Gezonde suikervervangers: xylitol

Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je xylitol ertussen staan als goed suikeralternatief. Je kent de naam misschien van kauwgom. Veel fabrikanten gebruiken xylitol als zoetstof omdat het een fijne extra eigenschap heeft: het is goed voor je tanden. 

In de negentiende eeuw haalde men in Finland voor het eerst xylitol uit de bast van berkenbomen.

In de negentiende eeuw haalde men in Finland voor het eerst xylitol uit de bast van berkenbomen.

 

Wat is xylitol?

Deze zoetstof werd voorheen gewonnen uit de bast van berkenbomen. Als ingrediënt kun je xylitol soms tegenkomen als E967. Wist je dat onder meer bloemkool, pruimen, aardbeien en frambozen de zoetstof bevatten? Ook maakt ons lichaam het aan tijdens de stofwisseling.

De meeste xylitol komt tegenwoordig uit China en is in Nederland in poedervorm te verkrijgen.

 

Waarom is het gezond?

Als je suiker vervangt door xylitol, levert dit 40% minder calorieën op. Ook is xylitol goed voor je tanden omdat het gaatjes voorkomt. De bacteriën die voor gaatjes zorgen houden namelijk niet van xylitol. De zoetstof zorgt er bovendien voor dat bacteriën zich minder makkelijk als tandplak aan je glazuur kunnen hechten. Op een derde punt gaat het gaatjes tegen doordat de aanmaak van speeksel stimuleert en de vorming van complexen van calcium en eiwitten in het speeksel bevordert.

Nog niet overtuigd? Xylitol is volgens diverse onderzoeken effectief tegen Candida en oorontstekingen. Interessant feitje uit het laatste onderzoek: kinderen in de xylitolgroep kregen er soms wel diarree van. Er zijn andere onderzoeken die zeggen dat xylitol huidveroudering tegen kan gaan en goed is voor je darmen, maar om dit te bewijzen is nog meer onderzoek nodig. Datzelfde geldt voor de nog ongefundeerde claim dat het kan beschermen tegen osteoporose.

 


 

Waar kun je het kopen?

In de (biologische) supermarkt of online. Ben je alleen geïnteresseerd in de werking voor gezonde tanden, dan zou je kauwgom met xylitol kunnen kauwen.

 

Koken/bakken

Xylitol heeft in principe geen bijsmaak en daarom kun je het in alle zoete gerechten gebruiken. Gist kan alleen niet rijzen als er xylitol bij wordt gebruikt. Voor brood zou dit dus geen goede vervanger zijn (meestal wordt in brood dextrose gebruikt). Ook kan xylitol niet kristalliseren en kun je er dus bijvoorbeeld geen kletskoppen van maken. Vanaf een inname van 50 gram per dag zou je teveel xylitol binnenkrijgen.

Vervang je suiker in je gebak voor xylitol? De verhouding is dan één op één.

 

Andere gezonde vervangers:


Spring/Summer Collectie Medium Rectangle

4 reacties op “Gezonde suikervervangers: xylitol

Geef een reactie