Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat banaanpoeder als alternatief wordt genoemd voor suiker. Waarom is dat en waar kun je banaanpoeder voor gebruiken?
Wat is banaanpoeder?
De meeste soorten banaanpoeder worden gemaakt van de rode banaan. Wat? Een rode banaan? Ja, deze wordt ook wel de Cuba-banaan genoemd, of de Venkadali, Green Red, Pisang saja udang, de Morado of de Klue nak.
Waarom is het gezond?
Als je banaanpoeder gebruikt als vervanger voor suiker, heb je geen pure koolhydratenbom te pakken (zoals bij suiker). Poeder van bananen bevat namelijk ook vezels, eiwitten en vetten. Daarbij heb je met banaanpoeder ook vitamines en mineralen te pakken. Onder meer kalium, magnesium, ijzer en zink blijven bewaard in poedervorm. Tot slot zijn er nog antioxidanten terug te vinden in het poeder van rode bananen. Dit komt door de betacaroteen (je weet wel, waar wortels oranje van kleuren en bananen… rood, in dit geval).
Moet je dan maar meteen overal banaanpoeder voor gebruiken? Nee, want het blijft een hoog gehalte aan koolhydraten bevatten. Het is als alternatief voor suiker een slimme keus omdat het wat aan je voeding toevoegt (meer dan alleen zoetheid), maar net als met alles moet je er niet teveel van nemen.
Waar kun je het kopen?
Online of in de (biologische) supermarkt.
Koken/bakken
Gebruik het door al je zoete gerechten. Een eerste keer zul je moeten uitproberen hoeveel banaanpoeder je gebruikt. Een alternatief zou zijn om een keer met een banaan te bakken (geprakt of geblend), en dan in te schatten hoeveel poeder je nodig zou hebben. Bedenk dat poeder heel geconcentreerd is en je dus minder nodig hebt.
Andere gezonde vervangers:
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Mesquite
- Palmsuiker
- Stevia
- Verse vanille
- Xylitol
- Yaconsiroop
Geef een reactie