Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat kokossuiker als alternatief wordt genoemd voor suiker. Waarom is deze vorm van suiker beter dan de geraffineerde suikers?
Wat is het?
Kokossuiker is een alternatief voor tafelsuiker. Men wint hiervoor de kokosnootnectar, die rijk is aan voedingsstoffen. Wat je dan krijgt lijkt wel wat op bruine suiker en smaakt een beetje naar toffee of karamel.
Waarom is het gezond?
Je lichaam neemt alle vormen van suiker op dezelfde manier op. Dat geldt dus ook voor deze vorm van suiker. Er is echter een verschil met tafelsuiker (de ‘normale’ witte suiker die je kent). Als je namelijk kijkt naar de ingrediënten van tafelsuiker, zie je dat dit 100% uit koolhydraten en suikers bestaat. Bij kokosbloesemsuiker is dit net iets boven de 90%. Er zitten namelijk ook vezels en eiwitten en vetten in. Daarmee is kokosbloesemsuiker niet per se gezonder, maar wel (iets) beter dan suiker. Het is een slim alternatief voor als je toch al suiker wilt gebruiken. Tot slot heeft de kokossuiker een lage glycemische index, wat helpt bij een stabielere suikerspiegel.
Waar kun je het kopen?
Je koopt kokossuiker in de (biologische) supermarkt of online. Check goed of je te maken hebt met 100% kokos(bloesem)suiker zonder toevoegingen. Er zijn afhankelijk van het merk ook diverse gradaties in de hoeveelheid daadwerkelijke suikers. Je kunt dus bijvoorbeeld op zoek naar een variant met relatief gezien de meeste vezels.
Koken/bakken met kokosbloesemsuiker
Gebruik het in al je zoete gerechten, op dezelfde manier als je normale suiker zou gebruiken. Dit recept voor pannenkoeken bevat kokosbloesemsuiker. De smaak van kokosbloesemsuiker verschilt zoals gezegd weinig van die van gewone suiker – zeker als je het in bakgerechten gebruikt (zoals cakes en pannekoeken).
De meeste kokosbloesemsuiker is geschikt voor zo’n beetje alle gerechten, maar als je op zoek bent naar een vervanger voor poedersuiker kun je dit onder meer van Gula Java Fin in een kokos-variant kopen.
Andere gezonde vervangers:
Geef een reactie