Hoe doe je dat, een wereldwijde hardloopwedstrijd organiseren zonder dat iedereen fysiek op één plek moet zijn? Met de Harry Potter 5K fun run 2019 kreeg de Harry Potter Alliance dat samen met de Potterhead Running Club voor elkaar. Op de verjaardag van Harry Potter (31 juli) kon je 5 kilometer rennen voor het goede doel.
Hp 5k – het idee
Buiten 5 kilometer kon je kiezen voor 10k, 1 mile (1,6 kilometer), 13,1 en 26,2 kilometer. De meest gekozen afstand was de 5 kilometer en hiermee werd ook veel geadverteerd. Alhoewel je officieel op 31 juli mee kon rennen, was het geen probleem om een dag eerder of later te gaan.
De voor- en nadelen van een virtuele hardloopwedstrijd
Bij een ‘normale’ hardloopwedstrijd sta je in een groep aan de start en krijg je na de finish een medaille. Een virtuele hardloopwedstrijd is er één die start waar en wanneer je wilt (met wel een datum of tijd als indicatie). De medaille hang je na afloop zelf om je nek.
Natuurlijk maakt dit het voor valsspelers een stuk makkelijker. Als je zegt dat je 5 of zelfs 16 kilometer hebt gerend terwijl je op de bank hebt gezeten, kun je alsnog de medaille krijgen. Toch denk ik dat dit niet snel gebeurt. Je kunt namelijk meerdere afstanden kiezen zodat er ook een afstand is die bij je past. Daarnaast kun je als bewijs je run bijhouden met hardloopapps – iets wat de meeste hardlopers toch al doen.
Kort gezegd is het een goede manier om zonder de druk(te) van een hardloopwedstrijd aan een gezamenlijke wedstrijd mee te doen.
Bijkomende voordelen van de #HappyBirthdayHarry5K
In het geval van deze virtuele run steunde je een goed doel met je deelname. Buiten een medaille kon je vooraf shirts en andere items bestellen – zowel binnen de VS als daarbuiten. Ook een ‘race bib’ hoorde bij je inschrijving. Kortom: er werd op veel manieren bijgedragen aan het gevoel dat je aan een echte hardloopwedstrijd meedeed – en de goede doelen van The HP Alliance (inclusiviteit, klimaat, onderwijs, mensenrechten) kwamen overeen met doelen waar ik me graag voor inzet. Je kon bij deelname ook kiezen voor een extra donatie in plaats van een shirt.
Mijn eerste virtuele hardloopwedstrijd: HP 5k
Omdat ik zelf op 30 juli jarig ben en dat elk jaar in een pretpark vier, was ik op 31 juli net terug van een reisje naar Phantasialand. Eerlijk gezegd was mijn motivatie ook ver te zoeken… Toch besloot ik dat mijn inschrijving voldoende reden was om hardloopschoenen aan te trekken. Het zou zonde zijn om er niets mee te doen!
Uiteindelijk liep ik een redelijke tijd en kreeg ik zelfs mijn hardloopzin weer terug. Voor thuis had ik het pakketje met de medaille klaargelegd. Om mezelf te motiveren was de verpakking nog gesloten, zodat ik de medaille ook pas ‘in het echt’ zou zien na mijn hardloopronde. Voor iemand die dodelijk nieuwsgierig is, vond ik dit een beste prestatie…
#HappyBirthdayHarry5k wereldwijd
Met de speciale hashtag kon je je prestaties met anderen delen en veel hardlopers deden dit ook. Sommigen met ‘vooraf haat ik hardlopen, maar na afloop vind ik het altijd geweldig’ en anderen met ‘alleen voor Harry Potter ben ik bereid een stukje te rennen’. Weer anderen plaatsten alleen hun tijd en afstand bij de hashtag en er waren er ook die de afstand wandelden in plaats van renden. Een aantal deelnemers nam de hond (al dan niet verkleed) mee tijdens de run en als je vanwege de hitte niet naar buiten kon, was de sportschool (inclusief foto van de eindtijd op de loopband) ook een optie.
Alhoewel het evenement wereldwijd werd aangekondigd, kwamen er vooral veel posts uit Amerika.
Wel of niet meedoen?
Met alle voor- en nadelen op een rij kun je zelf de overweging maken of een virtuele run bij je past of niet. Ook bepaal je zelf of je alleen gaat of samen met vrienden iets organiseert.
Besluit je om mee te doen? Dan is het aan te bevelen om je medaille en startbewijs ruim op tijd aan te vragen.
Heb je al eens meegedaan aan een virtuele hardloopwedstrijd?
Deed je dit alleen of in een groep? Wat is je het meeste bijgebleven?
Geef een reactie