Courgettebootjes zijn hip. Tenminste, dat denk ik, want ik zie ze opeens op elke receptensite. Het leuke aan recepten vind ik om er een eigen draai aan te geven. Daarom geef ik je hier de courgettebootjes in 2 varianten. Laat je inspireren!
Recept courgettebootjes (basis)
Voor het maken van courgettebootjes hoef je weinig bijzonders te doen.
- Per persoon koop je één courgette.
- Je snijdt (optioneel) de zijkanten eraf. Vervolgens snijd je de courgette in de lengte doormidden.
- Je bereidt de vulling van de courgette en vult per persoon twee ‘bootjes’ (oftewel de twee halve courgettes).
- Je zet de courgettebootjes in de oven (10-15 minuten op 180ºC).
- Smullen maar!
Natuurlijk kun je eindeloos variëren in hoe je de courgettebootjes vult. Vlees of geen vlees? Wat voor saus gebruik je? Omdat iedereen een heel andere smaak heeft, wil ik je met dit recept niet gewoon een recept geven, maar inspiratie. Zo kun je elk bootje op je eigen manier vullen. Extra voordeel: je kunt hiermee makkelijk voor meer personen iets lekkers op tafel zetten, ook als iedereen wat anders lekker vindt.
Alle onderstaande varianten zijn voor één persoon.
Variant 1: spicy ships
Liefhebbers van pittig kunnen hun lol op met deze bootjes!
Ingrediënten
- 25 gram gehakt
- geraspte kaas naar smaak
- 2 eetlepels crème fraîche
- 200 gram tomatensaus (ik had de piccante van Grand’Italia)
- kruiden: knoflook, ui, chilipepersnippers, oregano, peper en zout (optioneel)
Ik heb voor dit recept de uit de binnenkant geraspte courgettestukjes bewaard en mee gebakken met het gehakt. Vooraf smeer je de bootjes in met een laagje crème fraîche. Bestrooi alvast met wat kaas. Bereid dan het gehakt samen met een extra lepel crème fraîche, de tomatensaus en de kruiden (en de courgette). Beleg de bootjes met de vulling, bestrooi deze met kaas, en zet ze 10 minuten in de oven.
Variant 2: veggie feast
De courgette vult goed, en dat betekent dat je niet altijd vlees nodig hebt om de bootjes te vullen. We maken er in deze variant een vegetarisch feestje van!
Ingrediënten
- 50 gram kastanjechampignons
- 30 gram geraspte wortel
- 2 eetlepels roomkaas
- 150 gram tomatensaus
- geraspte kaas naar smaak
- kruiden: knoflook, ui, peper
Je kunt vooraf de groenten en saus in de pan bereiden, of je kunt alles direct mengen en over de courgettebootjes verdelen. Vervolgens zet je het geheel 10 tot 20 minuten (afhankelijk van hoe knapperig het moet zijn) in de oven.
Eindeloze varianten op de courgettebootjes
Natuurlijk kun je makkelijk zelf voortborduren op bovenstaande voorbeelden. Kijk naar de groente(restjes) die je in huis hebt, bijvoorbeeld, en combineer deze in een bootje. Je bent in tien minuten klaar met alle voorbereidingen. Daarmee is dit gerecht zo simpel dat je het ook kunt maken als je geen zin hebt om te koken. Ik ben in elk geval fan, vooral omdat je hiermee makkelijk veel eiwitten, vezels en vitamines binnenkrijgt!
Geef een reactie