Weet je wat zo super is aan food? Het redt je leven! Wat? Ja! Uit miljoenen – nee, miljarden! – onderzoeken blijkt dat het eten van voedsel zorgt dat je blijft leven. Mensen die het niet (kunnen) doen, om wat voor reden dan ook, komen helaas te overlijden.
Ja, daar ben je even stil van.
En dan blijkt ook nog dat er eten is waar je NOG LANGER van blijft leven dan van ander eten. Groenten en fruit bijvoorbeeld, en bepaalde zaden.
Maar daar stopt het. Er is helaas geen wondermiddel dat nu onder de term ‘superfood’ je leven redt. Nou ja, dat doet het uiteindelijk wel, maar net zo goed als ander eten.
Waarom is het dan nu zo hip om superfoods te eten?
We zijn met zijn allen op een punt gekomen dat we steeds dikker en dikker worden, en daarmee ongezonder. We kunnen veel ziektes genezen, sommige heel eenvoudig met een pilletje of een kuur, maar er is nog niets uitgevonden dat ervoor zorgt dat je in één klap slank bent.
Als je zoekt op ‘snel 5 kilo afvallen’, dan kom je op heel veel sites die je uitleggen hoe je dat succesvol kunt doen. Geen van die sites zorgt ervoor dat je op wonderbaarlijke wijze afvalt (nee, echt niet), eerder op een onverstandige manier. Toch blijven we hopen en zoeken, en na duizenden (crash)diëten (Atkins, Sonja Bakker, etc.) zijn we er nog niet uit. ‘Gewoon gezond eten en bewegen’ is helaas Niet Hip Genoeg.
Toen waren er de superfoods (een term die voor het eerst in 1998 werd gebruikt, trouwens, maar die onlangs pas hip werd). We drinken spontaan smoothies met chiazaad, hennepgras, tarwegras, bosbessen, gojibessen… en wat we er allemaal nog meer in kwijt kunnen. Nooit meer ziek! Voor altijd leven! Dan is het extra sneu als je met je gojibesjes in de ene en een tissue in de andere hand zit te snuffen van verkoudheid.
Wat zijn dan superfoods?
In de realistische zin zijn superfoods etenswaren met gunstige effecten op je gezondheid. Uit Engels onderzoek en uit nog meer Engels onderzoek blijkt dat onder meer broccoli onder de superfoods valt. Dat is fijn, want het is goedkoper (en lekkerder) dan bijvoorbeeld tarwegras. Blauwe bessen zijn gezond, maar niet veel gezonder dan bijvoorbeeld kiwi’s. Gojibessen zijn heerlijk door havermoutplakjes, maar zijn niet per se gezonder dan andere groentes en fruit. Chiazaad is een prima aanvulling op je voedingspatroon, maar zal geen wonderen verrichten voor je gezondheid. Eigenlijk komt het er met alle zogenaamde superfoods op neer dat je ze kunt gebruiken in combinatie met een gezond eet- en leefpatroon, maar dat ze geen wonderen verrichten. Misschien niet waar je op had gehoopt, maar helaas is het niet anders.
Dus wat nu? Heb je net een volledige voorraad superfoods ingeslagen, blijkt het allemaal onzin! Geen nood, zoals gezegd is het niet ongezond voor je, en afwisseling in je voedingspatroon is juist weer heel gezond. Gebruik de producten tot ze op zijn, en koop ze daarna alleen in de aanbieding. In de tussentijd eet je lekker van alle betaalbare groentes en fruit en zaden.
Is er dan echt geen superfood?
Nou ja, er is eten dat superduur is. Daarmee zou ik er toch het woord ‘super’ aan kunnen verbinden. Maar vooruit, er zijn inderdaad verschillende gezonde producten die je kunt nemen om jezelf gezond te houden. Ik noem er drie. Daarna kun je zelf fanatiek gaan zoeken naar de fijne eigenschappen van alle voedingsmiddelen die je kent.
- Banaan
De banaan bevat relatief veel kalium, calcium en magnesium, en een klein beetje ijzer, koper en zink. Per banaan krijg je 3 gram vezels binnen. Met vier plakken ontbijtkoek ook, maar dan heb je ongeveer een zesde kalium binnen ten opzichte van de banaan, en in plaats van 1 milligram natrium (zout) eet je er dan 278. Ik weet wel wat mijn tussendoortje is in elk geval. Bijkomend voordeel: per banaan krijg je nog 18,4 gram vitamine C binnen. - Citroen
… maar dan wel samen met alle citrusvruchten. Helaas zijn de claims dat citroen effectief zou zijn tegen kanker niet waar. Elke ochtend citroenwater drinken is, behalve lekker fris en goed voor je omdat je dan veel water drinkt, niet wonderbaarlijk effectief. Af en toe citrusvruchten nemen, al dan niet in je drinken, kan wel een goed onderdeel vormen van je eetpatroon. - Knoflook
Goed voor je cholesterol, en het zou helpen tegen verkoudheid – met een beetje twijfel: studies zijn niet eenduidig of niet goed uitgevoerd. Ook is het een goed alternatief voor het kruiden van maaltijden als je het gebruikt in plaats van zout. En: het helpt tegen spierpijn!
Wat vind jij echt een superfood?
Stealth says
You’re welcome Maresa 🙂
Ik ben tevens blij te reageren en hoop dat dit wat meer navolging mag komen te genieten, want je blogs zijn zeer zeker lezenswaardig! Het jammere is dat onzin- en paniekblogs op andere sites vaak bedolven worden met reacties van (pseudo – would-be) ‘kenners’ die, ondanks alle navigatietools, niet weten waar de lamp hangt (staat) te branden… Maar goed, zoveel mensen … zoveel smaken, kleuren en geuren zullen we minzaam bedenken 😉
Dus blijf sowieso in de roos schieten…de echte feiten of waarheden komen op een dag vanzelf voor de (niet té hardleerse) medeburger bovendrijven 😉 Het pad naar minder (commercial driven) naiviteit heb je alvast voor een stukje geëffend . Waarvoor Hulde! 🙂
Succes met het aanleggen van de rest van de weg! (moet lukken na die graafwerkzaamheden voor de trampoline-pret 😉 )
Liefs,
Stealth
Maresa says
Dankjewel, ik doe mijn best! En feedback is natuurlijk altijd welkom (ik zie ook een scherpe opmerking in je andere bericht, ga ik zo meteen ook naar kijken).
Stealth says
NB: Oei, ik kwam hier na een welgemikte tik op de knop ‘Reactie plaatsen’ binnen 2 tellen tot de conclusie dat m’n toetsenbord een slippertje gemaakt heeft …ik blijf er evenwel met men vingers vanaf 😉
‘freaqduent’ kan lijken op een verbasterde vorm, die Instagram-gewijs misschien catchy klinkt, maar het beoogde ‘frequent’ uit m’n letterramplank laten rollen was eigenlijk de eerste opzet.
Kwestie van toch een net iets nettere indruk na te laten bij m’n primeur post alhier 😉
En nu op naar een… eitje! Een portie choline uit deze superfood maken hopelijk dat m’n hersenen iets gesmeerder lopen dan te toetsen onder m’n vingertoppen 😉
Super groet! (what’s in a name met betrekking tot de correlatie van het artikel?) 😉
Stealth
Stealth says
Hallo Maresa,
Fijne, genuanceerde blogs! Hulde ook aan de research, in plaats van copy-pasters die freaqduent de eerste 5 pagina’s van een Google komen te bevolken 😉 Zo nu en dan een linkje in je blogposts naar onder meer Pubmed, da’s fijn 🙂
Als orthomoleculair liefhebber sinds enkele decennia, had ik graag toch even ‘eieren’ toegevoegd aan het trio (financieel) behapbare ‘superfoods’.
Immers qua voedingsbron blijkt een simpel ei echt deze titel te mogen dragen en -tot nader order- het enige natuurlijke voedingsmiddel dat onder meer alle 9 essentiële aminozuren in zich heeft (onder de schelp draagt) 😉 En daarnaast nog eens 9 niet-essentiële.
Welke onverlaten ooit mensen decennia lang genoopt hebben om hun eierdooiers weg te kieperen … [sic]. Bovendien zorgen de eiwitten voor verantwoorde (aka gezonde) verzadiging en binnen de dooier zijn de vitaminen, mineralen en luteïne en zeaxanthine ook (goedkoop) meegenomen.
Rijkste voedingsbronnen à la chlorella en spirulina zouden qua nutritionele dichtheid ook ondermeer kunnen, alleen dien je er daarvan zo behoorlijk veel te consumeren om aan een aantrekkelijke hoeveelheid nutri’s te komen 😉
Hoewel je uiteraard niet de intentie had met de 3 genoemde volledig te willen, nocht te kunnen zijn, had ik eieren stiekem toch verwacht bij het in het vizier verschijnen van de titel 🙂
Keep up the good work Maresa!
Warme groet,
Stealth
Maresa says
Dank je voor je complimenten en je toevoegingen! Dankzij je reactie staan ze toch maar mooi bij het artikel. 😉