Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat kaneel als alternatief wordt genoemd voor suiker. Waarom is dat en waar kun je kaneel voor gebruiken?
Wat is kaneel?
Kaneel is een specerij uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. De geur koppelen we vaak aan appeltaart, omdat voor dit gerecht vaak kaneel wordt gebruikt. Echte kaneel gebruiken we trouwens meestal niet, omdat dit heel duur is. Van dezelfde kaneelboom waar de cinnamomum zelanicum vandaan komt (ook wel ceylum), halen we daarom de goedkopere variant in de winkels: cinnamomum cassia. Deze kaneel bevat zo ongeveer dezelfde etherische olieën, maar heeft een iets minder sterke geur.
Waarom is het gezond?
Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en bevat vitamines als A, B1 en C, en mineralen zoals ijzer, calcium, kalium en zink. Het kan de bacteriële groei en ontstekingsreacties in je lijf verminderen en is geschikt voor diabetici.
Handigheidje: kaneel is een natuurlijk conserveermiddel. Je kunt het dus lang bewaren én je kunt het gebruiken om fruit langer goed te houden. Maak je dus fruittraktaties of -hapjes die even moeten blijven staan? Bestrooi ze dan met kaneel (en eventueel met wat sap van de citroen). Niet alleen is dit qua smaak lekker, het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je gesneden stukjes appel langer goed blijven.
Waar kun je het kopen?
Eigenlijk bijna overal: kijk maar eens in de supermarkt. Je kunt kaneel kopen als stokje of als poeder. Wil je de echte kaneel, dan kun je zoeken op de naam ceylon of ceylonkaneel. Goed om te weten: ceylon bevat meer coumarines, wat bloedverdunnende eigenschappen heeft (en ook zorgt voor een sterkere geur).
Koken/bakken
Het is lekker voor koekjes en appeltaart, maar ook in alle gerechten die zowel zoet als kruidig moeten zijn. Wist je dat je er zelfs gehakt mee kunt kruiden?
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Mesquite
- Palmsuiker
- Stevia
- Verse vanille
- Xylitol
- Yaconsiroop
Geef een reactie