Het blijft gokken hoe de sport bij jou in de buurt heet: EMS, Bodycharge, Bodytec of Elektrisch sporten. Hoe dan ook: ik heb er tien trainingen op zitten en dat betekent dat het tijd is voor een ‘eindoordeel’. Voor de volledigheid kun je deel 1 en deel 2 van de artikelen ook nog lezen (als je dat nog niet hebt gedaan).
EMS voor Dummies
Nog even kort: wat is dat elektrisch sporten ook alweer? Simpel gezegd trek je een lycra-ondergoedpakje aan en draag je daarboven een vest, kontriem, en banden om je bovenarmen en -benen. Dit geheel wordt aangesloten op stroom en je doet twintig minuten squats en planks en andere oefeningen. Om de zoveel seconden komt er stroom op je lijf te staan. Het idee is dat je met twintig minuten sporten hetzelfde resultaat krijgt als met een paar uur krachttraining.
EMS in het echt
Na tien keer moet ik zeggen dat ik tevreden terugkijk op de lessen. Gezien de hoeveelheid spierpijn die ik na afloop vaak heb, weet ik dat het iets doet met mijn lijf. Als ik de oefeningen los zou doen, zou ik er nooit spierpijn van hebben. Het is dus wel de stroomtoevoer die het verschil maakt. Doordat je steeds zo kort dezelfde oefeningen doet, is het makkelijk vol te houden. Alsnog ben je moe en bezweet na elke sessie.
Werkt het?
Als je vraagt of je na tien keer een six pack hebt: nee, natuurlijk niet. 😉 Dat zou je na tien keer drie uur krachttraining doen ook niet hebben. Wat je eet en hoeveel je verder beweegt speelt mee. Wat ik wél merk, is dat andere sporten me minder moeite kosten. Dat zegt voor mij dat mijn spieren voordeel hebben gehad van EMS.
Haal eruit wat erin zit
Ik geef je drie tips om meer uit bodycharge te halen:
- Doe je best. Dit klinkt logisch, maar echt, haal er alles uit wat erin zit. Moet je je armen in de lucht houden, houd ze dan zo hoog mogelijk. Moet je squatten, squat zo diep mogelijk. De kantjes ervan aflopen levert bij geen enkele sport iets op, dus ook niet met EMS.
- Zit strak in pak. De instructeur controleert of je vest en banden goed zitten, maar let zelf ook op. Vooral het vest moet strak zitten (met het idee dat je nog net kunt ademen).
- Wees eerlijk (en streng). Het is lekker als je even minder druk voelt op je buikspieren, maar het is aan jou om dan aan te geven dat ‘de buikstroom even wat harder mag’.
Ik heb EMS-training gevolgd bij Bodycharge in Alkmaar, van de Personal Training Company. Drie van de trainers worden hier geïnterviewd over Bodytec.
Is Alkmaar te ver, zoek dan eens op EMS, Bodycharge of Bodytec bij jou in de buurt.
RC says
Hai,
Heb je EMS nog verder opgepakt? Merk je dat als je stopt, je last krijgen van je spieren? Ze krijgen namelijk een enorme boost door de training.
Maresa says
Dank je voor je reactie! Na 15 trainingen ben ik gestopt, al ben ik toen niet gestopt met sporten in het algemeen. Misschien dat ik daarom weinig heb gemerkt van spierpijn of last van mijn spieren. Komt dat vaak voor? Of is het je eigen ervaring? Ik ben benieuwd. 🙂