Ibuprofen is voor de één een handige pijnstiller, voor de andere een echte no-go. Is Ibuprofen slecht voor je of valt dat wel mee?
Wat is Ibuprofen?
Ibuprofen is een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt. Ook kan het eventuele koorts verlagen. Andere namen voor Ibuprofen-achtige pijnstillers zijn Adulfen lysine, Advil-mono, Brufen, Buprophar, Dolofin, Epsilon, Ibumed, Ibuprofen EG, Ibuprofen Sandoz, Ibuprofen Teva, Malafene, Nurofebryl, Nurofen, Optalidon nieuwe formule, Perviam en Spidifen.
Is Ibuprofen slecht voor je?
In Nederland is Ibuprofen vrij verkrijgbaar. Dat betekent dat het vooraf uitgebreid getest en onderzocht is op gevaarlijke bijwerkingen. Alle mogelijke bijwerkingen worden in de bijsluiter vermeld. Verder staat erin hoe je Ibuprofen moet gebruiken en hoeveel je ervan mag. Zolang je je aan dit gebruik houdt, is Ibuprofen NIET slecht voor je en kun je het prima als pijnstiller gebruiken.
Zoals bij alles geldt: als je er teveel van neemt, is het niet goed voor je. Ook is Ibuprofen een tijdelijk hulpmiddel. Houdt een klacht lang aan, dan moet je de oorzaak bestrijden en niet – zoals je doet met Ibuprofen – de symptomen.
Bijwerkingen van Ibuprofen
Veel mensen hebben last van hun maag als ze Ibuprofen innemen. Het maagslijmvlies is namelijk niet zo blij met het stofje dat erin zit. Maagklachten komen voor bij minder dan 1 op de 10 mensen die Ibuprofen gebruiken. Winderigheid komt ook voor, net als bloedarmoede, misselijkheid en diarree (of juist verstopping). Bij kort gebruik wegen deze bijwerkingen vaak niet op tegen de positieve werking van Ibuprofen (namelijk dat het pijn verlicht en ontstekingen remt).
Wanneer gebruik je Ibuprofen niet?
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden kun je beter kiezen voor Paracetamol. Tijdens de borstvoeding moet je het alleen gebruiken in overleg met je arts. Ook als je bepaalde medicijnen slikt mag je geen Ibuprofen gebruiken. Je vindt de lijst op de bijsluiter. Ook bij (eerdere) hartaandoeningen is het gebruik af te raden. Een complete lijst met wanneer je Ibuprofen beter niet kunt gebruiken staat op de bijsluiter.
Het lijkt er door zulke waarschuwingen op alsof het middel heel gevaarlijk is. Het ligt echter wat genuanceerder. Er zijn namelijk bijwerkingen die zelden of zeer zelden voorkomen en die mogelijk bepaalde aandoeningen kunnen verergeren. De kans is dan bijvoorbeeld minder dan 1 op 1000 of zelfs minder dan 1 op 10.000 dat je last krijgt van zo’n bijwerking. Toch wil je dan het risico niet lopen. Vaak kun je in zulke situaties, in overleg met je arts, alsnog Ibuprofen gebruiken, alleen word je dan extra in de gaten gehouden.
Wanneer gebruik je Ibuprofen wel?
Bij pijnverlichting, na een operatie of (opkomende) ontstekingspijn, om menstruatieklachten te verlichten, of bij reuma, koorts, of spierpijn.
Zit er suiker in Ibuprofen?
Ja, in de meeste verpakkingen zit een vorm van suiker. Lactose en cellulose zijn onder meer bestandsdelen, samen met maïszetmeel. Op de verpakking vind je een lijst met ingrediënten.
Waarom is er soms paniek om Ibuprofen?
Wat ik zelf vaak heb gehoord: ‘Ibuprofen is troep’ en ‘Ibuprofen is ongezond’. Ik denk dat dit komt doordat de lijst met bijwerkingen vaak groot is. Toch is het voor veel mensen het enige wat werkt als zij pijn hebben. Verder ontstaat paniek vaak door onwetendheid. Als je ooit eens hebt gelezen dat Ibuprofen slecht voor je maag kan zijn, onthoud je dat. Elke keer als iemand uit diezelfde onwetendheid roept dat Ibuprofen slecht voor je is, wordt je idee versterkt. Je doet geen moeite om uit te zoeken hoe het zit en zo ben je een diepgeworteld idee rijker.
Op dit artikel kreeg ik een reactie van iemand die vertelde over andere bijwerkingen van Ibuprofen. Hij schat in dat 1 op de 200.000 mensen een ernstige reactie krijgt op NSAID (non-steroid anti-inflammatory drugs). Zijn immuunsysteem was zo van slag dat hij een week in het ziekenhuis heeft gelegen en in totaal een maand moest herstellen van klachten als rode, jeukende uitslag. Waarschijnlijk zijn er inderdaad meer verhalen van mensen die wel last kregen van een (ernstige of zeldzame) bijwerking. De belangrijkste vraag is: werkt het voor jou? Gebruik je Ibuprofen liever niet, dan kun je hieronder kijken.
Alternatieven voor Ibuprofen
Werkt Ibuprofen niet zoals je wilt? Zoek je er een alternatief voor? Hieronder vind je er een aantal.
- Paracetamol is een alternatief voor Ibuprofen. Je kunt de twee afwisselen als je langere tijd pijnstillers nodig hebt. Beide hebben namelijk bijwerkingen.
- Tegen menstruatiepijn zou je gembercapsules kunnen slikken of op gember kunnen kauwen. Dit werkt ook tegen spierpijn.
- Cola werkt voor veel mensen tegen misselijkheid en buikpijn.
- Honing verlicht bij veel mensen keelpijn.
- Geelwortel wordt vaak gebruikt tegen menstruatieklachten en darmontstekingen en bij reuma.
Gebruik jij wel eens Ibuprofen, of een alternatief voor Ibuprofen?
Geef een reactie