Soms hoor je tips die heel logisch klinken. Je denkt: als ik me aan dat advies houd, lukt het vast om gezonder te eten (of meer te sporten). Soms kunnen zulke tips helaas juist tegen je werken. Ik noem er vijf (en vertel je hoe het beter kan).
1. De schijtdag
Ook wel de cheatdag, spijbeldag, vreetdag… Het idee van de schijtdag is dat je je af en toe een dagje laat gaan. Sommigen gebruiken hiervoor het weekend. Doordeweeks eten ze gezond, en in het weekend gaan ze ‘los’. Dit zou in theorie geen probleem moeten zijn. De praktijk wijst vaak anders uit. Eén dag wordt twee dagen. Twee dagen gaan over in een ‘ik ga morgen weer beginnen’ op dag drie. Hoe ga je dit effect tegen?
Een schijtdag is een succes als je hem zonder schuldgevoel doorloopt. Daarnaast heb je er geen last van (dat wil zeggen: je voelt je nog steeds blij en fit – er zijn mensen die door een plotselinge overgang in eetpatroon darmklachten krijgen).
Bij een onsuccesvolle schijtdag (overgaand in dagen, weken, maanden… en/of in een schuldgevoel): schaf hem af. Let op wat je eet, en als je een keer wat lekkers wilt, doe het bewust en geniet ervan. Trek er echter geen hele dag voor uit.
2. Alleen nog maar gezond eten
Dit is de tegenhanger van de schijtdag. Je eet alleen nog maar gezond. Kun je dit makkelijk volhouden, ook op reis of in onbekende situaties? Dan is dat prima! Niets meer aan doen. Het komt echter veel vaker voor dat je met alleen nog maar gezond willen eten teveel van jezelf vraagt. De term ‘gezond’ is ook nog eens discutabel. Succesvol gezond eten doe je door eerst vast te stellen wat gezond voor jou betekent. Daarna bepaal je wat realistisch is voor jou. Hoe streng moet en wil je zijn? En als je eens wat anders wilt of moet eten, omdat er even niets voorhanden is wat je als gezond ziet? Er zijn mensen die 80% gezond, 20% ‘ongezond’ als ‘regel’ hanteren. Er is niets mis met 90/10 of 70/30. Het gaat erom wat je vol kunt houden. Star 100% gezond willen eten gaat echter op termijn tegen je werken (en er zijn mensen bij wie het omslaat in een eetstoornis).
3. Suikerloos of suikervrij eten
Dood aan koolhydraten! Mooie leus, toch? En er vallen toch heel veel mensen af van koolhydraten skippen? Het punt is dat je niet zonder suiker kunt. Simpel gezegd kun je zonder suiker (of eigenlijk glucose) niet nadenken. We krijgen momenteel gemiddeld teveel suiker binnen. Tijdelijk minderen met suiker kan een stap zijn naar een gezond(er) gewicht. Alle koolhydraten mijden is echter onbegonnen werk – en nog gevaarlijk ook.
4. Kiezen voor ‘alleen natuurlijke suikers’
Suiker is suiker. Natuurlijk: geraffineerde suikers zitten vaak in ongezonde producten. Eet je veel suikers, dan zit je minder snel vol. Daarbij is teveel suiker sowieso niet goed voor je. Het wordt gelinkt aan onder meer hart- en vaatziekten. Maar: dit geldt bij een suikeroverschot. Suiker in normale hoeveelheden (zie 3) heb je nodig. Kies je voor alleen natuurlijke suikers, dan zijn dit bijvoorbeeld fruitsuikers, honing, etcetera. Eet je een appel of een banaan in plaats van een koekje? Dat zijn inderdaad gezonde keuzes. Maar…
- eet je precies dezelfde hoeveelheid suiker als vroeger, maar vervang je de suiker in de taart door maple syrup? Dan zul je niet opeens gaan afvallen.
- bang voor diabetes, dus snoep je voortaan druiven, appels en mango’s? Als wordt aangeraden minder te snoepen, helpt het niet om van suiker naar suiker te gaan, hoe natuurlijk die suikers ook zijn.
En tot slot: veel mensen vallen af als ze opeens geen of minder geraffineerde suikers eten. Als het voor jou werkt: ga zo door! Vind je het lastig of beperkend: weet dat het geen heilige graal is. Begin je met natuurlijker eten, dan val je in eerste instantie vaak al af doordat je je opeens bewuster bent van wat je binnenkrijgt. Het kan een teleurstelling zijn als dat effect niet blijft. Geraffineerde suikers mijden kan echt een uitkomst zijn, maar om af te vallen zul je uiteindelijk minder moeten eten en/of meer moeten bewegen.
5. Te weinig eten
Ja, je valt ervan af. Toch kun je niet zomaar veel minder gaan eten. Eet je nu teveel? Dan moeten zowel jij als je lijf wennen aan een normale hoeveelheid voedsel. Ga je meteen drastisch minder eten, dan raakt je lijf in paniek. Je zult misschien veel afvallen, maar ook (meer) honger hebben. Uit onderzoek (EN) blijkt onder meer dat je lichaam stress ervaart en graag weer terug wil komen op het oorspronkelijke gewicht. Hopeloze zaak? Nee. Negeer je de stress en honger, dan blijf je afvallen (zie anorexia-patiënten of slachtoffers van hongersnood). Dit heeft heel veel nadelen – de minste ervan dat je bij te snel afvallen overtollige huid niet meer kwijtraakt.
Hoe moet het dan? Elke dag zo’n 250-500 kcal minder eten dan je nodig hebt zorgt voor geleidelijk afvallen. Elke keer als je vijf kilo kwijt bent, stel je het aantal kcal bij. Dit voorkomt dat je blijft ‘steken’. Doe je dit tot je op streefgewicht bent? Dan ben je een hele tijd verder, maar heb je meer kans om op gewicht te blijven. Benieuwd naar hoeveel kcal jij nodig hebt? Lees hier verder.
Heb jij afvaltrucs die (uiteindelijk) tegen je werken?
Geef een reactie