Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat stevia als goed suikeralternatief wordt genoemd. Wat valt er over dit goedje te vertellen?
Wat is stevia?
Deze zoetstof wordt gewonnen uit het blad van de stevia-plant. In Japan gebruikt men het al heel lang in het eten. In 2011 werd stevia door de Europese Unie goedgekeurd als toevoeging voor eten (in Amerika was dit in 2008).
Waarom is het gezond?
De steviaplant is dertig keer zoeter dan suiker en dus heb je er aanzienlijk minder van nodig. De meestgebruikte zoetstof van de plant, stevioside, is zelfs honderden keren zoeter dan suiker. Behalve dat je er dus weinig van nodig hebt, bevat het geen calorieën. Het is dus een zoetstof die behalve zoetheid niets negatiefs toevoegt aan je voeding. Zoals altijd gaat dit gepaard met de kanttekening dat een teveel aan iets nooit goed voor je is.
Stevia kan worden gebruikt door diabetici.
Waar kun je het kopen?
Stevia koop je in de (biologische) supermarkt of online. Het is echter nog niet zo makkelijk om een vorm zonder toevoegingen te vinden. Veel producten waar ‘Stevia’ op staat, bevatten naast stevia(extract) ook andere ingrediënten. De vorm stevioside of steviolglycoside is de variant die je zou moeten zoeken.
Steviolglycosiden moeten op het etiket vermeld worden als zodanig en/of als E960. Het etiket of ingrediëntenlijst mag niet de zin ‘gezoet met stevia’ bevatten, aangezien het dan zou gaan om de gehele plant, niet de geraffineerde zoetstof. ‘Gezoet met een extract uit de steviaplant’ (of vergelijkbaar) is wel toegestaan als aanduiding, mits in de ingrediëntenlijst de juiste benaming wordt aangehouden.
Bron: Wikipedia
Koken/bakken
Lees is more. Dit goedje is heel sterk (honderden malen zoeter dan tafelsuiker) en als je er te veel van gebruikt, geeft het een niet al te fijne nasmaak. Volgens sommigen heeft zelfs een bittere bijsmaak en niet iedereen vindt het zoet. Experimenteer daarom vooraf eens hoeveel jij lekker vindt door je zoete gerecht. In veel producten die gezoet zijn met stevia is daarom meestal maar een derde van de suiker of zoetstoffen vervangen.
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Mesquite
- Palmsuiker
- Verse vanille
- Xylitol
- Yaconsiroop
Geef een reactie