Deze handige suikerlijst kun je makkelijk kopiëren en opslaan. Alle mogelijke namen voor suiker staan erop, inclusief alternatieven.
Je kunt natuurlijk ook de suikerlijst als afbeelding printen en op je koelkast hangen, of je slaat deze pagina op en bekijkt hem in de supermarkt als je even niet zeker weet of een ingrediënt nu stiekem suiker is of niet. 🙂 De truc is om de lijst als leidraad te gebruiken zodat je weet hoe veel suiker je binnenkrijgt. Ongemerkt kan dat heel veel zijn, en net als met alles is te veel niet goed voor je. Het is dan weer niet zo dat je suikervrij moet leven (vind ik).
Ezelsbruggetjes/tips
- Alles wat eindigt op ‘ose’ of ‘stroop’ is een vorm van suiker.
- Lees je ‘uit concentraat’ of ‘geconcentreerd’, dan bevat het veel geraffineerde suikers (waarbij het vooral goed is om te weten dat dit ten koste gaat van vezels of andere voedingsstoffen die je ook nodig hebt).
- Vind je het lastig te onthouden? Doe dan eens suikerbingo! En onthoud: te veel is nooit goed, ook niet van alles wat goed voor je is. 🙂
Liever niet
En met ‘liever niet’ bedoel ik zoals altijd dat het niet slecht voor je is. Deze vormen van suikers zijn echt niet meer dan dat. Ze bevatten geen vezels, geen eiwitten, geen vitamines of wat dan ook. Gewoon suiker. Als je daarmee wilt minderen, eet je hier dus liever niet van.
A-F: appelstroop, basterdsuiker, bietsuiker, blackstrapmolasse, bruine suiker, caramel, dadelstroop, demerara, dextrose, druivensuiker, D-glucose, fructose(stroop)
G-O: galactose, geleisuiker, glucose, glucose-fructosestroop, invertsuiker, invertstroop, kandij(suiker), karamel, kristalsuiker, lactose, maïssuiker, maïsstroop, malt, maltodextrine, maltose, melasse, molasse, melksuiker, moutsuiker
P-Z: panocha, panela, poloncillo, poedersuiker, rietsuiker, rietsuikermelasse, rijstmoutstroop, schenkstroop, stroop, siroop, sucrose, sacharose, tafelsuiker, tarwestroop, treacle, vanillesuiker
Met mate
Hiermee bedoel ik dat deze suikers ook nog iets anders bevatten. Daarmee zijn ze niet ineens gezond, maar bijvoorbeeld honing kan bepaalde stoffen bevatten die goed voor je zijn. Dadels bevatten veel vezels. Dadelstroop bevat natuurlijk in mindere mate goede voedingsstoffen dan dadels; opnieuw zijn het vooral suikers.
A-D: ahornsiroop, agavesiroop, agavenectar, barbadossuiker, dadels
E-H: esdoornsiroop, geconcentreerde fruitsuikers, honing
I-Z: muscovado, maple syrup of esdoornstroop, nectar, natte suiker
Goede vervangers van suiker
Met ‘goed’ bedoel ik niet dat andere suikers slecht zijn. Zonder suikers kun je tenslotte niet leven. Onderstaande lijst bevat suikers, kruiden en suikervervangers/zoetstoffen die óf weinig tot geen calorieën uit koolhydraten bevatten (daar krijg je er meestal al genoeg van binnen), óf er zitten nog vezels en eiwitten in (dus niet alleen maar suikers).
banaanpoeder, kaneel, kokos(bloesem)suiker, luxema of lucuma, mesquite, palmsuiker, stevia, vanille, xylitol en yaconsiroop
In een afbeelding
Klik voor de complete afbeelding
Geef een reactie