Lijnzaad is de afgelopen jaren flink populairder geworden. Logisch: deze zaadjes zijn ontzettend voedzaam en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Vijf hiervan vind je in dit artikel.
1. Vezelrijk
Lijnzaad is een zeer goede bron van vezels. Het bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels helpen bijvoorbeeld bij het verlagen van je cholesterol (zie punt 3). Onoplosbare vezels lossen, zoals de naam al zegt, niet op in je lichaam. Daarmee dienen ze als voedingsbron voor de vriendelijke bacteriën in je darmen. Dit draagt bij aan een gezonde darmflora. Ook nemen deze vezels water op, wat je stoelgang soepeler en regelmatiger maakt.
2. Omega 3-vetzuren
Vette vis is bij uitstek de beste bron van omega 3-vetzuren. Ben je juist op zoek naar een plantaardige bron? Dan is lijnzaad een goede kandidaat. Het is namelijk rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA). Dit is een omega 3-vetzuur dat kan helpen bij:
- Het verminderen en voorkomen van (laaggradige) ontstekingen
- Het voorkomen van hart- en vaataandoeningen
- Het gezond houden van je nieren
3. Lager cholesterol
Een verhoogd (geoxideerd LDL) cholesterol kan een grote risicofactor zijn voor diverse hart- en vaatziektes. Uit onderzoeken waarbij mensen lijnzaad of lijnzaadolie consumeerden, bleek dit hun cholesterolwaardes met 6 tot 15% te verlagen. Dat is een mooie score voor een natuurlijk middel, waarbij je geen last hebt van vervelende of gevaarlijke bijwerkingen.
Ook in combinatie met cholesterolverlagende medicatie is lijnzaad effectief. Dit bleek uit een onderzoek dat in 2015 te lezen was in het toonaangevende tijdschrift The Journal of Nutrition. Bij de groep die tijdens dit onderzoek naast hun cholesterolverlagende medicatie ook lijnzaad nam, daalde het cholesterol 8,5% meer dan bij de groep die wel medicatie nam, maar geen lijnzaad.
4. Bron van lignanen
Lijnzaad is een van de beste bronnen van lignanen. Dit is een stof die kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress, het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van je bloeddruk. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat lignanen kunnen helpen bij het verkleinen van het risico op borst-, prostaat- en baarmoederkanker. Overigens is nog wel meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.
5. Een gezond gewicht
Als je wilt afvallen, is het belangrijk om niet alleen maar calorieën te tellen. Wat een voedingsmiddel toevoegt aan je eetpatroon en of het je helpt bij het afvallen, zou eigenlijk zwaarder moeten wegen.
Lijnzaad is een goed voorbeeld van een voedingsmiddel dat op beide punten goed scoort. Het is waardevol qua voedingsstoffen, waardoor het helpt om op een gezonde manier af te vallen zonder tekorten. Ook helpt het je om gewicht te verliezen, doordat het bijdraagt aan een verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel.
Dat een verzadigd gevoel je helpt bij het afvallen, heeft weinig uitleg nodig. Als je jezelf voldaan voelt, eet je simpelweg minder. Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt ook bij aan een gezond gewicht doordat het ervoor zorgt dat je makkelijker vet verbrandt en minder snel vet opslaat.
Wil jij ook meer lijnzaad eten?
Dan heb je ontzettend veel opties. Je kan lijnzaad bijvoorbeeld door je smoothie en yoghurt doen, maar het is ook een prima toevoeging aan salades, energierepen en gezonde koekjes en cakes. Eet je graag crackers? Dan kan je met lijnzaad heel gemakkelijk een gezonde variant maken.
Tip: kies voor gebroken of gemalen lijnzaad. Hele zaadjes worden namelijk niet altijd goed verteerd, waardoor je lichaam niet optimaal van de voedingsstoffen kan profiteren.
Dit was een gastartikel van Charlotte van puurfiguur.nl.
Bronnen: Rodriguez-Leyva D, Dupasquier CM, McCullough R, Pierce GN, Can J Cardiol, 2010. Kristensen M, Jensen MG, Aarestrup J, Petersen KE, Søndergaard L, Mikkelsen MS, Astrup A, Nutr Metab (Lond), 2012. Patade A, Devareddy L, Lucas EA, Korlagunta K, Daggy BP, Arjmandi BH, J Womens Health (Larchmt), 2008. Edel AL, Rodriguez-Leyva D, Maddaford TG, Caligiuri SP, Austria JA, Weighell W, Guzman R, Aliani M, Pierce GN, J Nutr, 2015. Adolphe JL, Whiting SJ, Juurlink BH, Thorpe LU, Alcorn J, Br J Nutr, 2010.
Geef een reactie