Esdoornstroop, esdoornsiroop of maple syrup komt van de esdoorn. Natuurlijk wil je graag weten of het een gezonde suikervervanger is en waar je esdoornsiroop kunt kopen.
Wat is het precies?
Maple syrup is een suikersoort die ’s winters door bomen wordt opgeslagen in de wortels. Samen met het sap van de boom wordt het in de lente afgetapt. Vervolgens wordt het sap gekookt tot (bijna) al het water verdampt. Wat overblijft is esdoornsiroop.
Esdoornsiroop heeft verschillende kleuren, afhankelijk van hoe laat in het seizoen de stroop is getapt. De kleuren verschillen van goudgeel tot donkerbruin. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de esdoornsmaak. De lichtere kleur is van de zogenaamde A-kwaliteit en is het beste.
Is het gezond?
Door de concentratie van het sap is esdoornsiroop rijk aan suiker. Het is dus niet iets wat je in overvloed moet nemen. Als suikervervanger is het geschikt door de aanwezigheid van mineralen en antioxidanten. Je krijgt dus iets beters binnen dan wanneer je geraffineerde suiker zou eten.
In de siroop zit zink, ijzer, calcium en vooral veel mangaan (nodig voor de vorming van botweefsel). Qua antioxidanten voegt de siroop weinig toe.
Waar koop je esdoornsiroop of maple syrup?
Bij diverse (biologische) supermarkten kun je terecht voor de stroop. Let altijd goed op de ingrediëntenlijst: je wilt een variant zonder toegevoegde suikers. Tenslotte zit er van zichzelf al genoeg suiker in…
Hoe gebruik je de stroop?
Ik vind het zelf heerlijk over de pannenkoek, en je kunt de stroop gebruiken op alles waar je normaal stroop of suiker voor zou gebruiken. Vaak worden de lichte kleuren siroop gebruikt op pannenkoeken, en de donkere als suikervervanger in bakgerechten.
Eet of gebruik jij wel eens esdoornstroop?
Geef een reactie