De NPO zond een documentaire uit van de tweelingbroers Chris en Xand van Tulleken. De broers zijn beide doktoren en zij wilden voor eens en voor altijd weten wat nu gevaarlijker is voor je gezondheid: vet of suiker. De broers kwamen met opmerkelijke conclusies nadat de één een maand leefde op voornamelijk suiker en de ander een maand op voornamelijk vet.
Voor beide verboden tijdens de dieetperiode: deze cheesecake, bestaande uit de helft vet en de helft suiker.
Suiker is goed voor je
Dat wil zeggen: je hebt suiker nodig om te functioneren. Nadenken gaat een stuk lastiger met een suikertekort. Sporten al helemaal: je lichaam breekt spierweefsel af om daarmee een (minder goed functionerende) vorm van suiker te leveren die je nodig hebt om te bewegen. Een niet-gewenst effect waar niemand wat aan heeft. De broer die een maand op vet leefde (dus een suikervrij en koolhydratenvrij dieet) viel af, maar grotendeels ten koste van zijn spieren. Daarbij beleefde hij weinig plezier aan eten.
(Lees hier de special over suiker.)
Vet is goed voor je
De broer die praktisch alleen op suiker leefde werd er ook niet echt gelukkig van. Ook hij viel af, maar net als zijn broer ten koste van spierweefsel. Ook voor hem werkte het dieet dus niet. En, ook al mocht hij net als zijn broer zoveel eten als hij wilde, dat leidde er dus niet toe dat hij aankwam. Vetvrij eten helpt dus als je wilt afvallen. Suikervrij eten ook. Maar het helpt absoluut je lichaam en je prestaties niet, en als het goed is wil je niet dat afvallen ten koste gaat van je gezondheid – het zou eerder moeten bijdragen aan je beter voelen!
Vet en suiker: een gevaarlijke combinatie
Bewerkt voedsel blijkt het gevaar te vormen voor je gezondheid, en wel bewerkt eten dat ongeveer voor de helft uit suiker en voor de andere helft uit vet bestaat. Cheesecake is hier een voorbeeld van, en de meeste soorten chocola. Je lichaam vertelt je bij dit voedsel niet meer dat je moet stoppen. Sterker nog: het wil méér. Nu is dit zo bij ratten en de vraag is of het bij mensen precies zo werkt. Wij hebben namelijk ook nog ons gezonde verstand. We weten alleen wel dat de verleiding van de combinatie suiker en vet heel groot is – en dat die combinatie heel lekker smaakt (naar meer, om precies te zijn).
Moet je het compleet vermijden?
Nee, want het onderzoek was nog niet in zoverre toereikend dat we supergezond blijven als we nooit meer iets eten met de helft suiker en de helft vet. Met mate blijft naar mijn idee de toverformule. Gezonder genieten, om precies te zijn. Denk even aan de bierreclame: geniet, maar drink met mate. Geniet, en eet gezonder zou daar ook in passen. Je stopt je niet zomaar vol met alles wat binnen handbereik is, maar je kiest bewust voor gezonder eten en wat je ook eet, je geniet ervan.
Conclusie
De beste manier om een gezond en fit lichaam te krijgen? Gezond eten en bewegen. Zo min mogelijk onnatuurlijke voeding. Geen rare diëten. Geen koolhydraatarme leefstijl. Niet suikervrij eten. Kortom: je gezonde verstand gebruiken. We hadden er bijna geen documentaire voor nodig, zo breed is de open deur. Je kunt nu in elk geval wel vaststellen dat je alle diëten de deur uit kunt zetten. Het wordt tijd om gezonder te genieten!
Je kunt de documentaire hier bekijken: NPO.nl (helaas niet meer beschikbaar)
Tip: lees mijn artikel op InfoNu over hoe je je eet- en beweeggedrag in een jaar aanpast en kijk hoe dit voor jou kan werken!
Gezondergenieten zegt
Dag Eveline, dank je voor je reactie! In het experiment mocht de broer die op suiker leefde onbeperkt suikers eten. Hieronder vielen alle soorten suiker, zowel geraffineerde als bijvoorbeeld die uit fruit. Ik zal een link in het artikel verwerken met een verwijzing naar de special over suiker (overigens is die hier te vinden: https://gezondergenieten.nl/geraffineerde-suiker-waarom-liever-niet/). Als je hierop nog aanvullingen hebt (graag met verwijzing naar betrouwbare bronnen), dan zijn deze natuurlijk welkom.
Eveline Reijenga zegt
Ik mis hier iets over gezonde en ongezonde suikers. Op deze manier denken mensen dat alle slechte suikers ook gewoon gegeten kunnne worden zonder enig risico.