Je eet gezond en sport regelmatig. Waarom je niet afvalt is je dan ook een raadsel. Misschien heb je last van één of meerdere punten uit dit artikel. Het goede nieuws: je kunt er iets aan doen.
Waarom je niet afvalt
Als je je afvraagt waarom je niet afvalt ben je vaak al bezig met een gezonder leefpatroon. Het antwoord kan even simpel als verrassend zijn.
1. Je denkt dat het niet jouw schuld is
Ken je ze, mensen met zware botten? Of diëters die het maar weer opgeven en snacken, omdat ‘het toch niet lukt’? Onderzoek wijst uit dat wanneer je denkt dat je aanleg hebt om dik te worden, je vaker ongezonder eet. Niet handig. De oplossing? Je gezonde eetpatroon langer volhouden! Geen oplossing? Elke keer dat je aankomt denken: ‘Tja, had ik maar geen aanleg/aandoening waardoor ik dik word.’ Toegegeven, met bepaalde aandoeningen is het een stuk lastiger om af te vallen. Lastig betekent echter niet onmogelijk. Focus je dus op het positieve: je kunt het!
2. Je overschat jezelf (1)
Vaak denken we dat we heel gezond eten en matig snoepen, maar dat blijkt niet altijd waar. Op het moment dat je niet (meer) afvalt terwijl dat wel zou moeten, kun je het beste kritisch kijken naar je eetpatroon. Je komt er waarschijnlijk achter dat je meer eet/snoept dan je denkt. (Lees ook: is calorieën tellen slecht?)
3. Je overschat jezelf (2)
Je sport je een ongeluk, maar helaas, de kilo’s gaan er niet af. Je zou het sporten bijna opgeven, want het heeft toch geen zin… Het probleem zit hem waarschijnlijk in je zelfoverschatting. Mensen die hebben gesport, overschatten hoeveel ze verbrand hebben en hoeveel ze na afloop kunnen eten. De oplossing? Bedenk vóór een training wat een gezonde snack/maaltijd is voor ná de training. Zet het als het even kan alvast klaar. Zo word je niet verleid alsnog iets (te) calorierijks te eten.
Ps: zelfs nadenken over een toekomstige work-out kan ervoor zorgen dat je vooraf meer eet!
4. Je hebt veel stress
Een lastige, want stress kan op heel veel manieren slecht voor je zijn. Het kan je hormoonbalans en je eetgedrag verstoren. Er zijn gelukkig wel oplossingen, zoals leren omdenken (zet iets negatiefs om in iets neutraals of positiefs). Dé oplossing? Die is er niet echt.
5. Je eet te gezond
Wat? Kan dat ook nog? En kom je daarvan aan? Ja, dat kan. Elke keer als je naar iets gezonds of lichts grijpt en denkt: ‘Wat een gezonde, lichte keuze’ voel je je ook minder verzadigd door het eten ervan. De oplossing: waardeer al je eten als lekker en vullend, of het nu gezond is of niet. Je zult er langer vol van zitten en minder snel naar een volgende snack grijpen.
6. Je betaalt te weinig contant
Wat heeft dat nu weer met je gezonde eetgedrag te maken? Verrassend veel, blijkt. Kalpesh Desai deed hier samen met een collega van de Binghamton University onderzoek naar. Mensen die pinnen als ze winkelen kopen vaker ongezonde producten dan mensen die contant betaalden. Ze wisten echt wel dat ze ongezond bezig waren, maar doordat geld uitgeven geen ‘pijn’ deed omdat ze pinden, voelde het voor hen niet dramatisch. De oplossing? Pin voor de weekboodschappen.
7. Je zit te veel op je kont
Heb je een kantoorbaan? Sta dan elk uur even op. Rek jezelf uit, loop een rondje, of ga desnoods vaker wat thee of water halen (moet je ook vaker naar de wc, waar je voor op moet staan). Waarom? Als je een paar uur achter elkaar alleen maar zit, wordt er door je lichaam geen vetafbrekend lipase meer aangemaakt. Kortom: sta af en toe op!
8. Je slaapt te weinig
Het is al redelijk bekend, maar voor de zekerheid: uit onderzoek blijkt dat je ongezonder eet na een slechte nachtrust.
9. Je bouwt geen spieren op
Spieren opbouwen doe je op twee manieren: door ze te gebruiken en door ze te voeden. Je gebruikt ze met krachttraining of het sjouwen van boodschappen of het verwisselen van een autoband. Je voedt ze met eiwitten. Meer spieren hebben betekent een hogere verbranding en dus meer gewichtsverlies.
10. Je eet te veel
Eigenlijk komen alle redenen hierop neer. Als je namelijk minder eet dan je verbrandt, val je af. Als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan. Waarom je dan soms stil lijkt te staan op hetzelfde gewicht na (veel) af te vallen? Omdat je nog steeds hetzelfde eet, maar minder weegt en dus minder verbrandt (tenzij je opeens extreem veel spieren hebt opgebouwd).
De oplossing: kijk naar je eetpatroon en doe consessies. Wil je per se elke dag chocola eten? Houd het dan bij twee tot vier blokjes. Lukt dat niet? Eet dan twee keer per week een halve reep en geniet er extra van. Leer te genieten van elk hapje eten, ook van je simpele broodje met pindakaas en je broccoli bij het avondeten. Zorg dat je hoofdmaaltijden zowel vullen en voeden, zodat de snackbehoefte minder wordt en je lijf krijgt waar het om vraagt. Leer gezonder te genieten. Het is niet de makkelijkste oplossing, maar wel de meest effectieve!
Waardoor val jij niet af?
Geef een reactie