Diëten is hip en het zal altijd hip blijven. Mensen willen graag een hapklare oplossing voor gezondheidsproblemen. Welk dieet populair is, verschilt. Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren dertig het grapefruitdieet populair was?
Diëten door de eeuwen heen
Het is bijna onmogelijk om alle diëten te benoemen die ooit populair zijn geweest. Ik pik er daarom verschillende uit die extra populair of interessant waren.
1820: het Lord Byron-dieet
Echt afvallen? Dat doe je natuurlijk door je aardappelen compleet onder te dompelen in azijn. Tenminste, als je Lord Byron moest geloven. Je lichaam zou er schoner door worden en je voelde je zeker beter. Poëet Lord Byron, die leed aan een eetstoornis, dronk bovendien dagelijks azijn. Ondanks de twijfelachtigheid van zijn authoriteit waren er in die tijd toch mensen die zijn dieet geloofden en braaf elke dag azijn dronken.
1900: het parasietendieet
Sommige diëten zijn ronduit gevaarlijk. Het parasietendieet is daar een voorbeeld van. Mensen die wilden afvallen zorgden ervoor dat er een lintworm in hun verteringsstelsel leefde. Zo konden ze eten wat ze wilden terwijl de lintworm alles binnenkreeg. Een lintworm kan 25 jaar in je lijf wonen en tot 30 meter lang worden. Daarmee heeft hij genoeg tijd en groeimogelijkheden om al jouw eten naar binnen te werken. Prima deal? Tja, behalve als een lintwormbesmetting zich uitbreidt naar ruggenmerg, hersenen, ogen, longen of lever…
1925: het sigarettendieet
In de tijd dat je volop reclame mocht maken voor sigaretten stak ook deze dieethype de kop op. Met het sigarettendieet mocht je lekker blijven eten, zolang je maar regelmatig een Lucky Strike rookte. Lucky Strike had nog geen last van de huidige regelgeving en kon deze advertentiecampagne (lekker afvallen met onze sigaretten!) dus ongestraft groot maken.
1930: grapefruit en zeep
In 1930 mocht je kiezen tussen maar liefst twee populaire diëten. Dun werd je van een halve grapefruit voor elke maaltijd – en vet waste je er gewoon af door hard met zeep te schrobben. Ideaal, toch?
1950: koolsoep
Minder eten en elke dag een kommetje koolsoep naar binnen werken. Dit was een populair dieet in de jaren vijftig. Het zal vast hebben gewerkt, want minder eten zorgt ervoor dat je afvalt (als je het volhoudt), maar of het fijn was…
1963: Weight Watchers
Het is zo ongeveer het enige dieet dat bijna geen dieet mag worden genoemd. Misschien is dat de enige reden dat het nog steeds bestaat. Met Weight Watchers tel je calorieën, maar dan in de vorm van punten. Beperk het aantal punten per dag, beweeg voldoende, en je blijft fit en gezond. We hadden het bijna zelf kunnen bedenken…
1970: Sleeping Beauty
Het schone slaapster-dieet is eenvoudig: hoe meer je slaapt, hoe minder je eet. Elvis was volgens geruchten blij met dit dieet. Nadeel: je krijgt nogal weinig gedaan met slapen.
1975: het koekjesdieet
Hoera, een dieet waar ik blij van word! Of tenminste, ik zou ook nog het pizzadieet overwegen. Hoe dan ook: in 1975 kon je volgens Dr. Siegal negen keer per dag een speciaal koekje eten zodat je daarna minder trek zou hebben. Eten tegen trek… goh, wat een handige oplossing.
1985: Fit for Life
Eiwit en complexe koolhydraten moet je niet samen eten, stelt dit dieet. Een boterham met kaas is dus uit den boze. In Nederland heette dit dieet Een leven lang fit en ook vandaag de dag volgen sommige mensen nog enkele beginselen ervan. Hieronder vind je de twee boeken die bij het dieet horen.
2000: macrobiotisch eten
Gwenyth Paltrows naam is gekoppeld aan dit dieet, dat alles van fruit en melk tot vlees uitsluit van consumptie. Je zou het bijna een eliminatiedieet kunnen noemen, behalve dan dat je niet steeds meer mag eten. Ook populair in dit tijdperk: het babydieet. In plaats van normale maaltijden eet je potjes babyvoeding. Of, als variant: je eet een x aantal potjes babyvoeding en alleen een normale avondmaaltijd. Een derde (en gevaarlijk) dieet was het wattendieet. Door watjes te eten (die je lichaam toch niet op kan nemen) voel je je vol en eet je verder minder.
2006-2007: Sonja Bakker
Ze is nog steeds actief en heeft inmiddels een aardige reeks boeken op haar naam staan. Je valt met haar dieet zeker af, maar omdat de hoeveelheden eten niet op individuen zijn toegepast, is het lastig te bepalen of je wel genoeg binnenkrijgt. Wel bruikbaar zijn de recepten (laag in calorieën).
2012-2013: glutenvrij en Paleo
Terug naar de basis: granen zijn te bewerkt en Paleo is de oplossing. Er zijn ook nu nog mensen die denken baat te hebben bij de Paleo-leefstijl, en/of bij glutenvrij eten. Strikt gezien is het ook niet een dieet als je het de rest van je leven vol wilt en kunt houden en je hier goed bij voelt. Het is echter een manier van eten en niet per definitie de manier.
Enkele heel bijzondere diëten
- Ineda of breatharianism: je kunt volgens aanhangers van dit ‘dieet’ best van zonlicht leven. Eten en drinken is niet nodig. Je valt van dit dieet aanzienlijk af. O ja, en je gaat er aanzienlijk snel van dood.
- Het kleurendieet: Mariah Carey eet alleen paars voedsel, zoals druiven, pruimen en bieten.
- Het spermadieet: eet 30 dagen lang alleen sperma (minimaal zes eetlepels), bananen en broccoli. Goed voor de eiwitten, schijnt.
- Het crackerdieet: bedacht door Sylvester Graham (van de Amerikaanse Graham-crackers). Door vegetarisch te eten, weinig zuivel in te nemen en zijn crackers te eten zou je masturbatie kunnen genezen.
- Het kauwdieet: kauw 32 keer op elke hap. Al het eten dat dan niet als vanzelf in je sluit. Effectief, maar vooral erg zonde…
2014: suikervrij eten en superfoods
Suiker is de duivel! Vooral geraffineerde suikers zouden de nodige ellende veroorzaken: van drukheid tot kanker. Het Voedingscentrum loog alles bij elkaar en E-nummers waren een gevaar voor de volksgezondheid. De hype speelt anno 2016 nog gedeeltelijk, onder meer met gluten en koemelk als ‘gevarenfactor’ voor de gezondheid. De waarheid? Die ligt in het midden. Een dieet helpt natuurlijk niet, maar je eetgewoontes aanpassen op wat je lijf nodig heeft wel – en die behoeften verschillen per persoon. Wat superfoods betreft: daar schreef ik dit artikel over.
2020: ?
Ik ben heel benieuwd wat het volgende dieet wordt. Welke hype steekt over vier jaar de kop op? Maken we voor elke maaltijd een korte wandeling met het wandeldieet? Gaan we op een drank- of snickersdieet? Of zet de trend ‘alles puur’ door en mogen we alleen nog uit eigen (moes)tuin eten?
Behalve dat ik nieuwsgierig ben naar de ontwikkelingen, weet ik één ding zeker: een dieet werkt nooit blijvend. Dat wordt opnieuw duidelijk als je weet dat er zoveel diëten zijn waarvan er niet één dé oplossing geeft voor gezondheidsproblemen.
Heb jij wel eens een dieet gevolgd?
Geef een reactie