Dit recept voor vanille-pannenkoek is per ongeluk ontstaan. Ik had namelijk opeens geen melk meer in huis, maar wilde een pannenkoek eten. Het resultaat… is dit recept! Niet zuivel- of suikervrij, maar wel verschrikkelijk lekker.

Ik deelde eerder een recept voor de perfecte pannenkoek. Dit recept is een afgeleide, maar met een verrassend ingrediënt. Als ik op de dag in kwestie melk in huis had gehad, had ik nooit bedacht om dit maar te gebruiken. Vooraf verwachtte ik namelijk niet dat het goed zou werken!
Ingrediënten
Hieronder de lijst met ingrediënten voor één vanille-pannenkoek:
- 15 gram boekweitmeel
- 15 gram speltmeel
- 1 ei (middelgroot, zo’n 50 gram)
- 60 gram magere vanille-kwark van de Jumbo (of vanillekwark naar keuze – de variant van de Jumbo bevat veel eiwit en is daarom favoriet bij mij)
- Lepeltje olie (of boter) naar keuze. Ik gebruikte ontgeurde kokosolie.
Recept vanille-pannenkoek
- Mix de ingrediënten (let goed op klontjes). Laat wel een klein beetje vanille-kwark over als topping (zo’n 20 gram of één eetlepel).
- Warm de pan op en doe de olie of boter in de pan.
- Doe het beslag in de pan en verdeel het.
- Wacht tot de bovenkant niet meer vloeibaar is en de onderkant goudgeel. Om om te draaien moet je extra voorzichtig zijn, aangezien de vanille-pannenkoek niet zo stevig is.
- Bak de andere kant ook goudgeel.
- Serveer de pannenkoek met een eetlepel vanille-yoghurt en toppings naar keuze. Ik gebruikte bijvoorbeeld maple syrup en poedersuiker.
Varianten op de vanille-pannenkoek
- Wil je de pannenkoek suikervrij bereiden? Kies dan voor een neutrale kwark en schraap de binnenkant van een vanillestokje in het beslag.
- Iets te vieren? Serveer de pannenkoek met (zelfgemaakt) vanille-ijs. Een gezonde fruitvariant kan ingevroren banaan met kwark uit de blender zijn.
Heb je zelf de pannenkoek op een andere manier bereid, of heb je andere variatietips? Deel ze hieronder!
Geef een reactie