Goed nieuws voor de dromers onder ons: je bent gezond bezig! Dagdromen heeft namelijk heel veel voordelen. Ik zet zes ervan voor je op een rij!
Is dagdromen gezond?
Ja! Makkelijk hè, dat ik gelijk antwoord geef op de vraag? Maar er is natuurlijk meer over te zeggen dan alleen dat. Wat maakt dagdromen nu zo gezond? Behalve dat je er blij van wordt en het je helpt tegen verveling heb ik nog zes redenen voor je om te dagdromen.
1. Je prestaties verbeteren
In een onderzoek bleek dat testpersonen die tijdens eenvoudige taken dagdroomden, veel beter presteerden op cognitieve taken.
2. Het werkt ontspannend
Even een moment in jezelf gekeerd zijn en nadenken over dingen waar je ook echt over na wilt denken. Fantasieën uitwerken in je hoofd, verhalen verzinnen, gesprekken voeren… alles kan. Jij bent de baas en hebt alles onder controle.
3. Het is goed voor je relatie
Tenminste, als je heel af en toe ook dagdroomt over je partner, of over hem of haar nadenkt. Het hoeven geen uitgebreide dagdromen te zijn. Alleen al je voorstellen hoe je goed nieuws aan je partner kunt vertellen of een leuk verhaal met hem of haar wilt delen is al een heel goed teken.
4. Je kunt betere gesprekken voeren
Mensen die zich vooraf alvast een gesprek voor de geest halen, en bedenken hoe ze dit gesprek gaan voeren, zijn beter in het daadwerkelijke gesprek.
5. Goed voor je creativiteit en doelmatigheid
Alles kan in dagdromen. Dat stimuleert creatief denken. Daarbij is het zo dat hoe vaker je een droom visualiseert, hoe realistischer hij wordt. Je gaat al dan niet bewust bedenken hoe je die droom kunt behalen.
6. Goed voor je zelfvertrouwen
Op het moment dat je in je hoofd een discussie voert, waarin je opkomt voor je eigen ideeën, bevestig je dat wat jij gelooft en denkt goed is. Combineer dat met ‘je kutn betere gesprekken voeren’ en je zelfvertrouwen krijgt een echte boost.
Is dagdromen altijd gezond?
Dagdromen is niet alleen maar gezond – of in alle gevallen. Als je alleen maar aan het dagdromen bent en je komt daardoor nergens meer aan toe, dan wordt het tijd om het in te perken. Stel voor jezelf een moment op de dag in dat je speciaal reserveert voor dagdromen. Neem er je tijd voor, bijvoorbeeld één of twee uur. Op het moment dat je afdwaalt terwijl je moet opletten, verplaats je je gedachten naar later op de dag, naar je dagdroommoment. Zo blijf je gefocust.
Wat is jouw favoriete dagdroom?
Geef een reactie