Als het kon, zou niemand zich meer druk maken om zijn of haar gewicht. Dan aten we wat we wilden en bleven we altijd gezond. Kan dat? Als je het slim aanpakt, kun je inderdaad eten wat je wilt.
Ga bewuster eten
Denk jij na bij wat je eet? Of snoep/snack je veel als je je verveelt, achter de pc zit of tv kijkt? Veel mensen hebben weinig inzicht in wat ze eten op een dag. Na het sporten overschatten de meesten zelfs aanzienlijk hoeveel calorieën ze hebben verbrand en hoeveel (extra) ze erbij eten ‘omdat ze het hebben verdiend’. Als die balans steeds negatief uitvalt, kun je zelfs aankomen als je veel sport – en niet omdat je zoveel spieren aan het opbouwen bent.
De oplossing? Eet bewuster. Je kunt heel strikt alles wat je eet bijhouden in een app, zoals die van MyFitnessPal. Houd je dit een paar dagen bij, dan heb je al veel beter inzichtelijk wat je verbruikt en binnenkrijgt op een dag. Je zult ook zien dat als je ‘ruimte’ maakt voor iets lekkers, je hier echt niet van hoeft aan te komen.
Leer normale porties eten
Weet jij hoe een normale portie eruitziet? Laat ik chips als voorbeeld nemen. Koop je de uitdeelverpakkingen, dan heb je per zakje zo’n 28 gram chips. Nu zou het onzinnig zijn om voor thuisgebruik uitdeelverpakkingen te kopen, en dus zit je gebonden aan een zak van gemiddeld 225 gram. Volgens de verpakkingen zelf is een portie zo’n 25-30 gram. Hoe ziet jouw bakje chips er normaal gesproken uit?
Je raadt het misschien al: rechts is de ‘normale’ portie (27,5 gram), terwijl de meeste mensen eerder een schaaltje chips nemen met de linkerinhoud (met in dit voorbeeld 65 gram chips). Een derde mogelijkheid is zelfs nog om de zak voor de helft (110 gram) of helemaal (220 gram) leeg te eten.
Alhoewel de portie rechts heel klein lijkt, zijn het dit soort tussendoortjes waar je lijf genoeg aan zou moeten hebben (bijvoorbeeld tot aan het avondeten). Bekijk van al je favoriete snacks eens de verpakking en de portie-aanduiding. Weeg of meet dit af. Als je voortaan gepaste porties neemt, kun je nog steeds eten wat je wilt, maar dan met de (juiste) mate.
Blijf in beweging
Voor de bankhangers: kom in beweging. Waarom? Meer sporten betekent meer spieren (als je die juist opbouwt, dus ook met eiwitten eten) en een hogere verbranding. Een hogere verbranding betekent dat je nog meer kunt eten wat je lekker vindt. De tekenaar van de online strip The Oatmeal bekent in één van zijn comics zelfs dat hij rent om zichzelf vol te kunnen stoppen met eten.
Nu hoef je geen marathons te gaan rennen om zonder schuldgevoel bakken Nutella uit te kunnen lepelen. Compensatiegedrag (zoals bewegen om te kunnen eten) past in extreme gevallen zelfs bij eetgestoord gedrag. Het is echter tegelijkertijd de basis van een gezond eetpatroon. Beweeg je meer? Dan heeft je lijf meer voeding nodig. Eet je meer? Dan moet je (nog) meer in beweging blijven. Als je ’s avonds onweerstaanbaar veel trek hebt in een reep chocola of een bak chips, ga dan eens een stukje wandelen of fietsen. Soms neemt dit trek weg (want het gaat snacken uit verveling tegen), en in andere gevallen heb je in elk geval gelijk ook je beweging gehad.
Eten wat je wilt
Bij eten wat je wilt moet je eigenlijk in gedachten nemen dat je alles kunt eten wat je wilt, maar niet zoveel als je wilt (of denkt dat je wilt). Hoe meer je bewuster eet, hoe gezonder je porties en hoe beter je in beweging blijft, hoe beter je eetpatroon eruit gaat zien.
Uiteindelijk moet je een gezonde manier van leven vinden die je je hele leven kunt volhouden. Dat betekent dat je het jezelf ook gunt om te eten wat je wilt. Bedenk dus wat je nooit zou willen missen (zoals chocola, pizza, chips, etc.) en
- verzin voor de afwisseling gezonde alternatieven voor wat je wilt blijven eten (zoals chocoladecakejes vol goede voedingsmiddelen);
- leer wat je lekker vindt in de juiste porties/verhoudingen te eten;
- geniet bewust van wat je lekker vindt (en dan doe je er ook nog eens langer mee);
- stop met eten als je er niet meer 100% van geniet;
en: - eet eens in de zoveel tijd lekker zoveel als je wilt van je lievelingssnack of -maaltijd.
Hoe blijf jij eten wat je wilt?
Geef een reactie