Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat lucuma (foutief ook luxema genoemd) als goed suikeralternatief wordt genoemd.

Wat is lucuma?
Lucuma wordt ook wel lucmo genoemd en is een vrucht die je in Peru vindt. Als je ooit wel eens esdoornsiroop hebt gegeten, weet je ongeveer waar het naar smaakt; een zoet stuk fruit, dus! Volgens anderen heeft het (ook) wat weg van zoete aardappel of bataat.
Waarom is het gezond?
Lucumapoeder bevat veel ijzer en in gedroogde vorm bevat het relatief weinig suiker. Onder meer dankzij de vezels zit je er langer vol van. Behalve diverse vitamines (zoals B-vitamines 1, 2, 3 en 5) bevat lucumapoeder bovendien ijzer, kalium, fosfor, niacine en vezels. Het levert hiermee de nodige voedingsstoffen.
Waar kun je lucuma kopen?
Over het algemeen kun je lucuma niet kopen in de winkel, of in elk geval niet in Nederland. Lucumapoeder is wel te koop, zowel online als in veel biologische winkels. Ook zijn er varianten van lucmo te vinden, zoals vruchtenpulp. Hoe minder het poeder bij productie verhit is, hoe meer voedingstoffen bewaard zijn gebleven. Hier kun je op letten bij je aankoop.
Koken/bakken
Je hebt veel minder luxuma nodig dan suiker, omdat lucuma erg zoet is. Je kunt het daarom aan al je zoete gerechten toevoegen. Let op: niet iedereen vindt de smaak even lekker! Test daarom eerst wat kleine baksels met lucuma. Zo weet je of het de (zoete) smaak geeft die je wilt.
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Mesquite
- Palmsuiker
- Stevia
- Verse vanille
- Xylitol
- Yaconsiroop
Meer over lucuma via Wikipedia (EN)
Geef een reactie