Al van kind af aan zijn we opgevoed met het leegeten van ons bord. Tenminste, de meeste mensen wel. Is je bord leeg eten wel zo gezond?
De cijfers
We eten als volwassenen heel keurig ons bord (bijna) leeg: volgens nu.nl eten we 91,7% op van wat erop ligt. Zonder afleiding om ons heen, zoals gesprekspartners, is dit zelfs 97%. Behoorlijk veel. Met die kennis zou je dus kunnen denken dat het slim is om – als je minder wilt eten – je bord minder vol te scheppen, of om voor een kleiner bord te kiezen.
Het is echter niet natuurlijk: kinderen zijn bijvoorbeeld niet zo braaf. Zij eten nog geen 60% van wat er op hun bord ligt. Misschien is dat dan juist slim! Je bord leeg eten hoeft namelijk niet.
‘Alles moet op’
Als je jezelf aanleert dat het ‘zonde’ is om je bord niet leeg te eten, dan zul je eerder geneigd zijn om netjes te eten wat je hebt opgeschept. Die gedachte heeft zelfs meer effect dan je denkt. Je zult namelijk ook vinden dat je niet zomaar een klein restje wijn in een fles achter kunt laten, en die zak waar nog twee handjes vol chips in zitten… tja, die moet ook maar leeg. Net als die reep chocola met nog één of twee blokjes. Kortom: alles moet leeg, want dat is netjes. Denk je slim te zijn en portieverpakkingen te kopen? Die worden steeds groter, en uiteindelijk weet je niet of een generieke portie precies goed is voor jouw lichaam.
We laten ons dus meer leiden door porties en verpakkingen en volgeschepte borden dan wat we echt nodig hebben. Ga het zelf maar na: eet je die laatste twee happen ook nog als je eigenlijk al vol zit? Weet je nog wel wanneer je verzadigd bent?
Hoe het beter kan
Ga gezonder genieten van eten door:
- je bord minder vol te scheppen
- te leren dat je bord niet leeg hoeft: start met één eetlepel overhouden, dan twee, dan drie
- restjes te bewaren tot de volgende dag (of in de vriezer voor nog later), zodat je het excuus ‘dat is zonde’ niet kunt gebruiken om je bord leeg te eten
- Leer naar je lichaam luisteren, dan merk je wanneer je genoeg hebt gehad!
Welke boodschap geef jij aan jezelf? En je kinderen?
Geef een reactie