Wie langer meeleest op gezondergenieten weet dat ik graag en vaak naar Amerika ga. Ik krijg ongeveer net zo vaak de vraag hoe ik dat dan doe, gezonder genieten in een land vol fastfood. Je kunt gelukkig overal goede keuzes maken. Ik testte in Seattle 10x eiwitrijk eten & drinken. Ook geef ik je een korte tiplijst voor gezond genieten in het buitenland.
Waarom eiwitrijk?
Nee, ik volg geen raar dieet en ben ook geen bodybuilder aan het worden (met dat laatste is overigens niets mis). Wat ik wel merk, is dat ik gemiddeld gezien veel meer koolhydraten dan eiwitten eet en daardoor sneller trek krijg. Sinds ik erop let dat ik ook genoeg eiwit eet, merk ik dat ik sterker ben (groeiende spieren) en makkelijker hardloop. Je kunt je eigen eiwitbehoefte uitrekenen door een simpele formule (geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder):
Bij normaal gewicht: gewicht x 0,8 gram
Bij normaal gewicht, regelmatig sporten: gewicht x 1,2 gram
Bij normaal gewicht, spieropbouw/bodybuilding: gewicht x 2 gram
Ouderen (vanaf 65 jaar): leeftijd x 1,2 gramOf, als vuistregel per maaltijd, als je normaal beweegt: 20-25 gram eiwit per maaltijd
Op diverse websites kun je het uitrekenen, zoals op deze.
Wil je meer spiermassa opbouwen, beweeg dan meer en tel 0,2 gram per kilo lichaamsgewicht erbij op. Houd voor het idee een keer een dag bij wat je eet, en kijk of je vanuit jezelf al aan voldoende eiwitten komt.
Buiten een aantal eiwitrijke producten neem ik ook een paar andere producten onder de loep die als gezond worden aangeprezen.
1. Eiwitrepen
Het merk PowerBar is ook in Nederland te koop. In Amerika kocht ik een reep met extra vezels en eiwitten. De meeste repen hebben een dun chocoladelaagje en smaken – op lichte nuances na – redelijk hetzelfde. Vind je één reep lekker, dan vind je de andere smaken ook prima. Persoonlijk vind ik het een handige snack voor als ik verder geen eiwitrijke opties heb.
In Amerika koop je deze repen onder meer bij de Whole Foods.
2. SlimFast
Ik had me voorgenomen om van alle soorten aanbod iets te proberen, en SlimFast viel daar ook onder. De shake die ik koos moest je mengen met melk naar keuze. Het poeder is samen met de melk officieel bedoeld als maaltijdvervanger, maar kan voor een keertje prima ter vervanging van een vitaminepil (dankzij de toegevoegde vitamines) en een broodje met eiwitrijk beleg (dankzij de vezels en eiwitten). Je koopt de verpakkingen bij de meeste middelgrote tot grote supermarkten. De smaak is gemiddeld tot goed. Ik was niet heel enthousiast, maar ook niet ontevreden.
3. Yoghurt van Siggi’s
Natuurlijk is yoghurt altijd wel (relatief) rijk aan eiwit, maar ik wilde toch één soort specifiek benoemen. Het handige van dit merk is dat je het altijd wel ergens kunt kopen. De Starbucks verkoopt hem namelijk los (alleen de vanillesmaak). Verder kun je in sommige supermarkten en bij de Whole Foods meerdere smaakvariaties kopen. Ik vind deze yoghurt erg lekker en hij blijkt extra rijk in eiwit.
Natuurlijk zou Amerika Amerika niet zijn als er niet een sneer naar zoetstoffen op moest staan. Het woord ‘vexatious’ staat voor ‘iets dat aanleiding geeft om je zorgen te maken’ of ‘iets dat frustratie of irritatie veroorzaakt’. Het is alsof we in Nederland ‘zonder die rare, enge zoetstoffen’ op een verpakking zouden zetten. Ietwat overdreven en onnodig bangmakend voor zoetstoffen. Hoe dan ook, het blijft lekkere en goede yoghurt.
4. Eiwitpoeder
Van de SlimFast waren helaas alleen grote verpakkingen verkrijgbaar. Niet heel erg nodig voor een korte vakantie. De Whole Foods heeft daar een slimme oplossing voor. Je kunt er namelijk van vrijwel elke grote verpakking eiwitpoeder een kleine proefverpakking kopen. Ik moet overigens wel zeggen dat de kwaliteit van de eiwitpoeders (en met name hoe makkelijk je ze kunt mengen/mixen) me tegenviel. De smaak was gemiddeld tot goed.
5. Energy drinks
Tegen een jetlag helpt cafeïne niet, net als Red Bull of Monster Energy. Mocht je toch ergens wakker voor moeten/willen blijven, dan heb je misschien alsnog de neiging naar deze drankjes te grijpen. Ik probeerde in elk geval een alternatieve energy drink.
Als je de mierzoete energiedrankjes gewend bent, is dit echt even wat anders. Priklimonade komt eerder in de buurt. Wat ik wel merkte is dat ik van hi*ball geen hoofdpijn kreeg (dat kreeg ik van Monster Energy wel – normaal gesproken heb ik daar geen last van, met jetlag in combinatie met Monster Energy opeens heel erg). Mijn energieniveau bleef gemiddeld op peil. Ik vind het een goed alternatief, zij het een stuk minder zoet.
6. Relaxchocola
Word je van chocola niet altijd relaxed? Ja, misschien. 😉 Hoe dan ook, deze chocolaatjes kocht ik bij de kassa van de Whole Foods. Ze smaken als grote smarties. De fabrikant prijst ze aan als ‘chocolate with benefits’ en ze moeten helpen je ontspannen te voelen. In de chocola zit onder meer magnesium, L-theanine en kamille verwerkt. Van één stukje chocola kreeg ik vooral trek in nog eentje, dus ik weet niet of het voor mij werkt. Overigens zijn magnesium, kamille en L-thanine (laatstgenoemde met name voor AD(H)D-patiënten) wel gelinkt aan ontspanning.
7. Eiwitrijk drinken
Als je de verpakkingen moet geloven heeft alles in de Whole Woods genoeg eiwit. De keuze is in elk geval gigantisch. Onderstaande drie drankjes vond ik persoonlijk niet heel lekker, maar qua ingrediënten was ik er redelijk tevreden mee.
De derde eiwitrijke drank die ik kocht was met kefir. Deze was echt mijn favoriet. Zoet (ik ben een zoetekauw) en hij vulde goed. Hij bevat wel meer suiker dan eiwit (24 t.o.v. 11), dus het was meer een lekker tussendoortje met als bonus vitamines en ijzer.
8. Good Belly
Probiotica zijn hip, dus die zijn volop te koop in Amerika. Ik koos voor kleine verpakkingen van Good Belly omdat ik merkte dat mijn weerstand niet al te best was. Of dat specifiek heeft geholpen weet ik niet, maar ik had wat last van mijn keel en dat was na een paar dagen weg.
9. Kokossnacks
Ook hier heb je er heel veel van. Ik testte er twee (zie foto’s hieronder). Lekker? Ja! Helaas ook relatief rijk aan verzadigd vet, maar dat heb je al snel met kokos. In elk geval zij het lekkere snacks die goed vullen.
10. Eten op maat
Als er ergens een land is waar je overal kunt laten bezorgen, dan is het Amerika. Mensen eten er een stuk vaker buiten de deur. Ik liet onder meer op de hotelkamer een halve kilo kip (gegrild, met ketchup) en een banaan bezorgen omdat dat nu net was waar ik zin in had. Eten op maat is makkelijk te krijgen.
Verder schieten de hippe eco-tentjes en verantwoord eten-tentjes al jaren als paddenstoelen uit de grond, dus als je eten laat bezorgen of in een winkelcentrum rondloopt, zoek dan simpelweg naar iets met een groen logo of ‘eco’ of ‘healthy’ in de naam. Als je écht wilt weten wat er in je maaltijd zit, kun je het vragen óf staat het vaak op de website.
Dus hoe geniet je gezond(er) in Amerika?
Als je op je voeding let, blijf dat dan doen zonder er te obsessief mee om te gaan. Maak voor elke maaltijd een gezonde keuze die op dat moment voorhanden is. Koop eventueel vooraf wat snacks in die je als tussendoortje of ‘noodplan’ kunt nemen als er echt niets fatsoenlijks te eten in de buurt is.
En tot slot, als je toch in Amerika bent en je denkt: o jee, fastfood, hoe overleef ik dit, waar vind ik al die gezonde snacks? Vergeet niet te genieten… want zelfs in fastfoodrestaurants kun je waar nodig om een kleinere portie vragen, een doggybag meenemen in plaats van je hele maaltijd op te eten (lekker voor later), en natuurlijk kun je altijd vragen naar een gezondere of eiwitrijke optie van het menu. Het personeel kan daar vaak nuttig advies over geven. Onder meer de Cheesecake Factory heeft een skinnylicious menu met maaltijden onder de 600 kcal (en nee, geen van de cheesecakes valt daaronder, dat zijn maaltijden op zich 😉 ).
Plan ook zeker momenten in waarop je wél voor die vette hap gaat, of voor dat grote stuk cheesecake. Deel die desnoods met je tafelgenoot. Zoals hieronder op de foto wil je tenslotte niet leven. De balans is het belangrijkst. 🙂
Geef een reactie