Is je kind te druk? Dan moet je minderen met suiker, of zoetstoffen, of kleurstoffen. Met diëten kun je zelfs ADHD tegengaan. Toch? Word je druk van suiker? Of ligt het ergens anders aan?
![Word je druk van suiker of heeft drukheid andere oorzaken?](https://gezondergenieten.nl/wp-content/uploads/2015/08/fruit-jelly-539695_1280.jpg)
Suiker wordt zo vaak als boosdoener van allerhande aandoeningen aangeduid, dat je het bijna zou geloven. Toch blijkt overdaad vaker de schuldige. En: het feit dat we allemaal makkelijk aannemen dat suiker de boosdoener is, maakt dat we anders tegen gedrag aankijken.
Suikerexperiment
De BBC voerde in 2007 een experiment uit waaruit bleek dat gedrag niet van de suikerinname afhing. Sterker nog: ouders die dachten dat hun kind veel suiker had gehad, vonden hun kind drukker, ook als later bleek dat ze juist geen suiker hadden gegeven. Aan het eind van het experiment legt de BBC het zo uit: de hersenen gebruiken glucose om te functioneren. Krijgen ze meer glucose binnen dan nodig, dan gaan de hersenen daar niet opeens nog meer van opnemen. Of, aldus de BBC: ‘Als je een benzinetank overvol gooit, gaat de auto ook niet ineens sneller rijden.’
ADHD en dieet
Klopt het dan ook niet dat je ADHD met een speciaal dieet kunt tegengaan? Jawel, uit onderzoek blijkt dat veranderde eetgewoonten bij zo’n 60% van de kinderen met ADHD een gunstig effect heeft. Verrassend genoeg gaat het dan niet om minder suiker eten, of minder kleurstoffen. De overgevoeligheid voor bepaald eten is vaak voor iets heel natuurlijks, zoals tomaat of appel. Onder meer JM Ouders schreef hier in 2011 al over. Vaak wordt bij ADHD RED ingezet: een eliminatiedieet. Gedurende een aantal weken mag een kind steeds meer eten, tot wordt ontdekt waar hij of zij overgevoelig voor is. Dit kan dan gaan om de eerder genoemde appels en tomaten, maar ook om bijvoorbeeld bepaalde soorten vlees. In geen van de onderzoeken wordt suiker echter als boosdoener aangeduid.
Een voetnoot: eind 2015 is er een mogelijk verband gevonden tussen muizen die veel suiker innamen tijdens hun zwangerschap en de hyperactiviteit in hun kinderen. Dit onderzoek moet nog worden toegepast op mensen, maar het spectaculairste dat eruit voort kan komen is dat aan zwangere vrouwen goed op hun suikerinname moeten letten. Suiker bannen onder kinderen (al dan niet met ADHD of druk gedrag) zal in elk geval niet het gewenste effect hebben.
Hoe komen de suikerfabels dan op de wereld?
Je zou denken dat elke fabel een kern van waarheid kent. Suiker is ook zeker niet onschuldig als je er te veel van neemt. Wat te veel suiker is, verschilt per persoon. Waarom mensen veel suiker koppelen aan ongezond zijn, heeft meerdere oorzaken.
- Iemand die veel suiker binnenkrijgt, heeft vaak een slecht eetpatroon waarin vezels, vitamines, mineralen, eiwitten en vetten een te kleine rol spelen. Loop je veel nodige voedingstoffen mis, dan voel je je niet fit. Een ongezonde levensstijl wordt bovendien vaak gekoppeld aan andere factoren die iemand druk of agressief maken, zoals een slechte leefomgeving.
- Bij meer dan x gram fructose (fruitsuiker) krijgen sommige mensen darmklachten (ik zeg x, omdat het bij de één 50 gram is en bij de ander 100).
- In etenswaren met veel suiker kunnen andere stoffen zitten waar een persoon gevoelig voor is.
- Kinderen eten vaak veel suiker op feestjes of bij speciale gelegenheden. Bij deze gelegenheden zijn ze drukker en enthousiaster. Dit zou je vervolgens makkelijk als een verband kunnen zien. Een verband is echter niet gelijk een oorzakelijk verband. Op deze website vind je een lijst met bijzondere verbanden die feitelijk niets met elkaar te maken hebben, maar waarvan je net als suiker en hyperactiviteit een mooi schema kunt maken (mijn favoriet is het verband tussen mensen die verdronken in hun eigen zwembad afgezet tegen de hoeveelheid films waarin Nicolas Cage speelde).
- Drukke kinderen die op dieet gingen hebben hier in veel gevallen baat bij. Mensen denken bij ‘dieet’ vaak aan minder suiker of vet. Niemand gelooft dat vet druk maakt. De vervolgstap is dat mensen de conclusie trekken dat een suikervrij dieet helpt tegen drukheid.
- De neef van de buurvrouw van je nichtje heeft net op Facebook gepost dat zijn dochter dankzij een suikervrij dieet compleet van haar ADHD af is. Trouwens, je hebt net vier blogs gelezen die beweren dat suiker de duivel is en dat de blogger een compleet ander leven heeft nu zij/hij suiker mijdt.
Er zijn misschien nog wel meer factoren die meespelen in ons denkbeeld. Het feit blijft dat er tot dusver (en de eerste onderzoeken komen al uit de jaren tachtig) geen verband bestaat tussen suiker en drukheid.
Conclusie: word je druk van suiker?
Nee. Behalve als je denkt dat je er druk van wordt.
Wat denk jij? Word je druk van suiker vanwege het placebo-effect of is het onzin?
Geef een reactie