Deze dubbelzinnige titel heb ik niet voor niets gekozen: van je dieet afvallen. Val alsjeblieft van je dieet af! En daarmee bedoel ik niet dat je van je dieet kilo’s kwijt moet raken. Nee, ik bedoel dat diëten niet werkt en dat je ervan af moet.
Op internet zijn er testjes die bepalen welk dieet het meest geschikt is voor jou. Voor mij kwam hier een vetarm dieet uit. Aangezien ik juist meer vet ben gaan eten dan ooit, en toch netjes op gewicht ben, neem ik dat natuurlijk niet serieus. Een dieet werkt niet. Tenminste, in de betekenis die het tegenwoordig heeft. Want wat is een dieet nu precies?
De oorsprong
Volgens Wikipedia is een dieet ‘voeding die aan een specifieke leefregel voldoet’. Het woord dieet komt zelfs van een Grieks woord (diata) met ‘leefregel’ als betekenis. In die betekenis zou je dus ook kunnen stellen dat veel bellen een dieet kan zijn, of elke ochtend met je rechterbeen uit bed stappen. De betekenis ‘leefregel’ is het dieet echter allang verloren. De nieuwe betekenis heeft altijd te maken met eten of niet-eten.
Diëten
Het kan met diëten twee kanten op: je moet ervan aankomen of ervan afvallen. Na een operatie of bij ondervoeding moet je vaak aankomen met een dieet dat (vaak) door het ziekenhuis of een arts is voorgeschreven. De meeste mensen hebben echter niet zoveel moeite met aankomen en willen met een dieet juist afvallen.
Het blijkt echter dat diëten niet werken. Mensen snappen dat niet. Zo overviel een Amerikaan een Subway omdat het Subway-dieet voor hem niet werkte. Jared Fogle, de uitvinder van dit dieet, viel 110 kilo af door alleen maar kalkoenbroodjes van de Subway te eten. Tja, hij wel, en de vraag is of hij niet ook andere voeding nam en/of meer bewoog. En: elk lichaam is anders. Daarbij is het ene afvallen het andere niet. In Focus: Wat is ongezonder, suiker of vet? vielen tweelingbroers ook af door óf geen suiker óf geen vet meer te eten, terwijl ze verder wel zoveel mochten eten als ze wilden. Het dieet had vooral impact op hun spieren en geestesgesteldheid. Ze kwamen tot de conclusie dat er geen pasklaar dieet bestond waar je op gezonde wijze van afvalt.
Een nieuwe Focus: is vlees wel gezond? volgde een onderzoeker die meer rood en bewerkt vlees ging eten. Conclusie: dit was niet goed voor je. Ook was het niet per se slecht; door veel vezels te eten (onder meer groente en fruit) kon je bijvoorbeeld enkele negatieve aspecten tegengaan van te veel vlees eten en met mate vlees eten bleek goed voor je. Uit de grootschalige onderzoeken over vlees komt verder naar voren dat onbewerkt en/of biologisch vlees eten het beste voor je is. Allemaal open deuren? Het lijkt er met steeds meer programma’s en onderzoeken op dat ons gezonde verstand het best goed heeft: gevarieerd en gezond eten en voldoende bewegen houdt je gezond. Daar heb je dus geen dieet voor nodig – sterker nog: een dieet is juist slecht voor je lichaam.
Hoe val je dan wel af als je niet dieet?
Laten we het eerst eens hebben over ‘gezond worden en blijven’ in plaats van afvallen. Ik spreek nu even voor mezelf, maar ik ben liever zwaar gelukkig dan dun ongelukkig. Wat wel zo is, is dat je op een gezond gewicht het beste functioneert. Voor iedereen is een gezond gewicht wat anders, maar bedenk dat je geestelijk goed moet kunnen functioneren en dat je lichaam goed moet meewerken als je wilt sporten. Lukt dat? Dan heb je een gezond gewicht, of je bent op weg naar een gezond gewicht.
Nu zou ik graag een kant-en-klare oplossing willen geven voor een geweldige leefstijl waarbij je zeker afvalt, maar die oplossingen bestaan niet kant en klaar. Niet diëten maar eten en gezonder genieten – dat werkt voor mij. Ik denk dat het voor meer mensen kan werken. Toch moet je goed naar jezelf kijken. Hoe zou je willen leven?
Alles kunnen eten
De meeste mensen kiezen in een ideale situatie voor ‘alles kunnen eten zonder aan te komen’. Prima, dan werken we daar gewoon mee. We gaan het wel opnieuw definiëren. Wat is bijvoorbeeld ‘alles’? Waarschijnlijk bedoel je ermee dat je alles wilt blijven eten wat je lekker vindt. De oplossing: ontdek nieuwe snacks en maaltijden die in de eerste plaats gezond zijn en je lichaam voeden, en daarnaast heel lekker zijn (zie bijvoorbeeld de recepten op deze website).
Daarbij vind ik dat je zeker niets hoeft te laten – je doet alles gewoon op een gezondere manier. Als jij gelukkig wordt van een hamburger en je eet er het liefst elke week eentje, dan kun je ervoor kiezen om zelf hamburgers te maken, op biologisch (spelt)brood en met sla erbij. Bak frietjes van je bataat. En eens per maand ren je naar de Burger King of McDonalds en koop je alsnog die wat minder gezonde burger. Dat moet ook kunnen. Snoepliefhebber? Maak eens zelf lekkere hapjes en eet die eerst. Heb je daarna nog erg behoefte aan snoep? Neem het.
Je zult na een tijdje merken dat hoe meer je gezond eet, hoe minder je behoefte hebt aan ongezond. Maar, zoals bij alle veranderingen, moet je daar geduld voor hebben.
Tot slot
Zoals ik al zei denk ik dat gezonder genieten een betere oplossing is dan welk dieet dan ook. Wil je elke maand de beste tips in je mailbox om gezonder te genieten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief (zie het menu rechts), dan stuur ik je het toe!
Geef een reactie