Wat is een aft? Hoe kom je van een aft af? Oké, aften zijn geen lekker onderwerp, maar als je er last van hebt, wil je er alles aan doen om ervan af te komen. Daar kan deze informatie je bij helpen!

Wat is een aft?
Een aft is een zweertje in je mond. Hij kan op je tong zitten, op je tandvlees, of in je wang. Soms komen ook aften in de keel of op je gehemelte voor. Wat je het meest ervaart is een gevoel van irritatie of zelfs, in ergere gevallen, zoveel pijn in je mond dat eten lastiger gaat of onmogelijk wordt. Zelfs praten kan lastiger worden. Mocht je twijfelen of je een aft hebt of juist een koortsblaasje, kijk dan (niet als je net aan het eten bent) naar de afbeeldingen die je vindt als je op ‘aft’ zoekt. (Om dit artikel fijn leesbaar te houden staat er expres geen foto van aften bij… 😉 )
10 oorzaken van aften
Op een rij: 10 bekende oorzaken van aften.
- Beugel: als je een beugel hebt, kunnen de ijzeren plaatjes veel aften in je mond veroorzaken.
- Immuunsysteem: met een verminderde weerstand heb je meer kans op aften.
- Eten: onder meer citrusvruchten zouden een negatieve invloed hebben op aften. Overigens kan het zijn dat je een allergie of overgevoeligheid hebt voor bepaalde voedingsmiddelen. Voor sommige mensen is dat geraffineerde suiker, bij anderen zijn het noten of bepaalde vruchten.
- Verandering van eetpatroon: dit kan samenhangen met een verminderde weerstand, maar kan ook op zichzelf staan. Op het moment dat je eetpatroon verandert, kun je sneller aften krijgen.
- Tekorten: een tekort aan vitamine B12, zink, foliumzuur of ijzer.
- Maagdarmkanaalaandoeningen: coeliakie en de ziekte van Crohn zijn risicofactoren voor aften.
- Bijten: bijt je op je tong of wang? Als hierdoor een wondje ontstaat, kan dit aften veroorzaken.
- Kruiden: ben je niet gewend aan kruiden of is je eten (extra) gekruid? Dit kan leiden tot een aft.
- Stress: hangt ook vaak samen met een verminderde weerstand.
- Kauwgom: niet bij iedereen heeft dit effect, maar bij gevoeligheid voor aften kan kauwgom kauwen deze sneller veroorzaken. Is het overigens bij jou zo dat je na kauwgom kauwen last krijgt, ga dan eens na of je misschien overgevoelig bent voor xylitol.

Hoe voorkom je dat je een aft krijgt?
Als je bovenstaande lijst hebt gelezen, zie je dat er veel verschillende oorzaken zijn van aften. Het betekent overigens niet dat je geen zure vruchten meer zou mogen eten of nooit meer kauwgom zou mogen kauwen. Omdat bij iedereen de oorzaak anders is, doe je er goed aan te achterhalen hoe een aft bij jou ontstaat. Noteer de volgende keer dat je er eentje hebt zoveel mogelijk over je situatie. Is er iets veranderd in je eet- of leefpatroon? Ben je in een andere omgeving? Ervaar je meer stress dan gewoonlijk? Zijn er veel mensen om je heen ziek? Hoe meer je noteert, hoe beter je een patroon kunt ontdekken.
Ter illustratie: toen ik een beugel droeg, had ik veel last van aften. Ik wist dat het zou verminderen als mijn beugel eruit zou gaan. De keren dat ik een aft kreeg zonder beugel, waren steeds op een moment dat ik (bijna) griep had of als ik met vakantie ging (andere omgeving, ander eten).

Hoe kom je van aften af?
Als je weet wanneer je een aft krijgt, kun je hierop inspelen. Zo zorg ik op het moment dat ik me minder fit voel voor extra vitamines. Ook heb ik standaard l-lysine in huis. De eerste keer dat ik dit gebruikte was tijdens mijn vakantie. Uit wanhoop, omdat ik gek werd van de pijn en daardoor slecht kon eten, liep ik een vitaminewinkel binnen. De verkopers raadden me l-lysine aan en ik probeerde het omdat ik geen betere oplossing wist. Binnen anderhalve dag was alle pijn verdwenen – en de aft ook. Sindsdien heb ik altijd l-lysine in huis (hieronder zie je wat ik bedoel: je hebt het in verschillende samenstellingen).
Bekijk hier het complete aanbod >>>
Sinds ik gezonder eet en voldoende beweeg heb ik overigens nog zelden last. De afgelopen drie vakanties is het niet meer voorgekomen dat ik een aft had. Nu is je levensstijl aanpassen iets wat lang duurt, dus in dat geval een snellere oplossing is het innemen van l-lysine. Je kunt ook hieronder een van de negen andere oplossingen proberen.
Nog meer oplossingen tegen aften
Onderstaande oplossingen werkten bij mij nauwelijks, maar ik hoor in mijn omgeving dat anderen ze juist als wondermiddel tegen aften zien. Daarom hier 11 oplossingen op een rij.
- Yoghurt eten – zowel om aften te voorkomen als te genezen. Bij sommigen werkt karnemel of een ander melkproduct ook.
- Zwarte thee drinken – je kunt ook een minuut lang een theezakje op de aft houden.
- Spoelen met zuiveringszout – belangrijk: slik het niet door. Meng het met water, spoel je mond ermee, en spuug het weer uit. Alternatieven voor deze spoeling zijn spoelen met (geconcentreerde) bessensap of kamillethee.
- Wortels of boerenkool eten – rijk aan vitamine B.
- Vitamine B12 als supplement slikken – voor anderen werken ijzertabletten ook goed.
- Anti-bacteriële mondspoeling gebruiken – de meeste mondwaters zijn hiervoor geschikt. Check ook de verpakking. In deze categorie valt overigens ook de algehele mondverzorging. Hoe gezonder je mond, hoe beter je algehele gezondheid. Flos en poets dus goed en ga regelmatig naar de tandarts.
- Corticosteroïde zalf of aanstipvloeistof met lidocaïne gebruiken – op recept verkrijgbaar.
- Poets (tijdelijk) met een tandpasta met enzymen – check de verpakking van de tandpasta voor de ingrediënten.
- Zorg voor voldoende slaap (en weerstand) – de lastigste oplossing, maar vaak wel de effectiefste.
- Gebruik gember – houd een geschild stukje gember tegen de aft aan en laat deze tien minuten zitten. Dit kan overigens ook met kaneel.
- Kauw op tuinkers – het liefst verse. Houd het sap dat vrijkomt bij het kauwen zo lang mogelijk in je mond. Verse salie zou hetzelfde effect hebben.
Heb jij wel eens last van aften? Hoe voorkom en/of genees je deze?
Geef een reactie