Heb je je voorgenomen om in het nieuwe jaar gezonder te leven? Het Cornell Food and Brand Lab ontdekte de zogenaamde ‘gezonde illusie’ die je voornemens in de weg kan zitten.
Winkelgedrag rond de feestdagen
Rond de feestdagen wordt er zo’n 15% meer uitgegeven aan eten. Zo’n 25% van alle extra aankopen zijn gezond. Dat betekent dus dat het overgrote deel van het extra eten ongezond is. Tot zover geen verrassingen, want dit kan iedereen zo bedenken. Er wordt nu eenmaal extra veel (en vaak ongezond) gegeten tijdens de feestdagen.
Wat echter verrast, is de tweede conclusie van het onderzoek. Na Oud & Nieuw gaan consumenten vrolijk door met meer eten (bron, EN). Ja, ze kopen meer gezonde producten, dus dat is goed. Maar… ze kopen ook nog steeds een grotere hoeveelheid ongezonde producten dan eerder.
Meer calorieën in januari
Het lijkt erop dat mensen zich voornemen gezonder te eten, maar dat ze daarvoor niet genoeg ongezonde producten laten staan. Sterker nog: uit het onderzoek blijkt dat consumenten 9% méér calorieën insloegen dan tijdens de feestdagen.
Hoe komt dit?
Ik denk zelf dat dit effect zich vaker voordoet. Na de zwangerschap, bijvoorbeeld. Vrouwen eten tijdens de zwangerschap (en eventueel de borstvoedingsperiode) meer dan normaal. Die ‘vijf zwangerschapskilo’s’ blijven er vervolgens aan doordat vrouwen nog steeds ‘iets meer’ eten op het moment dat het niet meer nodig is. Dit hebben ze niet door. Voor hun gevoel eten ze namelijk ‘gewoon’. Of wat dacht je van sporters die stoppen met sporten en aankomen omdat ze drastisch minder bewegen, maar niet net zo drastisch minder gaan eten?
Dit heeft te maken met gewoonte. Als je gewend bent aan bepaalde porties, tussendoortjes, etcetera, dan houd je deze hoeveelheden automatisch aan. Het is erin geslopen.
Hoe voorkom je de gezonde illusie?
In de eerste plaats kun je veel eten al niet tot een gewoonte maken (zie ook minder eten in december). Dit voorkomt dat je vrolijk doorgaat in januari.
Let er verder op dat je ongezonde producten vervangt. Je denkt misschien dat het handig is om extra groente en fruit mee te nemen, maar dat heeft geen zin als je dat erbij eet. Ja, je krijgt misschien nu wel vitamines en vezels binnen, maar ook meer calorieën.
Tot slot: ongezonde gewoontes sluipen erin, maar je kunt natuurlijk net zo goed gezonde gewoontes aanleren. Doe dit stap voor stap (bijvoorbeeld één gezonde gewoonte per twee weken of hoe lang je nodig hebt om er echt een gewoonte van te maken).
Geef een reactie