Vroeger konden alleen celebrities er eentje betalen: een personal trainer. Tegenwoordig heb je handige abonnementen waar ook persoonlijke begeleiding bij zit. Nee, het is nog steeds niet goedkoop. Toch is het hebben van een personal trainer haalbaar. Maar… wat voor meerwaarde heeft een personal trainer?
Zoektocht
Om erachter te komen wat in mijn directe omgeving de mogelijkheden waren, zocht ik eerst online op ‘persoonlijke begeleiding sporten’ en ‘personal trainer’. In Alkmaar en omstreken kun je je lol op. Zo’n beetje elke wijk heeft wel aanbod. Daarbij komt dat in heel Noord-Holland trainers je op locatie kunnen helpen (en daar reizen ze soms best een stuk voor).
Het aanbod
Je hebt personal trainers voor diverse doeleinden. De meeste trainers willen je graag ook voedingsadvies meegeven. Soms zit dit bij de prijs inbegrepen. Andere keren kun je er een meerprijs voor betalen. Om het overzichtelijk te houden: onderstaande kan allemaal via een personal trainer – al biedt niet elke personal trainer alle opties aan.
- Trainen/sporten algemeen, bijvoorbeeld als je nieuwe sporten wilt leren kennen;
- Trainen/sporten met een specifiek doel, zoals afvallen, spieren opbouwen, sterker worden, etc.;
- Sportmedisch advies (bij blessures en eventuele ongemakken);
- Sporten en voedingsadvies;
- Personal training in combinatie met groepslessen;
- Personal training, groepslessen en (pro)accounts voor voedingsapps en trainingsapps (zoals Virtuagym);
- Hardlooptraining.
Personal training: de intake
Ik besloot meerdere e-mails te sturen naar personal trainers. Twee van hen reageerden vrij snel en met voldoende informatie. Bij beide nam ik een intake. Ook sportte ik meerdere keren per maand bij hen in de periode augustus-oktober 2017.
De fitmaker
Bij de fitmaker kreeg ik gelijk een powertraining kickboksen. We hadden voor de intake afgesproken in Schoorl en ik werd ruim een uur flink gedrild. Twee dagen later had ik nog steeds spierpijn. Bij het standaaradabonnement zaten voor mij te veel extra’s (voedingsadvies en apps en groepslessen), dus ik vroeg of ik een paar keer ‘los’ kon trainen op locatie. Dat kon. Wat ik echt prettig vond is dat ik wegging met het gevoel dat ik lekker had gesport. Dit bleef bovendien zo, ook bij de andere trainingen. Ik kreeg looptraining, kickbokstraining en krachttraining, gecombineerd tot (per keer) een goed uur fanatiek sporten.
Bodyvit
Bij Bodyvit werd vooral mijn fysieke gesteldheid onder de loep genomen. Wat woog ik, hoe diep kon ik squatten en hoeveel push-ups kon ik doen? Mijn gewicht en vetpercentage waren in orde. Ik kreeg ’15’ als metabolische leeftijd (leuk na je 30ste). Mijn lenigheid… daar was het een stuk dramatischer mee gesteld. Korte, slappe spieren had ik, om het even heel streng samen te vatten. Ik kreeg tips voor oefeningen die ik thuis en in de sportschool kon doen. Ook kreeg ik uiteindelijk het advies om naar de fysiotherapeut te gaan om bepaalde sporthoudingen te verbeteren.
Ik leerde hier aan mijn houding werken, welke oefeningen wel (en vooral niet) geschikt voor mij waren, en wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Tot slot heb ik bij Bodyvit meegedaan aan twee uitdagingen. De eerste was de muurzit gevolgd door een stuk sprinten. Je snelste tijd kwam op het bord. De tweede uitdaging was zo lang mogelijk aan de ringen hangen. Met 2.02 minuten stond ik daarna boven aan de lijst (en daar was ik die dag heel trots op).
Extra’s buiten het trainen
Ook bij Bodyvit viel ook op hoeveel extra’s er bij een abonnement zaten (zoals een pro-account en een profiel in een facebookachtige omgeving waar je je prestaties bijhoudt). Persoonlijk zou ik bij personal training altijd de optie voor ‘losse’ lessen willen hebben. Voor anderen kunnen juist de extra’s misschien een pluspunt zijn.
Ik denk dat hoe dan ook de trainer zelf het verschil maakt. Hoe beter hij of zij op de hoogte is van gezondheid, fitness, voeding en alles wat daarmee verbandt houdt, hoe beter hij of zij je kan helpen. De extra’s zijn voor mij niet meer dan dat: geen hoofdzaak. Staar je daar dus niet blind op als je een personal trainer zoekt.
Personal trainer versus begeleiding sportschool/groepslessen
Met een personal trainer heb je logischerwijs meer persoonlijke aandacht. De trainer is gefocust op wat jij wilt en nodig hebt. In groepslessen let een trainer op meerdere personen. Je komt er dan gerust mee weg als je even iets minder je best doet.
Ik merkte dit verschil onder meer bij krachttraining en kickboksen. In de een-op-een-trainingen had ik soms het gevoel helemaal uitgeput te zijn. Toch zette ik door (zonder hierbij echt mijn grenzen over te gaan, natuurlijk) en ik bleek meer te kunnen dan ik dacht. Tijdens de groepslessen sloeg ik vaker dan ik had verwacht een stukje van de oefening over omdat ik het even te zwaar vond. Ik ben best fanatiek, dus dit viel me van mezelf tegen. Toch ‘nodigt’ een groepsles daar eerder toe uit dan wanneer je één op één bezig bent. Smokkelen is er in dat laatste geval niet bij.
Tot slot dacht ik soms terug aan de keren dat ik lid was van een sportschool. Bij de intake en tussendoor kon je een gepersonaliseerd trainingsschema laten maken. Ook tijdens het sporten zijn er instructeurs aanwezig die je kunnen helpen. Ik denk dat je hiermee ook profiteert van een-op-een-contact en je kunt ook goed advies krijgen. Dit kan dus een alternatief zijn voor personal training. Het enige is dat je dan vaak aan een abonnement vast zit en niet altijd buiten de sportschool kunt sporten.
Vergelijkingstabel personal training
Vind je het nog steeds lastig kiezen? Misschien helpt deze tabel.
Personal trainer | Sportschool | Groepslessen | |
---|---|---|---|
Sporten op locatie | ja | meestal niet | meestal niet |
Kun je het maken om niet op te komen dagen? | nee | ja | vaak wel |
Kun je smokkelen tijdens het sporten? | nee | ja | vaak wel |
Abonnement of korting mogelijk? | soms | ja | vaak wel |
Is voedingsadvies inbegrepen? | soms | soms | meestal niet |
Gemiddelde prijs | 50-75 euro per uur | 25-100 euro per maand | 5-25 euro per les |
Het is overigens ook bij groepslessen wel zo netjes om af te bellen… net als dat je natuurlijk ook bij je personal trainer kunt afzeggen (soms zelfs met een appje). Het gebeurt bij een-op-een-lessen echter minder vaak dat je niet gaat (merkte ik bij mezelf), terwijl je het bij groepslessen iets makkelijker erbij laat zitten.
Conclusie: is een personal trainer het geld waard?
Ja, maar niet altijd en niet voor iedereen. Als je ‘gewoon lekker wilt sporten’ kun je bij een sportschool ook prima terecht. Wil je gaan hardlopen, dan kun je bij het aanmeten van je hardloopschoenen advies inwinnen bij de verkoper. Lijkt het je leuk een nieuwe sport uit te proberen, volg dan eens een groepsles.
Vind je het lastig om een sport te vinden? Of wil je weten of je de juiste fitnessoefeningen doet? In die gevallen kan een personal trainer je goed advies geven. Ook als je snel last hebt van blessures kan hij of zij kijken naar wat er misgaat. In mijn geval kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik bepaalde oefeningen al jaren niet effectief uitvoerde. Daarnaast bleken enkele bekende krachtoefeningen minder geschikt voor mij.
Het ligt dus echt aan wat je wilt en of je dit op een andere manier ook kunt bereiken. Met een personal trainer heb je in elk geval het voordeel van persoonlijke aandacht.
Tips voor wie een personal trainer overweegt
- Neem een proefles. Vaak kan dit gratis of tegen een kleine vergoeding. Je leert je trainer kennen en merkt of het klikt of niet (en of de aanpak je bevalt).
- Maak duidelijke afspraken over de afname van lessen. Wat zit erbij inbegrepen? Kun je korting krijgen als je langere periode met de trainer sport? Is er een strippenkaartsysteem of moet je een abonnement afsluiten? En als er een abonnement is: loopt dit automatisch af?
- Wees eerlijk over je sport- en eetpatroon. Je personal trainer kan je pas echt helpen als je geen onzin ophangt om ‘beter’ of gezonder over te komen.
Wat vind jij? De moeite waard of weggegooid geld?
Geef een reactie