je aankomt als je meer eet dan je verbrandt. Uiteindelijk zijn het de calorieën die bepalen of je aankomt of afvalt. Per persoon verschilt de verbranding, die samenhangt met leeftijd, gewicht, spiermassa, hoeveelheid vet en beweging (of gebrek hieraan).
Je bepaalt natuurlijk zelf waaruit je calorieën bestaan. Hoe meer gezonde voedingsstoffen, hoe makkelijker je een gezond eetpatroon kunt volhouden. Je kunt leven op Snickers en alsnog afvallen, maar de vraag is of je dit volhoudt (en of je weerstand hier ook tegen kan). Om een lang antwoord kort te maken: ja, het gaat uiteindelijk om de calorieën.
Conclusie
Wil je op gewicht blijven, aankomen of juist afvallen? Dan doe je er goed aan niet prat te gaan op het advies van het Voedingscentrum. Bereken zelf wat je nodig hebt en neem je eet- en beweegpatroon onder de loep. Gezonder genieten begint ook met een beetje meer inzicht!
Wat vind jij van de algemene voedingsrichtlijn van het Voedingscentrum?
Geef een reactie