Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat mesquite als goed suikeralternatief wordt genoemd. Waarom is dit zo?
Wat is mesquite?
Mesquite als suikervervanger wordt vaak in poedervorm verkocht. De mesquiteboom groeit in de droogste klimaten op aarde en is ondanks dat – of misschien juist daarom – rijk aan voedingsstoffen. De peulvruchten aan de boom noemen we mesquite. De smaak is zoet – met een hint van karamel. Sommigen vinden het eerder smaken naar mokka of stroop.
Waarom is mesquite gezond?
Ook in poedervorm bevat mesquite diverse mineralen en vitamines. Vergelijk je dat met geraffineerde suiker, dan is dit een uitstekende vervanger. Daarbij komt dat er in het poeder ook eiwitten en vezels zitten. Tot slot is het aminozuur lysine in mesquite aanwezig, de virusremmende stof die je ook in tomaten vindt.
Nog niet blij genoeg met mesquite? Het is ook nog een bron van blijkmaakstofje serotine.
Waar kun je het kopen?
Mesquitebomen groeien onder meer in Zuid-Amerika en Mexico. Hier kun je de vruchten zelf in diverse vormen kopen (zelfs verwerkt in kleding). In Nederland kun je het onder meer als poeder krijgen, online of via de (biologische) supermarkt.
Koken/bakken
Je hebt maar weinig mesquite nodig voor een zoete smaak. Je kunt het in principe in alle zoete gerechten gebruiken. De smaak wordt sterker wanneer je de mesquite kookt of bakt. Je hebt ook mesquitemeel als alternatief voor bijvoorbeeld bloem.
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Palmsuiker
- Stevia
- Verse vanille
- Xylitol
- Yaconsiroop
Geef een reactie