Gejank en gezeur aan tafel? Zijn je kinderen moeilijke eters die een hekel hebben aan alles wat goed voor hen is? Je kinderen beter leren eten kan een uitdaging zijn. Sterker nog: misschien ben je zelf een moeilijke eter. Tijd om daar wat aan te doen!
Je kind beter leren eten
In tegenstelling tot veel volwassenen weten kinderen weinig over eten. Volwassenen, in tegenstelling tot wat ze vaak denken, weten ook niet zo veel over eten. Bij alle leeftijden speelt echter hetzelfde: wanneer zit je vol? Hoe leer je gezond eten beter waarderen? Hoe leer je überhaupt beter eten? Onderstaande punten helpen je op weg.
1. Focus op het positieve
Voordat je denkt dat je te maken hebt met een zweverig artikel: wetenschappelijk gezien werkt het beter om te focussen op de positieve eigenschappen van eten. Kinderen beter leren eten doe je dus niet door hen te vertellen dat hun patat met mayonaise weinig bijdraagt aan hun groei. In plaats daarvan kun je hen beter vertellen hoe sterk je lijf wordt van een lekker eitje of een teentje broccoli.
2. Focus op het negatieve
Wat? Zei ik net niet het tegenovergestelde? Dat klopt, maar gek genoeg is uit het voorgaande onderzoek ook gebleken dat negatieve boodschappen erg goed werken voor iedereen die echt veel van voeding weet. Is je kind (of ben je zelf) dus heel geïnteresseerd in voeding en weet hij of zij er veel vanaf, dan kun je experimenteren. Misschien kun je je kinderen beter leren eten door een mix van positief of negatief, en misschien blijkt juist dat een negatieve opmerking beter stimuleert om gezonder te kiezen, bijvoorbeeld: ‘je weet dat in die witte boterham/in dat koekje niets zit waar je lijf iets aan heeft’.
3. Maak van eten een feest
Je kent vast de uitdrukking ‘het oog wil ook wat’. Als het op eten aankomt, is dat ook echt zo! Daarbij speelt niet alleen het oog een rol. Als je tijdens de maaltijd alle zintuigen op een positieve manier prikkelt, wordt eten een stuk aangenamer. Hoe je dat doet met een huilend kind aan tafel?
- Eet aan tafel. Onderstaande Engelstalige video legt uit waarom aan tafel eten zo goed is voor kinderen en volwassenen.
- Zorg er eerst voor dat de sfeer aangenaam is. Praat over je dag, vraag naar interesses en projecten van je kind(eren) en houd prettige gesprekken op gang.
- Gebruik mooi serviesgoed. Dit klinkt gek, maar juist als je het eten op een leuke manier presenteert, wordt het aantrekkelijker. Het eten zelf moet er dus niet alleen leuk uitzien, het bord of de schaal waarop je het serveert kan ook meehelpen.
- Doorgaand op het vorige punt: kwak niet zomaar het eten op een bord, maar maak er wat moois van. Het makkelijkste voor kinderen is een gezichtje maken. Zelfs met soep: serveer er twee broodjes bij (als ogen). Het soepbord is een open mond met een lepel erin!
4. Laat kinderen helpen
Kinderen beter leren eten begint in de keuken. Daarbij helpt het zeker in de toekomst als kinderen weten hoe ze gezond eten moeten bereiden. Je kunt zelfs een stapje verder gaan en kijken naar de bron van bepaalde groenten. Begin een kruidentuin en/of een groentetuin en laat de kinderen meehelpen, of neem hen mee naar de markt of een boerderij om verse ingrediënten te halen.
5. Geef kinderen meer macht
Ja, het staat er echt! Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je moet doen wat je kind zegt. Er zijn andere manieren waarop je je kind meer macht kunt geven zonder daar zelf veel op in te leveren.
- Laat je kind kiezen wat het wil eten. De gesloten keuze helpt hierbij. Vraag bijvoorbeeld: ‘wortelen of broccoli?’
- Laat je kind eens per week het eten kiezen en (helpen) koken.
- Vraag je kind mee te denken over het bereiden en eten van groenten (of ander eten waar het moeite mee heeft). Zoek bijvoorbeeld samen naar recepten waarin het wél lekker lijkt.
6. Verkleed je groenten (voor als niets anders helpt)
Een hekel aan ‘vieze stukjes’ in salades, soepen of wat voor gerechten dan ook? Je lost dit op door groentes te vermommen. Zelf lustte ik nooit spinazie (wat ik me inmiddels niet meer kan voorstellen), tenzij het in de pasta was verwerkt. Pasta met tomatensaus, gehakt en spinazie werd mijn lievelingskostje. Ik proefde de spinazie niet meer, maar at het wel! Je kunt een soep ook met een staafmixer bewerken om het te presenteren als ‘supersoep’ voor spierballen. Geen stukjes, wel groenten. Tot slot kun je groenten ook verwerken in verschillende kleuren smoothies.
Welke manier werkt voor jou? En hoe leer jij je kind beter eten?
Geef een reactie