De Italiaanse keuken is mijn lievelingskeuken. Of tenminste, als je het hebt over pasta en pizza. Daarom vond ik het leuk om 26 tips te delen voor een gezondere pizza. Handig en lekker!

Onderstaande tips kun je misschien niet allemaal tegelijkertijd gebruiken, maar het zijn er wel genoeg om de komende tijd veel mee te experimenteren. Wat een heerlijk excuus om zelf veel pizza te maken… 😉
Gezondere pizzabodem
- Voor goed vullend deeg met de nodige vezels en eiwitten gebruik je volkoren deeg.
- Pizzabroodje? Maak van volkoren stokbrood of volkoren boterhammen (vooraf alvast toasten) een lekkere basis voor pizzabrood.
- Bloemkoolbodem: het is even een gedoe (zoek maar eens op culiflower pizza en bloemkoolpizza, je bent wel even bezig), maar het is een gezond alternatief (een bodem van groente!) voor een pizzabodem.
- Bodem van courgette: in de categorie extra groenten als bodem. Met dit Engelstalige recept heb je een pizza met 75(!) gram eiwit. Goed voor je spieren!
- Gebruik padddestoelen (of tenminste, champignons). Wat? Echt? Ja, je kunt er minipizza’s van maken. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor een recept.

Gezondere pizzasaus
De beste tip voor gezonde pizzasaus? Zelf maken!
- Gebruik eens schijfjes tomaat. Ja, inderdaad, zonder de tomaat te persen, mixen of wat dan ook. Je gebruikt geen saus, maar de tomatensmaak is er alsnog. Maak het af met kruiden en kaas.
- Kies een suikervrije tomatensaus als topping, zoals deze.
- Meer groentes op je pizza, maar wil je er weinig van proeven? Maak dan eens je eigen pesto als alternatief voor pizzasaus.
- Geen fan van tomaten? Kies voor een alternatieve saus, zoals knoflookpasta, hummus of tapenade (van olijf of champignons).
- Voor iedereen die het echt heel anders wil: maak een saus van wortelen. Je hoeft de wortels alleen te pureren en te mixen met lekkere kruiden. Dit werkt trouwens ook met pompoen.
Gezonder pizzabeleg
Natuurlijk zijn groenten goed voor je, zowel voor de eiwitten als de vezels. Bekijk alle tips voor gezonder pizzabeleg hieronder!
- Zoek je een alternatief voor (vaak vette) worst op je pizza? Denk dan eens aan kip. Kipdijfilet kun je makkelijk in kleine stukjes knippen of snijden, kruiden, en als pizzatopping gebruiken. Het is minder vet en zit vol eiwit.
- Over eiwit op je pizza gesproken: gewone eieren smaken er ook prima op. Of je ze nu vooraf bakt of niet.
- Tip voor wat goede vetten: noten! Stamp ze fijn en verdeel ze over je pizza.
- Buiten kip is kalkoen ook een goed alternatief voor bijvoorbeeld salami, zeker als je het lekker kruidt.
- Groenten! Wees er niet zuinig mee. Spinazie, uitjes, bleekselderij, wortel… eigenlijk kunnen zo’n beetje alle groenten op een pizza. Wat dacht je bijvoorbeeld van asperges, broccoli of sla? Of… rode bietjes?
- Fruit! Veel mensen kennen de ananas op de pizza, maar heb je ook weleens aan banaan gedacht, of peer? Ook gegrilde vruchten doen het goed, zoals perziken.
- Twee keer per week vis eten is goed voor je. Niet iedereen haalt dit! Voeg daarom eens wat vis toe aan je pizza, zoals tonijn of zalm.
- Spice it up: stukjes jalapeños of rode pepers zijn heerlijk voor een pittige pizza.
- Avocado is rijk aan goede voedingsstoffen en smaakt ook heerlijk op je pizza.
- Om nog even terug te komen op fruit: druiven en aardbeien zijn ook aan te bevelen!
Gezondere kaas op je pizza
Als je zelf je pizza maakt, heb je de neiging een royale hoeveelheid kaas eroverheen te strooien. Kaas bevat goede stoffen, zoals eiwit, maar ook vetten waar je er niet zo heel veel van nodig hebt. Je doet er dus goed aan om er wat zuiniger mee te strooien als je je pizza belegt. Daarbij kun je afwisselen en zo nu en dan een alternatief voor parmezaanse kaas uitproberen.
- Ricotta is zo’n alternatief. Deze kaas kan ook goed in de saus worden verwerkt.
- Verse mozzarella: doe het er in dunne plakjes op.
- Gebruik eens gorgonzola: het is vettere kaas, maar de smaak is een stuk sterker en daarom kun je het met een stuk minder doen.
- Feta: extra lekker op een pizza in Griekse stijl.
- Geen fan van alles wat van koeien komt? Doe dan eens geitenkaas op je pizza.
- Oké, dit is lastig voor kaasliefhebbers… beleg je pizza eens zonder kaas.

Bonustips
Wil je graag een pizza kopen of bestellen maar heb je geen zin in al te ongezond eten? Dan helpen deze bonustips je misschien.
- Deel je pizza. Bestel je een pizza? Bewaar de helft voor een later moment of deel hem met je partner/huisgenoot/vriend(in). Vul de maaltijd aan met een salade.
- Kies voor één portie pizzabroodjes (dat is meestal een zakje van drie pizzarondjes) en eet daarnaast een rauwkostmix.
- Lees de verpakking (als je voor een supermarktpizza kiest). Er zijn vaak gezondere alternatieven voor de pizza die je normaal gesproken neemt, zoals eentje met een dunnere bodem, minder toevoegingen, etcetera.
Hoe geniet jij gezonder van je pizza?
Geef een reactie