Auteur Jolanda Meijer schreef ‘Een opgeruimd hoofd voor meer rust en energie’. Hierin behandelt zij 7 stappen die je helpen aan meer energie. Voorproefje? Ze heeft een gastblog geschreven met de zeven stappen in het kort. Doe er je voordeel mee!
Vind jij het ook een hele kunst om dagelijks alle ballen hoog te houden? Wie kent niet de paniek als ’s morgens blijkt dat één van de kinderen ziek is en niet naar school of naar de opvang kan. Jij hebt zelf een belangrijke vergadering waar je bij moet zijn en je partner zit de hele dag op cursus. Voor je het weet, heb je ruzie over prioriteiten, over welke baan belangrijker is of over welke hulptroepen er ingeschakeld kunnen worden. Om overeind te blijven is het goed om bijtijds je hoofd op te ruimen. Bepaal wat jij belangrijk vindt, wat je in de weg zit en hoe je weer ruimte voor jezelf creëert. Met deze 7 stappen kun je direct aan de slag.
Stap 1: breng je situatie in kaart
Je begint met het bepalen wat in jouw leven belangrijk is. Dat helpt om jouw prioriteiten helder voor ogen te krijgen zodat je je niet meer laat leiden door je omgeving. Maak voor jezelf mindmap over bijvoorbeeld je werk, gezondheid, relaties, vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling et cetera. Inventariseer waar jij energie van krijgt en waar je juist erg moe van wordt. Maak de balans op en streep zoveel mogelijk energieverslinders weg. Geef prioriteit aan je energieleveranciers.
Stap 2: stel vast wat je wilt bereiken
Nu je jouw prioriteiten in kaart hebt gebracht, is het tijd voor heldere doelen. Hoe specifieker je dat doet, hoe sneller je een doel kunt bereiken. Denk maar aan je navigatiesysteem in de auto. Wanneer ben je sneller op je bestemming? Als je alleen de plaats invoert of als je ook een adres en huisnummer aangeeft? Ga uit van een positieve omschrijving van je doel. Wat wil je wel? Wil je meer lichaamsbeweging maar wil je niet naar de sportschool? Dan zou je het volgende doel kunnen omschrijven:
Ik wil over 2 maanden bereikt hebben dat ik drie keer per week minimaal een half uur ga wandelen. Ik ga dit bijhouden in mijn agenda (of met een app) en bij succes beloon ik mijzelf met …
Dit is een meetbare, laagdrempelige doelstelling. De beloning is belangrijk om het vol te houden.
Stap 3: Bepaal wat je helpt en wat je in de weg zit
Ieder mens heeft zijn kwaliteiten. Wat zijn jouw goede eigenschappen en talenten? Maak daar gebruik van om je doel te bereiken. Ken je ook je valkuilen? Onderzoek wat jou steeds verhindert om verder te komen. Als je daar zelf niet uitkomt, kun je de hulp inschakelen van collega’s en vrienden. Vraag of zij kunnen aangeven waar jij goed in bent en waar je verbeterpunten liggen. Ook kunnen allerlei normen, gedachten en opvattingen je belemmeren. Bepaal of je deze wilt bewaren of loslaten.
Stap 4: Maak keuzes
We leven grotendeels op de automatische piloot. Om veranderingen te realiseren, is het nodig om de regie weer in eigen hand te nemen door bewuste keuzes te maken voor jezelf.
Duidelijk je grenzen aangeven en vaker nee zeggen, horen daar ook bij. Als je daar moeite mee hebt omdat je bang bent dat je onaardig of egoïstisch bent, bedenk dan dat jouw tijd net zo belangrijk is als die van de ander. Jij kent je agenda het best en nee zeggen tegen een ander betekent ja zeggen tegen jezelf. Wat is er mis met goed voor jezelf zorgen?
Stap 5: Zorg voor inzicht en overzicht
Chaos in je hoofd komt vaak voort uit allerlei gedachten en gevoelens die je hebt in stressvolle situaties en zorgt er voor dat je blokkeert, in je schulp kruipt of ontploft van woede. Als je begrijpt dat je niet over je toeren raakt door wat er gebeurt maar door alles wat je er bij bedenkt en wat je ervan vindt, kun je deze hersenspinsels eens onder de loep nemen om je gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld door uit te zoeken of je gedachten en opvattingen, die allerlei emoties veroorzaken, wel kloppen.
Stap 6. Organiseer je nieuwe indeling
Je hebt je hoofd al aardig opgeruimd. Je weet wat je wilt, nu nog de praktische invulling. Hoe neem je afscheid van ingesleten patronen, plichtsbesef en onterechte schuldgevoelens? Vervang het woord ‘moet’, door ‘ik wil graag’ of ‘het zou goed voor mij zijn als’. Als dat niet lukt, betreft het waarschijnlijk iets dat je door anderen is opgelegd. Om meer ruimte voor jezelf te maken, stel je ook hier je gedachten en opvattingen ter discussie en kies je bewust voor nieuw gedrag. Met heldere communicatie kun je mensen in je omgeving duidelijk maken dat jij jouw eigen pad kiest.
Stap 7: Blijf opgeruimd
Als het je gelukt is om meer rust en energie te ervaren, dan wil je dat graag vasthouden. Om te voorkomen dat je terugvalt in oude patronen, maak je een Eerste Hulp Bij Stress pakket waar (denkbeeldige) dingen in zitten die jou helpen als de druk weer toeneemt. Zorg voor voldoende ontspanning na inspanning en doe elke dag iets wat je leuk vindt, zo blijft je energie op peil.
Handige tips? Je kunt het boek van Jolanda bestellen of meedoen aan de winactie. Kijk hiervoor op de Facebookpagina van gezondergenieten.nl. Voor meer informatie over Jolanda Meijer kijk je op deruimtewinner.nl.
Geef een reactie