Of je er nu zin in hebt of niet, vergroenen blijkt meer dan ooit pure noodzaak (lees: niet omdat het kan, maar omdat het moet). Daar kan iedereen gelukkig ook op makkelijke manieren aan bijdragen. Ik geef je daarom groene tips waar je blij van wordt – impact maken zonder daar je hele leven voor om te gooien.
Wat kan ik verbeteren?
Wat is jouw grootste verspilbijdrage? Toen ik daar zelf over nadacht, kwam ik op dit lijstje:
- Plastic tassen
- Rietjes
- Wegwerpbestek, – bekers en -borden (met name voor picknicks en feestjes)
- Kleding kopen/bestellen
- Vliegen
- Autorijden
- Stroomverbruik
- Iets wat kapot is (relatief) snel vervangen
Dit was voor mij stap 1: kijken naar wat ik op dit moment beter kan doen. Stap 2 was natuurlijk kijken naar hoe dat beter kon.
Slim vervangen
Het zijn de kleine dingen die het doen. Ik maakte een lijst met wat ik kon vervangen in het dagelijks leven.
- Geen plastic tassen meer kopen. Als ik nu een tas vergeet mee te nemen, kies ik voor een duurzame variant. Wat ik te veel heb, geef ik weg – of ik gebruik tasjes als vuilniszak om ze toch ergens voor in te zetten.
- Ik heb mijn plastic rietjes vervangen voor The Final Straw (ik heb hier mijn vriendenlink gebruikt voor korting op mijn bestelling – ik bestel de rietjes vaak ook voor anderen als ze zien hoe fijn de rietjes zijn). The Final Straw heeft een milieuvriendelijk geproduceerd, inklapbaar rietje in een handige houder. In restaurants vraag ik niet meer om een rietje – ook niet meer om een apart glas: ik drink uit het flesje. Dat bespaart dus ook afwas. Per keer stelt het weinig voor, maar bedenk ook dat je dit dus elke keer doet op een terras, als je uit eten gaat, en ook thuis.
Je zou ook kunnen zeggen dat ik moet stoppen met het drinken uit een rietje, maar ik zet het rietje altijd achter mijn tanden om mijn gebit het zuur van koolzuurhoudende dranken te besparen (en ik geniet daar nog teveel van om dat niet te doen). - Kies ik voor gemak met wegwerpbestek? Dan probeer ik het altijd vaker dan eens te gebruiken. Ook kijk ik elke keer als ik toch iets ‘makkelijks’ wil kopen naar biologisch afbreekbaar wegwerpmateriaal (iets wat steeds vaker voorhanden is).
- Of ik nu mijn billen afveeg met drie laagjes niet-gerecycled papier of met ecologische toiletrollen: dat voel ik eerlijk gezegd niet. Dus: voortaan ecologisch.
- Bovenstaande geldt ook voor keukenpapier (in ons knoeihuis is een wasbaar doekje helaas nog geen optie).
- We rijden een hybride auto met A+-klassificatie en proberen vaker met de fiets weg te gaan (in de winter en de dagelijkse haast is dit best een grote uitdaging).
- Voor elke vlucht koop ik CO2-compensatie (dit kun je onder meer bij KLM doen). Dit is een relatief klein bedrag boven op je ticket.
- Kleding die stuk is gooi ik niet meer weg, maar laat ik repareren, geef ik weg aan iemand die de stof kan gebruiken, of ik accepteer een kleine imperfectie en combineer de kleding op een andere manier.
- Sinds een aantal jaar eet ik aanzienlijk minder vlees (en als ik het eet – biologisch waar mogelijk).
- We hebben ons dak inmiddels vol zonnepalen (waarbij we bewust hebben gekeken naar duurzame omvormers en zonnepalen die langer meegaan) en leveren energie terug.
Ik besef heel goed dat je het niet perfect kunt doen. En dat hoeft ook niet. Deze groene tips zijn dan ook bedoeld als inspiratie – niet om je een schuldgevoel aan te praten. Sterker nog: ik denk dat het juist positief werkt als je kijkt naar kleine dingen die je lukken. Denk niet zwart-wit (‘Ik moet stoppen met vlees eten – dat lukt me niet, dus ik blijf net zo eten als ik deed’) maar groen (‘Ik kan af en toe zonder vlees koken/inkopen’).
En: wees net zo aardig voor anderen. Steek geen verhaal af over hoe slecht rietjes zijn, maar bied iemand een alternatief – als het gesprek er toevallig op komt. Kraak iemand niet af die vlees eet als je zelf vegetarisch probeert te eten, maar stuur zo nu en dan eens een lekker recept door zonder vlees.
Kortom: blijf positief groen. Afdwingen werkt averechts. Hoe leuker en makkelijker je het maakt, hoe fijner het wordt om groener te leven.
Groener kopen
Bij grote ketens als de H&M zie je al dat de eco-trend doorzet met eco-katoen of biovriendelijke items – een van mijn groene tips is dan ook om hierop te letten. Ook bij Zalando kan dit bijvoorbeeld.
Ik probeer hier ook zelf naar te kijken als ik wat koop. Daarnaast ontdek ik graag duurzame initiatieven voor kleding of producten die ik normaal gesproken bij een minder duurzame producent zou aanschaffen.
- Tentree.com: voor elk item dat je koopt worden 10 bomen geplant. Ook wordt gebruikgemaakt van eco-katoen. Let op: bestel je in Nederland, dan kun je niet je tegoed inwisselen, tenzij je je vanaf het begin inschrijft op de Europese website (die tijdelijk niet leverde, inmiddels weer wel).
- TwoThirds.com: in principe maakt dit bedrijf je kleding pas nadat je het bestelt. Dat betekent dus geen grote, ongebruikte voorraden. Het gebruikte materiaal is ecologisch en/of waar mogelijk gerecycled.
- Naco.shop: verzorgingsproducten, kleden, serviesgoed, bestek en accessoires. Er wordt o.a. aan upcycling gedaan en gewerkt met oog voor de mensen die de producten maken.
Groene (mini)projecten
Project Eikel
Sinds vorig jaar heb ik de luxe van een grote tuin (ruim 300 vierkante meter). Daar kan ik natuurlijk veel mee! Er staan inmiddels 15 volwassen bomen rondom ons huis (ik wil er graag nog meer bij), we hebben geen grasmatten gebruikt maar gras gezaaid, en in de border staan bij- en insectvriendelijke planten (let wel: ook een paar die muggen weren). Ook met onze heg heb ik gekeken naar een luchtzuiverende plant en inmiddels staat hij anderhalve meter hoog.
Maar in hoeverre draagt dat bij aan meer bomen die de CO2-uitstoot kunnen compenseren? Die vraag leidde tot een heel simpel project: Project Eikel. Ik plantte vier eikels in een bloempotje. Daar verwachtte ik weinig van, maar schijnbaar vanuit het niets ontstond er een heuse mini-boom. Twee van de vier eikels hebben nu een plant met bladeren en komend voorjaar, nadat ons gras is aangelegd, krijgen ze een plek in onze tuin. In het najaar plant ik opnieuw een aantal eikels of andere boomzaden die vervolgens naar onze tuin gaan (mits ze dat overleven – dit is nog een project in ontwikkeling).
Project bomen doorgeven
Ho, wacht even, denk je nu (en dacht mijn man): straks heb je een heel bos in de tuin! Alhoewel ik dat geen probleem zou vinden, is dat inderdaad niet praktisch – en ik wil graag groene tips die zo realistisch mogelijk zijn. Daarom leg ik mijn tweede plan in drie stappen uit:
- Planten van bomen (vanaf het zaadje).
- Planten in de tuin, daar zo’n 5-8 jaar laten groeien.
- Na 5-8 jaar geef ik elk jaar 2-3 bomen weg aan wie graag ook voor een boom wil zorgen maar geen geld (over) heeft voor een volwassen boom.
Wij geen bos, anderen een boom. Met een beetje inzet zou ik dan toch flink wat bomen na hebben gelaten als ik een oud vrouwtje ben. Heb je dus een (klein stukje) tuin met ruimte voor bomen die je weggeeft als ze te groot worden? Dan zou dit ook een project kunnen zijn voor jou.
Resultaat na een jaar groene tips opvolgen
- Niet-gebruikte rietjes: tussen de 135-165.
- Gerepareerde (en dus niet vervangen) kleding: 9 kledingstukken en 1 paar schoenen. Ook heb ik intussen een zak met kleding die binnenkort naar de kledingmaakster gaat.
- 2 mini-eiken in pot (staan nu in de tuin – al vermoed ik dat slechts eentje het heeft overleefd). Ik moet nog wat harder aan de slag met het goed in leven houden van bomen.
- Inspiratie om steeds te kijken naar wat ik nog meer kan doen om groener te leven.
Heb jij groene tips?
Deel ze hieronder, via social media of via groen@gezondergenieten.nl!
Geef een reactie