Wacht jij nog steeds op het moment dat je positief gaat denken? Helaas, dat gaat niet vanzelf. Wat misschien wel helpt, zijn deze 7 tips. Niet schrikken, het kans soms een beetje zen klinken – maar dat maakt de tips niet minder waardevol!

1. Vooruit kijken
Oké, misschien niet letterlijk (alhoewel het je nu helpt om dit te lezen). Wat ik hiermee bedoel, is dat pessimistisch ingestelde mensen vaak blijven hangen in vervelende ervaringen van vroeger. Je mag rouwen, je mag verdriet hebben, je mag boos zijn – zolang dat gevoel uiteindelijk overgaat en je doorgaat met de rest van je leven. Gebruik negatieve ervaringen als iets waar je van leert.
2. Dankbaar zijn
Door dankbaar te zijn train je jezelf te kijken naar wat je wél hebt. In Amerika is Thanksgiving hier normaal gesproken voor bedoeld. Wij hebben er geen feest voor (of je moet Kerstmis een geschikt moment vinden), maar je kunt natuurlijk elke dag kijken naar waar je blij mee bent. Er zijn mensen die in elke dag iets positiefs opschrijven om aan het eind van het jaar terug te lezen. Als adhd’er is zo’n doe-dit-elke-dag-methode-en-doe-dit-trouw niet heel geschikt, dus daarom kies ik ervoor om wanneer ik kan na te denken over hoe goed ik het heb.

3. Creëer geluk (met focus)
Je kent ze wel, de hippies die roepen dat geluk maakbaar is. Ik geloof dat ik ook zo’n hippie ben. Alhoewel je niet alles naar je hand kan zetten, kun je wel kansen creëren. Vaak hangen kansen samen met hoe goed jij weet wat je wilt. Als jij goed voor ogen hebt dat je over drie jaar een goedlopend bedrijf wilt hebben, dan ga je daar nu mee aan de slag. Je verdeelt je plan in stappen. Elke week doe je iets. Mijn 12-stappenplan om af te vallen werkt namelijk ook voor andere dingen in je leven. Elk plan is een kans.
4. Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen
Anita, die al eerder voor gezondergenieten.nl een gastblog schreef, is daar een goed voorbeeld van. Zelfs in een rolstoel kun je sporten (en meer dan 40 kilo afvallen). Denk aan wat je wel kunt, niet aan wat niet lukt.
5. Lach!
Hoe meer je lacht, hoe blijer je bent. Niet alleen omdat vrolijke mensen meer lachen, nee, ook omdat je vrolijk(er) wordt van glimlachen. Neem jezelf en het leven niet altijd serieus. Stap over kleine irritaties heen. En: doe meer met een lach op je gezicht.

6. Accepteer dat niet alles leuk is
Als je besluit om positiever in het leven te staan, betekent dat niet dat je ‘faalt’ als je chagrijnig bent, of verdrietig, of boos. In een gezond gevoelsleven is daar ruimte voor. Sterker nog: door zelf heftige emoties te ervaren kun je je beter inleven in anderen. Het enige verschil (zie punt 1) is dat je niet in negatieve gevoelens blijft hangen (en ze ook niet wegstopt of negeert). Je ervaart ze en gaat door.
7. Neem je verantwoordelijkheid
Pessimistische mensen zijn geneigd om meer naar anderen te kijken als er iets misgaat. Met gedachten als ‘dat overkomt mij weer’ schuif je jezelf in een slachtofferrol. Dat is geen gezellige rol. Sterker nog, door steeds de buitenwereld de schuld te geven, creëer je het idee dat zelf niets aan je situatie kunt veranderen. In een minder extreme vorm zijn dit gedachten als ‘het is altijd rotweer als ik wil gaan sporten’, of ‘door mijn drukke baan red ik het niet om goed te koken’.
Verzin jij vaak smoezen om niet te sporten of gezond te eten? Draai je gedachten eens om. Wat maakt nat worden tijdens het hardlopen uit als je na afloop toch lekker gaat douchen? (Ik ben zelf gek op rennen in de regen). Is twintig minuten wachten op je kant-en-klare-ovenschotel nu echt veel erger dan in een half uurtje iets gezonds op tafel zetten? Tijd en motivatie komen beide vanuit jezelf. Je maakt tijd. Je maakt energie. Grappig genoeg levert je dat voor je gevoel zelfs nog meer tijd en energie op.
Wat is jouw gouden tip om positief te zijn?
Geef een reactie