Buikklachten? Rugpijn? Hoofdpijn? Of het nu chronisch is of acuut; osteopathie kan bij veel mensen klachten verminderen. Ik kreeg antwoorden van osteopathiepraktijk De Ridder over wat het inhoudt om bij een osteopaat te komen – en hoe het samenhangt met gezonder genieten.
Wat doet een osteopaat?
Een osteopaat kijkt naar het functioneren van het gehele lichaam, vooral op de beweeglijkheid ervan. Waar organen, botten, pezen en gewrichten niet soepel bewegen, kunnen namelijk klachten ontstaan. Vergelijk het maar met een hapering in het uurwerk van een Zwitsers horloge; een blokkade in het ene radertje heeft gevolgen voor de andere verbonden radertjes. Dat betekent dat de oorzaak van een klacht soms op een andere plek zit dan waar de klacht wordt gevoeld. Zo kun je met rugklachten bij een osteopaat komen en aan je buik worden behandeld als daar een blokkade blijkt te zitten. Mocht de oorzaak van de klacht zich op de plaats van de pijn bevinden, dan behandelt een osteopaat dit lokaal.
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele, complementaire geneeswijze, aanvullend dus op de reguliere geneeskunde. Een osteopaat kijkt niet alleen naar de klacht, maar naar het hele lichaam en de mens die daarachter zit. Lichaam en geest hebben immers invloed op elkaar. Een osteopaat zal dus niet alleen de plek van de klacht onderzoeken, maar ook de rest van je lichaam. Ook zal hij of zij vragen hoe je eetpatroon is. Of je goed slaapt. Of je ooit een ongeluk hebt gehad, bent geopereerd, en wat voor werk je doet. De osteopaat neemt dit allemaal mee bij zijn behandeling. Zo kan het zijn dat je rugpijn niet wordt veroorzaakt door een probleem in je rug, maar door een verkleving in je darmen na bijvoorbeeld een darmoperatie. Of door verminderde beweeglijkheid van je bekken of je voet. Ook stress kan zorgen voor spanning op je organen en de daaromheen liggende gewrichten. Wanneer de oorzaak van je klachten is gevonden, zal de osteopaat met zachte grepen en technieken de blokkade weghalen. Daarna gaat je lichaam zelf aan de slag om verder te herstellen.
Doet een osteopathie-behandeling pijn?
Nee, zeker niet. Een behandeling bij een osteopaat is juist vaak ontspannend. Op plekken waar het lichaam stijf of minder goed beweegt, kan de behandeling uiteraard wat gevoeliger zijn, maar van pijn zal zeker geen sprake zijn. Na een behandeling wordt geadviseerd om rustig aan te doen en niet te gaan sporten.
Met welke klachten kun je naar de osteopaat?
Wanneer je steeds weer last hebt van vervelende rugpijn, hoofdpijn of buikpijn, kan een bezoek aan de osteopaat uitkomst bieden. Osteopathie is geschikt voor jong en oud, en voor de behandeling van zowel acute als chronische klachten.
Osteopaten behandelen naast rug- en nekklachten ook migraine, het prikkelbaredarmsyndroom, knieklachten, CANS/RSI, vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast kun je preventief bij de osteopaat terecht, dus om klachten te voorkomen. Ook bij stress (Zie ook De lichamelijke effecten van stress, Engelstalig) kun je geholpen worden.
Is osteopathie geschikt voor sporters?
Jazeker! Als je regelmatig last hebt van een terugkerende blessure, bijvoorbeeld na het hardlopen of voetballen, is het zinvol om bij de osteopaat langs te gaan. Hij of zij bekijkt of er ergens in je lichaam een blokkade is, waardoor je anders gaat bewegen en je lichaam klachten ontwikkelt. Na een behandeling is de blokkade opgeheven en kan je lichaam zich herstellen.
Leefstijladvies
Een osteopaat zal je na de behandeling advies geven over hoe je terugkeer van je klachten kunt voorkomen. Dat kunnen gerichte oefeningen zijn om bijvoorbeeld je spieren sterker te maken, maar ook advies over voldoende bewegen, het vermijden van stress, en gezonder eten. Een osteopaat schrijft overigens geen medicijnen voor.
Hoe zit het met alternatieven?
Osteopathie is een complementaire therapie, aanvullend dus op reguliere geneeswijzen. De meeste osteopaten werken nauw samen met artsen, diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen, life coaches, personal trainers en acupuncturisten. Hij of zij zal je dan ook doorverwijzen naar een andere discipline als je daar baat bij kunt hebben.
Is osteopathie veilig?
Ja. Osteopaten zijn deskundig opgeleid en hebben veel kennis van anatomie, fysiologie, embryologie, neurologie en pathologie. Osteopaten zijn uitgebreid getraind in het herkennen van contra-indicaties: signalen van aandoeningen of ziekten waarbij een patiënt niet behandeld mag worden. In dat geval zal je worden doorverwezen naar je (huis)arts.
Verwijsbrief nodig?
Voor een bezoek aan de osteopaat heb je geen verwijsbrief nodig. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte) van de behandeling vanuit je aanvullende verzekering.
Geef een reactie