Tijd voor zomerfruit! De aardbeien kennen we wel, maar in Nederland wordt er een stuk minder watermeloen gegeten dan in bijvoorbeeld Amerika. Wat weten we er eigenlijk van? Ik zet 6 feiten op een rij.
Om alvast te beginnen: watermeloenen zijn er van 1 tot 50 kilo (ja echt), en zijn verkrijgbaar met roze/rood en geel vruchtvlees. Niet alle watermeloenen zijn rond/ovaal: zo worden er kubusvormige en piramidevormige watermeloenen gekweekt in Japan. Dankzij de grote hoeveelheid water (bijna 90%) kun je er je dorst mee lessen. Per 100 gram bevat de watermeloen 37 kcal, waarvan 1,1 gram vezels, 0,6 gram eiwit, 0,2 gram vet en 7,8 gram koolhydraten.
Feit 1: er zitten anti-oxidanten in
Sterker nog: het zijn er meer dan in verse tomaat. Een flink stuk watermeloen (350 gram) bevat 6 milligram lycopeen (tomaat 4 milligram). Anti-oxidanten als lycopeen beschermen je lichaam tegen onder meer hartaandoeningen en kunnen effectief zijn tegen diabetes (bron). Lycopeen werkt samen met vitamine C (zie feit 2). Er zijn onderzoeken geweest die uitwijzen dat lycopeen zou helpen bij kankerpreventie, maar andere onderzoeken zien geen effect. Wel zou lycopeen de schade van UV-straling op het lichaam verminderen.
De meeste mensen denken dat tomaten de belangrijkste bron vormen van lycopeen. Zeker als je tomaten bewerkt/verhit, zoals in pastasauzen, kan je lichaam de lycopeen eruit beter opnemen. Dat watermeloen ook een belangrijke bron van lycopeen is, is minder bekend. De lycopeen uit watermeloen is bovendien direct goed opneembaar door je lichaam.
Feit 2: het is een bron van vitamine C
Ook bevat het vitamine A, kalium, magnesium, ijzer, calcium en zink… kortom: een bommetje gezond!
Feit 3: watermeloen heeft een eigen feestmaand
Echt? Ja, echt! In Amerika is juli nationale watermeloenmaand. Natuurlijk mag je ook in juni en augustus je tanden in een watermeloen zetten (en als je wilt de rest van het jaar ook).
Feit 4: watermeloen helpt tegen spierpijn
Over gember schreef ik al eerder dat het effectief is tegen spierpijn. Het sap van watermeloenen kan hier ook aan bijdragen (bron). Dit komt door het α-amminozuur citrulline. Deze verbinding werd in 1930 voor het eerst aangetoond in watermeloen en is dan ook vernoemd naar de latijnse benaming ervoor: citrullus. Citruline verwijdt de bloedvaten en vermindert spierpijn (bronnen: 1, 2).
Feit 5: je kunt de schil eten
Wat? Echt? Ja, echt! De meeste mensen laten de schil liggen, terwijl deze onder meer een rijke bron is van citrulline. Ook de zaden zijn gezond. Een hele watermeloen eten is misschien een uitdaging, maar wel de moeite.
Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de gunstige effecten van het eten van watermeloen. Zo hoopt men aan te tonen dat het consumeren ervan kan helpen tegen keelontsteking en een hoge bloeddruk. Ook wil men de eventuele (preventieve) werking tegen kanker aantonen.
Feit 6: helpt tegen erectieproblemen
Viagra is een middel dat onder meer de bloedvaten ontspant. Ditzelfde kan watermeloen doen (bron).
Gezonder genieten van watermeloen
- Bewaar watermeloenen ongesneden op kamertemperatuur. Bewaar ze pas in de koelkast als je ze al gesneden hebt.
- Varieer! Maak bijvoorbeeld watermeloenpizza’s als snack, rijg watermeloenstukjes samen met ananas en aardbeien op een fruitstick, of voeg watermeloen toe aan smoothies.
- Eet de schil! Als je dit echt te veel van het goede vindt, kun je de schil door een smoothie of drankje mixen. Het smaakt dan minder ‘schillerig’.
Inspiratie nodig?
Geef een reactie