Wat? Is een smartphone juist niet wat je zo gestrest en ongezond maakt? Ja en nee. Het hele idee van een smartphone is dat je efficiënter werkt en meer voor elkaar krijgt. In de praktijk laat je je er vooral door afleiden. Daarom laat ik je de grootste valkuilen zien, geef ik je tips om gezonder met je smartphone om te gaan, en deel ik de apps die ik zelf gebruik.
De valkuilen van de smartphone
De grootste valkuil herken je direct: afleiding. De smartphone vraagt namelijk aandacht. Uit onderzoek blijkt dat een smartphone altijd afleidt. Dit is zelfs zo bij het zien van een smartphone die met scherm omlaag op tafel ligt. Onze prestaties gaan achteruit, onder meer doordat we tussendoor ‘even’ een berichtje bekijken of beantwoorden.
Hoe ga je dit effect tegen?
- Zet je geluid en trilfunctie uit.
- Stop je telefoon weg, compleet uit het zicht en het liefst in een andere ruimte.
- Plan elk uur (of na elke concentratie vergende taak) vijf minuten telefoonpauze in. Zo heb je niet het gevoel dat je iets mist en kun je tussendoor geconcentreerder werken.
- Hoef je niet te werken? Plan dan alsnog telefoonvrije momenten in.
Je hebt vaak niet door hoe vaak je je telefoon oppakt, ontgrendelt, en vervolgens doelloos apps opent of op social media kijkt. Er zijn apps die meten hoeveel uur op een dag je je telefoon gebruikt (en hoe vaak je hem oppakt). Dit kan je inzicht geven in je telefoongebruik. Ik dacht bijvoorbeeld dat het bij mij wel meeviel. Toch bleek ik 60 keer per dag mijn telefoon op te pakken en er 3-7 uur actief gebruik van te maken. Daarmee zit ik trouwens nog onder het gemiddelde van 85 keer per dag, maar boven het gemiddelde van 3 uur en 16 minuten.
Apps voor schermtijd
Veel apps zijn gericht op gezinnen die de schermtijd van hun kind willen beperken. Toch kun je ook die voor jezelf gebruiken. Mijn favoriet is Moments (gratis app). In onderstaande lijst vind je een overzicht van de andere verkrijgbare apps (iOS, maar veel zijn ook verkrijgbaar bij Google Play).
‘Gezonde’ apps
Als ik het heb over gezonde apps, dan bedoel ik niet alleen sportapps. Ik heb het ook over apps die je helpen om je leven echt leuker te maken. Daarbij maak ik onderscheid tussen de volgende categorieën:
- Creatieve apps – tekenen/kleuren
- Spelletjesapps – zowel korte spelletjes voor tussendoor als uitdagende games met goede verhaallijn
- Meditatieapps – apps die je helpen te ontspannen
- Sport- en beweegapps – beweging en sport stimuleren & bijhouden
- Voedingsapps – zowel apps met recepten als apps om je eetpatroon in kaart te brengen
1. Creatieve apps
De app die ik veel gebruik (en de zakenmeneer die laatst bij mij in het vliegtuig zag gebruikte het ook) is Recolor. Je kunt per vlak een tekening inkleuren en ik vind het een leuke, rustgevende afleiding. Je hebt ook apps die je echt moet inkleuren zoals je met een papieren tekening zou doen (zie hieronder), maar vaak heb ik daar net geen tijd voor. Wat ik gebruik als ik zelf iets wil tekenen is Sketches.
2. Spelletjesapps
Hier heb ik er echt veel van. Een oude favoriet van mij (die speel ik eens in de zoveel tijd) is Dink Smallwood. Ook Rollercoaster Tycoon vind ik leuk om te spelen (jeugdsentiment!). Het zijn voor mij spellen die ik speel als ik een weekend zin heb om op de bank te hangen en weinig te doen. Dan kan ik me urenlang vermaken met mijn telefoon (of tablet).
Hieronder vind je mijn persoonlijke top 7 (waar ook een spel tussen zit waar ik wel voor naar buiten moet… Pokémon Go. En ik kan niet wachten op de Harry Potter-versie!).
Naast deze top 7 heb ik nog andere spellen die ik heel soms speel, zoals Levensweg (Game of Life) en iBattle/iSlag (Stratego). Ook speel ik soms de Monopoly-spellen. Met Levensweg en Monopoly (en ook met Kolonisten) vind ik het leuk dat je zowel alleen als met anderen kunt spelen.
3. Apps voor meditatie
Tja, wat is meditatie… telt het ook als je heel zen aan het candy crushen bent? In elk geval zijn er ook echt apps die je helpen met mediteren. Ik licht er 3 uit.
Smiling Mind is een app van twee Australiërs. Volgens Harvard (die er studies naar gedaan heeft) is de app echt een uitkomst. Je kunt de app gratis gebruiken en downloaden en naar wens doneren. Het is speciaal ontworpen om ‘modern te mediteren’.
Sleep bug is niet per se een app om te mediteren, maar als slechte slaper gebruik ik hem vaak. Behalve white noise speelt hij strand-, jungle- en watervalgeluiden. In de pro-versie (die ik zelf heb) kun je uit nog meer opties kiezen. Als mijn hoofd te onrustig is om in slaap te vallen, gebruik ik de app om omgevingsgeluiden te filteren en me af te leiden. Hiermee viel ik zelfs voor het eerst in mijn leven in het vliegtuig in slaap!
Headspace is de derde uitgelichte app. Hiermee ga je onder begeleiding mediteren. Eventueel nadeel: het is in het Engels. Nog een nadeel: elke uitbreiding is duur. Gelukkig kun je eerst de basisapp downloaden om te kijken of je dat het geld wel waard vindt.
4. Sport- en beweegapps
Hier schreef ik eerder al over in mijn artikel over de Apple Watch: klik hier.
5. Voedingsapps
De app die ik het meest gebruik is MyFitnessPal. Hiermee krijg ik inzicht in mijn eet- en beweegpatroon. Laat ik het invullen een tijdje voor wat het is (lees: wel invullen maar smokkelen met lekkere hapjes die ik er niet in zet), dan merk ik gelijk dat ik slechtere eetgewoontes ontwikkel.
Voor mij dus een must, maar ik kan me voorstellen dat je hier andere tips voor voedingsapps verwacht. Ik gebruik eerlijk gezegd vooral de supermarktapps veel. Zowel de Jumbo als de Albert Heijn (met ook de Allerhande als aparte/extra app) hebben veel lekkere en ook makkelijke recepten waarvan ik de ingrediënten gelijk op mijn (bestel)lijst kan zetten.
Meer apps?
Heb je een absolute aanrader? Een app waardoor je je beter voelt? Of misschien een app die ervoor zorgt dat je beter eet/beweegt/kookt/geniet? Laat het weten in een reactie!
Geef een reactie