Een tijdje terug schreef ik het artikel Is de magnetron gevaarlijk? Een vriendelijke anonieme bezoeker stuurde mij een aantal reacties hierop.
Moedermelk in de magnetron verwarmen onveilig?
De mening van deze persoon was als volgt:
Uhm, de verontruste moeders hebben e.e.a. samengevat: [link is intussen verwijderd]
Trouwen elke aanstaande vader en moeder worden op het hart gedrukt geen baby voeding in de magnetron op te warmen. Het vernietigd de voedingswaarde van het voedsel.
Een Zwitsere rechtbank kwam eerder tot een oordeel over de magnetron:
De pathologische trekjes van de magnetronIk lees in de voetnoot van het artikel “ik heb moedermelk nooit in de magnetron opgewarmd. In de magnetron weet je niet of de warmte goed verdeeld wordt over de melk en dus kan een deel te heet worden.”
Is gewoon een kulargument! Als de melk geschud wordt verdeelt de warmte zich. Het is een lame excuse, omdar het zeer wel duidelijk is dat de magnetron de voedsel waarde vernietigd.
Kulargument
Nu ben ik de beroerdste niet en wil ik hier best op reageren. Laten we eens beginnen met het laatste argument: dat mijn argument niet klopt en een ‘lame excuse’ is.
Wat ik over moedermelk heb geleerd, is dat het niet warmer dan lichaamstemperatuur mag worden omdat het anders voedingsstoffen verliest. Zou ik het dus opwarmen in een pannetje en wordt het hierin spontaan 40ºC, dan gaan er dus al voedingsstoffen verloren. Zou ik het opwarmen in de magnetron en een deel wordt te heet (en dat kan ook gebeuren als je het schudt), dan zitten er minder voedingsstoffen in dat deel.
Om die reden koos ik liever voor een flessenwarmer of om au bain marie de melk te verwarmen. Overigens kun je moedermelk volgens de experts van borstvoeding.com wel in de magnetron verwarmen, maar moet je er extra goed op letten (vanwege de kans op oververhitting).
Ik krijg hierbij steun van Ouders Online: zij benoemen de hot spots waar ik het ook over had. Ook geven ze aan dat de magnetron vooral uit gemak wordt gebruikt, iets wat ik herken. Als ik melk in een pannetje verwarm, blijf ik erbij staan tot het klaar is. Daarom schud ik het in zo’n geval af en toe ook om, wat de gelijkmatigheid van de verwarming ten goede komt (en hot spots voorkomt – want ook met ‘normale’ verhitting kan dit ontstaan). Stop ik een flesje in de magnetron… dan blijf ik er niet bij staan en schud ik ook niet, zelfs al ben ik dat nog zo van plan.
Verontruste moeders
Ik krijg alleen al van de websitenaam de rillingen, maar ik besloot het artikel een eerlijke kans te geven. Helaas begon het bestand al met het onderzoek van Hertel, dat door wetenschappelijke bronnen onderuit is gehaald en onfeitelijk blijkt. Als ik verder lees blijkt het hele PDF-bestand te zijn gebaseerd op het ‘onderzoek’ van Hertel. Dat kan ik toch niet serieus nemen…
Roos goes green
Dan maar op naar de laatste ‘bron’ van de anonieme persoon die de magnetron gevaarlijk vindt. Het stuk over de magnetron begint goed, want qua taalgebruik zit het goed in elkaar en ik word blij van de schrijfstijl. Is er dan toch hoop? Maar al lezend zie ik het onderzoek van Hertel (o nee, niet wéér) voorbijkomen. Voor de genoemde ‘onderzoeken’ volgen er verwijzingen naar panieksite Powerwatch. Deze site doet (nou ja, op het lay-out na) professioneel aan met haar .org-extentie, maar dit is een .org.uk-domein dat iedereen kan kopen. Misleidend. Waarom zou je als betrouwbare organisatie niet een normaal .uk of .com hanteren?
Verder kwam ik een nieuw artikel met onderzoek tegen dat beweerde dat slechte bacteriën in moedermelk sneller groeien in de magnetron – met een mooi tabelletje erbij – maar het onderzoek zelf is nergens te vinden. Dat klopt dan wat mij betreft niet, want waarom zou je het onderzoek niet vermelden als je het hebt gelezen?
Positieve bronnen voor moedermelk in de magnetron
- Een Nederlands onderzoeksteam ontdekte dat moedermelk zonder grote veranderingen prima uit de magnetron komt.
- Pasteuriseren (dus wel tot boven 72ºC verwarmen) schijnt in de magnetron net zo goed (of eigenlijk slecht) te gaan als bij andere vormen van zulke hoge verhitting (bron).
Ik had moedermelk dus best in de magnetron kunnen opwarmen – maar ik ben in zo’n situatie te lui om goed op te letten.
Conclusie
Blijf alsjeblieft zelf gezond nadenken en bekijk ook ‘wetenschappelijke’ bronnen kritisch! Ik verwarm(de) moedermelk dus zelf niet in de magnetron, maar niet omdat het verwarmen van moedermelk in de magnetron gevaarlijk is. Het is jammer dat het internet vervuild is door paniekonderzoeken en paniekartikelen, want daardoor maak je je onterecht zorgen. Let extra op als je moedermelk verwarmt, en voorkom hot spots door regelmatig te schudden.
Wat vind jij van het verwarmen van moedermelk in de magnetron?
Gezondergenieten zegt
Reac Tie Propaganda voor magnetronvoedsel? Mmh. Ik schrijf juist dat ik vind dat iedereen eten moet kunnen bereiden op een makkelijke manier… zonder gelijk bang te worden van paniekartikelen die beweren dat je kanker krijgt van magnetronvoedsel (wat ongefundeerd is).
Misschien moet je beide artikelen eens beter lezen. 🙂
Reac Tie zegt
Gezondergenieten Ik denk dat je dient te eten wat jij wilt en te bereiden hoe je het wilt. Als je propaganda wenst te verkopen voor magnetron voedsel, he doe je ding.
Ik ga weer eens verder, 'k heb leukere dingen te doen.
Tata.
Gezondergenieten zegt
Reac Tie: de reden daarvoor is dat ik een website niet serieus kan nemen als het geen serieuze bron is. Ik probeer uit te leggen waarom ik de site niet serieus kan nemen, maar dat komt niet helemaal bij je over, merk ik. 🙂 Iets wat op een opleiding wordt aangeleerd, hoeft bovendien ook niet per se waar te zijn. Ik heb trouwens nooit gezegd dat het niet onveilig is om gepasteuriseerde melk te drinken, maar dat er bij het verhitten voedingsstoffen verloren gaan. Dat vind ik zonde.
Ik zie nog steeds geen argument voor 'omdat zeer wel duidelijk is dat de magnetron de voedselwaarde vernietigt'. Waar zijn de medische/wetenschappelijke bronnen hiervoor? Ik leer graag bij, en valide onderzoeken die bewijzen dat opwarmen in de magnetron slechter is dan conventioneel verwarmen vanwege de vernietiging van voedingsstoffen zouden me zeker van gedachten doen veranderen en minder of niet de magnetron laten gebruiken. Ik heb dergelijke onderzoeken echter nog niet gevonden. 🙂
Reac Tie zegt
Gezondergenieten Je punt 2 is een inhoudsloze reactie die ingaat op het domein in plaats van dat je ingaat op de inhoud van de site.
Tata.
Gezondergenieten zegt
Dank je voor je reactie! Dit keer vind ik hem al beter onderbouwd. 🙂
1. Klopt, maar als je (en nogmaals, dat is mijn ervaring) het je in de magnetron opwarmt, zul je niet halverwege nog gaan schudden. Ik niet, althans. Au bain marie had mijn voorkeur, en omdat ik steeds voelde of het nog warm was, schudde ik vaker. Daarbij verwarmden wij sowieso niet tot heel warm, omdat onze dochter iets koudere melk prima dronk.
2 (/3). De extentie .org wordt normaliter toegekend aan organisaties en verdient meer 'aanzien' dan .com- of .(landcode)-domeinen. Als je een .org-vermelding 'faket' om serieuzer genomen te willen worden, wat zegt dat dan over hoe serieus je boodschap zelf is? Als die boodschap goed is, zou een .uk-domein voor deze site volstaan. Het doet mij denken aan tandpastareclames waar acteurs voor tandarts spelen in een witte jas. Het is het 'argument van autoriteit' en wordt gebruikt om een boodschap 'verkopen'. Als je boodschap waar is, zou je dat naar mijn idee niet nodig hebben. Tegenwoordig kun je volgens mij ook echt .org kopen als domein, maar dat weet ik niet zeker.
Ik heb trouwens geen .org.nl-domein. Ik heb een .nl-domein en daar heb ik inderdaad voor betaald – daar doe ik ook niet geheimzinnig over. 😉
Verder gaan er inderdaad veel hoaxes de ronde over het gevaar van de magnetron. Niet zo gek dus dat ik dat eraan koppel, als het gros van de site over 'gevaarlijk magnetrongebruik' verwijst naar valse verhalen.
Je argument over gepasteuriseerde melk snap ik trouwens niet. Voor zover ik weet gaan ook daar voedingsstoffen bij verloren – op wat voor manier je het ook verwarmt.
Ik wacht eigenlijk nog op een betrouwbare bron die bevestigt wat je zegt, maar ik heb er nog geen kunnen vinden.
Reac Tie zegt
1. Mmmm, je argument dat je melk voor baby's afraadt in de magnetron op te warmen, is dat delen te warm kunnen worden in de magnetron, dus met de magnetron kun je geen gelijkmatige verwarming hebben, mm dat is gelijk met elke warmte bron. Omdat de warmte nu eenmaal van buiten is aangevoerd.
2. Dan haal je container-begrippen aan om je standpunt te onderbouwen:
1. onbekend persoon
2. panick site
3. de site heeft een .uk.co extensie, " de welke iedereen kan kopen" (jouw .nl extensie kan ook iedereen kopen)
4. je tracht het gevaar van de magnetron te koppelen aan een hoax.
Verder mogen baby's wel gewoon de gepasturiseerde melk (verhitting tot 100 graden C, drinken. Dus je argument is juist, de magnetron vernietigd melk.
Echter als de melk gewoon (zelfs gekoot wordt) mogen baby's dat gewoon drinken.
Tata.