‘Je moet groentes niet koken,’ zei iemand tegen mij, ‘dan gaan alle vitamines eruit!’ Ik vroeg me af of dat echt klopte en ging op onderzoek uit. Zijn rauwe groentes beter voor je?
Wat gebeurt er als je groentes kookt?
Bij de ene groente gebeurt er met koken iets anders dan bij een ander soort groente. Zo komt er bij het verwarmen van paddestoelen meer kalium vrij. Tegelijkertijd worden eventueel schadelijke bacteriën gedood die op bijvoorbeeld champignons kunnen zitten. Ook bij tomaten en asperge komen er bij verhitting meer voedingsstoffen vrij. Voor veel groentes geldt bovendien dat je ze beter kunt verteren wanneer je ze kookt, stoomt, grillt, of op een andera manier verhit.
Het is bij sommige groenten echter zo dat ze rauw meer voedingsstoffen afgeven. Bij andere soorten groenten kun je rauw en warm eten het beste afwisselen. Bij wortelen mis je bij het verwarmen bijvoorbeeld vitamine C en polyfenolen, maar als je ze niet kookt, komt de betacaroteen voor je lijf vrij, wat wordt omgezet in vitamine A. Zo zijn er bij meerdere groentesoorten voor- en nadelen van verwarmen. Je kunt bij deze groentesoorten het beste afwisselen met rauw en gekookt eten.
Welke groentes kun je beter verwarmen?
Je kunt kiezen voor grillen, stomen, koken of welke manier van verhitting dan ook. Per groentesoort kan het verschillen wat voor effect dit heeft op de voedingstoffen die erin zitten. Vaak blijven bij stomen de meeste voedingsstoffen bewaard.
- Asperge
- Paddestoelen
- Tomaten
- Aubergine
- Spinazie
- De meeste koolsoorten
- Spruitjes
- Bamboescheuten
Welke groentes kun je beter rauw eten?
- Rode bieten
- Uien (al zijn ze dan wél lastiger te verteren)
- Paprika
- Sla
- Komkommer
Welke groentes moet je soms rauw, soms verwarmd eten?
- Broccoli
- Wortelen
- Bloemkool
Zijn rauwe groentes beter voor je: fabel of feit?
Zoals met heel veel dingen: er is niet één juist antwoord. Voor veel groentes is dit een fabel, voor andere groenten is het een feit. Voor weer andere groentes is het advies: wissel af met gekookt en rauw. Wat kun je dus het beste onthouden? Afwisseling! Geniet dus af en toe van rauwe groente, en kook er ook mee.
Welke groenten eet jij rauw? En welke groenten warm je op?
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen bij het gezonder-genieten-spel horen (livegang 2016). Speel alle levels uit en ontdek de verborgen fabels over eten en drinken.
Geef een reactie