Misschien heb je ooit besloten dat je geen melk wilt drinken, of misschien wil je eens wat afwisselen in wat je drinkt. Lees eerst alles over melk en lees dan verder over sojamelk.
Wat is soja?
Als we het over soja hebben, hebben we het over de sojaboon. Hiervan bestaan gele, zwarte, groene en bruine rassen. De sojaboon is een peulvrucht die in China van oorsprong als voedingsproduct naast tarwe, rijst, gierst en gerst werd gebruikt. In Nederland eten vooral veesoorten soja. In Azië wordt soja meer gebruikt in de vorm van tempeh, tofie, sojaolie en sojamelk.
Wat is sojamelk?
Sojamelk is ‘melk’ van (gepelde) soja(bonen), water en (meestal) zoetstoffen of suikers voor de smaak.
Is het gezond?
Soja is van zichzelf vrij bitter. De melk die daarom van soja wordt gemaakt, moet zoeter worden gemaakt. Dit wordt vaak gedaan met (grote hoeveelheden) suiker en/of zoetstoffen. De soja die als veevoer wordt gebruikt, is vaak genetisch gemodificeerd. Soja in sojaproducten voor mensen mogen dergelijke soja niet gebruiken. Ook is de sojaproductie niet milieuvriendelijk, doordat er veel landbouwchemicaliën worden gebruikt voor de verbouwing ervan.
Wil je sojamelk drinken of sojaproducten gebruiken, dan kun je kijken naar het Fair Trade-logo en je kunt controleren of er niet te veel onnodige extra’s aan het product zijn toegevoegd, zoals suikers of E-nummers. Fair Trade zegt namelijk niet over toevoegingen, alleen over hoe het product verkregen is. Neem je wat suiker of E-nummers voor lief, drink dan gerust de Fair Trade sojamelk. Onder meer Alpro Soja heeft sojabonen uit ‘fair trade’: klik hier voor informatie. Zij voegen echter vaak wel suiker en/of E-nummers toe aan hun producten. De naturel-versie van hun drankje bevat naast water en gepelde sojabonen maltodextrine, witte bietsuiker en namen die ik niet ken (monokaliumfosfaat en calciumcarbonaat). Net als bij alles: drink het als extra en drink het met mate.
Geef een reactie