Misschien ken je het experiment met de magnetron. Het verhaal gaat soms rond op internet: als je water in de magnetron verwarmt en aan een plant geeft, gaat deze dood.
Het verhaal dat van water uit de magnetron planten doodgaan blijkt een echte hoax (een ander woord voor fabel). Hoe het wel zit lees je hieronder.
Fabel: van water uit de magnetron gaan planten dood
Dit verhaal bestaat al sinds 2006. Er zijn nog steeds mensen die het geloven. Het verhaal gaat als volgt: iemand (in het ene verhaal is het een dochter, in het andere verhaal een kleinzoon) kookte water in een ketel en verwarmde water in de magnetron. Nadat het water was afgekoeld gaf de persoon het magnetronwater aan een eerste plant en het met de ketel verwarmde water aan de andere plant. Na een aantal dagen ging de ‘magnetronplant’ dood.
Waarom is het een hoax (of fabel)?
Onder meer Myth Busters, Snopes (een Engelse site voor fabels) en hoaxes.org (een site voor – je snapt hem al – hoaxes) doen verslag van dit experiment. Ze bewijzen dat het niet waar is. Maar hoe kom je erachter of iets een fabel is of niet?
Hoe is dit experiment met magnetronwater een bewezen fabel?
Ten eerste is een experiment geen bewijs als je het maar bij twee planten uitvoert. Je zou het bij duizenden planten moeten testen, en deze planten zouden allemaal onder precies dezelfde omstandigheden moeten groeien. Er mag dus niets anders meespelen, zoals wind, temperatuur, regen, zonlicht, aarde, enzovoort. Het enige verschil tussen de planten zou moeten zijn wat voor water ze krijgen. Dat is best een lastig experiment om uit te voeren.
Ten tweede is het experiment nog nooit ‘blind’ uitgevoerd. De persoon die het uitvoerde wist altijd welke plant het magnetronwater kreeg. Dit beïnvloedt (vaak onbewust) hoe diegene naar de planten kijkt. Als je verwacht dat een plant het slechter doet, kan het sneller uitkomen. Dit is dus nog een reden waarom de experimenten die je online vindt vaak niet betrouwbaar zijn.
Tot slot: veel van de foto’s bij dit experiment met magnetronwater zijn duidelijk bewerkt met Photoshop. Je ziet bijvoorbeeld op het gifje hieronder duidelijk dat de rechterplant (de gezonde plant) inclusief de aarde naar de linkerkant is gekopieerd. Dit valt niet gelijk op omdat het in spiegelbeeld is gedaan, waardoor het een andere plant is. Als het experiment echt zou werken, waarom zou je het dan moeten vervalsen?
Wat vind jij van deze fabel?
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen bij het gezonder-genieten-spel (livegang 2016). Speel alle levels uit en ontdek de verborgen fabels over eten en drinken.
Geef een reactie