Fruit is goed voor je! Er zitten veel bouwstoffen in die je lichaam nodig heeft. Maar in welke fruitsoorten vind je de meeste suiker? Oftewel: hoeveel suiker zit er in fruit? Om je te helpen zet ik alles in een slimme tabel.
Update tabel
Voor verschillende soorten fruit waren de suikerwaarden uit de tabel heel hoog (zoals bij de frambozen en de bosbessen/blauwe bessen). Hier is beter naar gekeken en daarmee is de tabel aangepast om zo beter te kloppen. Ook zijn er meerdere fruitsoorten toegevoegd.
Het suikergehalte in fruit kan verschillen. De zogeheten Brix-waarde geeft aan hoeveel droge stof (in het geval van fruit sucrose/suiker) fruit bevat. De Brix-tabel van Wikipedia geeft hier meer informatie over. Hier zie je dat druiven bijvoorbeeld 8 tot 22 gram suiker kunnen bevatten. Mijn tabel geeft gemiddelden.
Is het erg: veel suiker in fruit?
De beste tip als het om fruit (en eigenlijk alles) aankomt, is afwisselen. Eet niet alleen maar appels, maar ook bananen, peren, tropische vruchten, bessen… en kies niet alleen voor zoet, maar ook voor zuur fruit. In de fruittabel (zie hieronder) vind je een overzicht van de zoetste fruitsoorten – en de soorten die iets minder zoet zijn (maar minstens net zo lekker). Je kunt ook zoeken op fruitsoort en gelijk zien hoeveel gram suiker erin zit.
Suiker in fruit: zie hoeveel fruitsuikers er per fruitsoort te vinden zijn
In het zoekveld van de tabel kun je ook gelijk de fruitsoort intypen die je zoekt. Hij zoekt dan gelijk het suikergehalte erbij. Werkt het zoekveld niet of wordt het zoekveld niet getoond? Gebruik dan CTRL-F (voor Windows, anders command-F) en typ de naam van het soort fruit dat je zoekt.
Mis je fruit? Mail me en ik breid de tabel zo snel mogelijk uit.
Fruitsoort | Hoeveelheid suiker per 100 gram |
---|---|
Kokosnoot | 1 gram |
Limoen | 1,9 gram |
Aalbessen/rode bessen | 6 gram |
Guave | 6 gram |
Aardbeien | 6 gram |
Citroen (zonder schil) | 7 gram |
Nectarine | 7 gram |
Papaja | 7,5 gram |
Grapefruit | 7,5 gram |
Kiwi | 7,5 gram |
Pruimen | 7,6 gram |
Abrikozen | 7,7 gram (gedroogd: 55,8 gram) |
Kruisbessen | 7,8 gram |
Perzik | 8,2 gram |
Sinaasappel | 8,3 gram |
Bramen | 9 gram |
Mandarijnen | 9,2 gram |
Peer | 10,5 gram |
Druiven | 11 tot 13 gram (meer bij witte druiven), gedroogde druiven (rozijnen): 64 gram |
Kersen | 11,5 gram |
Appels | 11-20 gram (afhankelijk van het soort appel) |
Passievrucht | 12 gram |
Granaatappel | 12 gram |
Ananas | 12 gram |
Mango | 12,2 gram |
Vijgen | 13 gram (gedroogd: 54 gram) |
Frambozen | 6-8 gram |
Bosbessen, blauwe bessen | 6,5 gram |
Lychee | 6 gram |
Bananen | 18 gram |
Dadels | 29 gram |
Kumkwat | 15,8 gram |
Kaki | 18,3 gram |
Avocado | 1 gram |
Meloen (diverse soorten, gemiddeld) | 6,5 gram |
Watermeloen | 6-8 gram |
Mineola | 13 gram |
Cranberry | 3 |
Mangistan, mangosteen, mangostan, mangoestan, manggis, manggistan, mangestang | 16 |
Incabes (ook wel gooseberry, goudbes of physalis) | 9 (bronnen verschillen van mening) |
Rabarber | 1,1 gram |
Suikerappel of shrikaja | 23,64 gram koolhydraten (bron) |
Cactusvijg, opuntia, cactusfruit, cactuspeer | 3,6 gram |
Is veel suiker in fruit slecht voor je?
Overdaad schaadt, dat blijft altijd zo. Zelfs water kun je teveel drinken en eraan overlijden, terwijl je toch zou zeggen dat water niet schadelijk voor je is. Met fruit en fruitsuikers geldt dat natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes krijgen zonder ooit te snoepen, puur doordat je vijf mango’s op een dag eet (true story – gelukkig niet mijn verhaal). Daarom is het zo belangrijk om niet alleen maar op fruit te leven, of door niet alleen maar het zoetste fruit te eten. Zoals ik op deze pagina al eerder zei: wissel af!
Hermien zegt
ik ben gek op fruit maar als er zoveel suikers in zitten zou ik geen fruit meer mogen das balen voor mij
Maresa zegt
Dag Hermien, heb je dit al met je dokter of een diëtist besproken? Zij kunnen mogelijk goede tips geven zodat je in de juiste verhoudingen kunt genieten van fruit. Vergeet ook niet dat je suikers nodig hebt, dus je suikers uit fruit halen is een slimme keuze als je daarnaast ook vezels, vitamines en mineralen binnen wilt krijgen.
Rob zegt
De enige manier om het suiker gehalte van fruit te meten is om zelf een refractometer aan te schaffen.
Het heeft alles te maken met het soort fruit en het zuurgehalte van het fruit.
De ene aardbei kan met 5 % suiker zoet smaken en een ander soort zuur.
Zojuist kersen gemeten er zit 15 % suiker in en ze zijn nog steeds zuur.
Maresa zegt
Bedankt voor je toevoeging!
René zegt
Hallo,
Ik meet vaak brix van fruit en bijv bij meloenen kom ik aan brix-niveau’s tussen 13 en soms zelfs 18 (watermeloen maximaal 12). Hoe kan het dat suikerniveau van meloenen lager is dan watermeloen? Bij kiwi meten we vaak brix tussen 13 en 16. Aarbei vaak rond de 7-8. Toch is het suikergehalte niet dubbel. Hoe kan dit?
Maresa zegt
Dag René, dank je voor je bericht! Voor zover ik weet kan de Brix-waarde per meting verschillen (watermeloenen zouden zelfs tot 18 kunnen komen als ze van uitstekende kwaliteit zijn), ook bij dezelfde fruitsoorten. Ik heb geen diepgaande kennis van de Brix-waarde, maar van wat ik begrijp, gaat deze waarde over de opgeloste droge stof. Wikipedia verwijst naar suiker (ik geloof dat het uiteindelijk om sucrose gaat). Om dan wat beter in te gaan op je vraag: de aantallen in de tabel zijn gemiddelden. Bij meloenen zijn dat de gemiddelden van alle meloenen. Je hebt een goed punt als je zegt dat het suikergehalte in meloenen dan gemiddeld hoger zou moeten zijn dan de watermeloen. Ik ga kijken hoe en of ik dit beter kan aangeven in de tabel.
Wayda zegt
hi, ik heb het nagerekend en veel producten komen niet overeen. Klopt het dat je alleen naar de totale koolhydraten gekeken hebt en niet naar ”waarvan suiker”?
Het zijn namelijk erg grote verschillen en soms komt het ook niet overeen met de hoeveelheid per 100 gram (bijv. Frambozen).
Verder leuk om het in een tabel te zien 🙂
Groetjes (diëtiste uit Den Haag)
Maresa zegt
Goedenavond, dank je voor je aanvulling! Ik heb gekeken naar het totale aantal ‘waarvan suiker’ en daarbij verschillende tabellen vergeleken (oa die van FitnessPal en calorietabel, en liefst ook verpakkingen van bijv. ingevroren fruit) en daar soms een gemiddelde van genomen. Wat raadpleeg je zelf om tot de hoeveelheid suikers te komen? Wie weet kan ik dat meenemen in aanpassingen in de tabel (ik vul hem deze week sowieso aan).