Je bent met vakantie en je gaat los. Het is tenslotte vakantie! Dat betekent dus onbeperkt burgers, snacks en snoep eten, en eindeloze dagen en avonden met cocktails in je hand en je voeten in het zand. Uit onderzoek blijkt dat we inderdaad minder gezond genieten tijdens de vakantie. Kan het kwaad, zo’n korte periode losgaan?
De gevolgen van vijf dagen zondigen
Je zou zeggen dat als je een korte week zondigt, dat weinig effect heeft op je lichaam. Als je de rest van het jaar gezond eet, maken die vijf dagen ook niet uit. Of toch wel? Onderzoek heeft helaas uitgewezen dat je spieren beginnen te protesteren tegen zo’n ‘vette’ week.
Het onderzoek
In het Research Journal Obesity kun je lezen over het onderzoek dat op Virginia Tech werd uitgevoerd. Gezonde studenten kregen vijf dagen lang ongezonde en vette gerechten voorgeschoteld. Vervolgens bleek dat spieren lastiger glucose kunnen oxideren na een periode van vet eten. Dit effect trad al na vijf dagen op; een relatief korte periode.
Vanaf vijf dagen
Als je denkt aan je eerstvolgende vakantie, dan duurt deze waarschijnlijk langer dan vijf dagen. Ga je twee weken los, dan betekent dat ook dat je lichaam het nog zwaarder heeft. Het loont dus de moeite om goed op je eetgewoontes te letten, ook als je vakantie viert.
Gezond eten tijdens je vakantie: de theorie
Gezond eten tijdens je vakantie lijkt dus de oplossing. Eigenlijk is het ook logisch: je leert jezelf het liefst een eetpatroon aan dat je je hele leven vol kunt houden. Dat betekent niet dat je nooit meer fastfood zou mogen eten. Het betekent eerder dat je consequent gezond eet, veel alternatieven vindt voor ongezonde hapjes, en dat je daarnaast af en toe uitstapjes maakt naar minder gezond eten.
Gezond eten tijdens je vakantie: de praktijk
Maar dat is even balen! Je had je net zo verheugd op een periode niet nadenken over wat je eet… geen nood, ook in de praktijk is een gezond eetpatroon goed vol te houden tijdens je vakantie. Onderstaande punten kunnen je helpen om ook tijdens je vakantie gezond te eten (en überhaupt meer uit je vakantie te halen!).
Tip 1
Zoek vooraf drie eetgelegenheden op die binnen je budget passen en waar je gezond kunt eten. Drie gezonde etentjes helpen je al op weg! En, als het bevalt, kun je elk restaurant natuurlijk vaker bezoeken. Ben je met een groep en bepaal je niet zelf waar je gaat eten? Bekijk vooraf de menu’s van de restaurants en kijk naar de gezondste keuzes die erop staan.
Tip 2
Gun jezelf die vette burger bij de McDonald’s, of die heerlijke churro’s bij de marktkraam. Neem ze alleen niet elke dag. Door je voor te nemen elke week een ’traktatie’ te nemen, stuur je je hersenen automatisch naar dat moment toe (‘Niet nu, mijn traktatie komt straks’) als je er op een eerder moment toch aan denkt.
Tip 3
Ontdek de plaatselijke markt. Groentes, fruit, gezonde hapjes… Trouwens, de plaatselijke supermarkt (voor de locals) biedt ook genoeg gezonde keuzes. Je betaalt vaak ook nog eens een stuk minder.
Tip 4
Als je nog niet hebt geboekt: overweeg een accommodatie met kookgelegenheid. Zo kun je in de plaatselijke supermarkt elke avond (en middag, en ochtend) een gezonde maaltijd koken. Zie je jezelf al zitten op je eigen terras of balkon, uitkijkend over zee?
Tip 5
Porties in de meeste restaurants zijn niet aangepast op jouw behoeften, maar op die van mensen met de meeste eetlust. Kies ervoor om steeds tot driekwart van je portie op te eten. Zonde van het restje? Kies voor een doggiebag. Dat is heel normaal en je hebt gelijk een lekkere lunch voor de volgende dag.
Tip 6
Voor onderweg: neem gezonde hapjes van huis mee. Snoepen kun je namelijk ook van rauwkost, fruit, noten, enzovoort. Kies ook voor goede vetten, zoals avocado, en voldoende vezels. Hierdoor ben je sneller en langer verzadigd en zal je zin om te snacken afnemen. Zo kom je op het tankstation dus ook niet in de verleiding om die enorme zak snoep mee te nemen…
Tip 7
Voor vliegreizen: neem een leeg drinkflesje mee en vul deze in het toilet. Zo voorkom je dorst (te verwarren met trek of honger). Bedenk ook dat je niet alle snacks in het vliegtuig HOEFT te nemen. Je kunt ook vooraf eten en in het vliegtuig proberen te slapen, en voor onderweg fruit en nootjes meenemen. Let er wel op dat je ze opeet, want niet naar alle landen mag je dit meenemen.
Tip 8
Zorg er op je bestemming ook voor dat je genoeg water drinkt. Neem overal een flesje of beker met water mee. Zoals gezegd kun je dorst verwarren met trek (in iets lekkers) of honger. Daarbij komt dat je vocht kunt vasthouden bij hogere temperaturen, en daar helpt (ironisch genoeg) drinken tegen.
Tip 9
Kijk kritisch naar gezonde snacks, ook op vakantie. Je kunt het wel superfoods noemen (dat is tenslotte Hip met een hoofdletter), maar de ingrediëntenlijst liegt niet. Kies zo veel mogelijk voor puur eten waarvan je weet waar het vandaan komt.
Tip 10
Een ei hoort erbij! Verse eieren kun je vrijwel overal krijgen en ze vormen een prima snack of aanvulling op de maaltijd. Maak voor jezelf een lijstje met alle voedzame en gezonde snacks die je op je vakantiebestemming makkelijk kunt kopen of bereiden en zo heb je elke dag genoeg gezonde keuzes.
Maar wat als…
Zijn de gezonde keuzes beperkt op je bestemming? Het kan ondanks voorbereiding zo zijn dat je ergens komt waar je het moet doen met wat er voorhanden is. Geen nood! Luister naar je lijf, eet met aandacht, en probeer gezond te kiezen. Je vakantie is ook bedoeld om te ontspannen, dus je te veel druk maken werkt averechts (en is ook slecht voor je).
Wat zijn jouw beste tips voor gezond eten tijdens je vakantie?
Geef een reactie