Laatst las ik een artikel dat heel goed was als je door de taalfouten heen keek. De conclusie: duidelijke redenen waarom te weinig eten niet helpt als je af wilt vallen.
Ontbijten met een half ei is een goed begin van de dag – als je er nog wat bij eet dan. Alleen het halve ei eten is te weinig. Je zou zeggen dat als je (te) weinig eet, je ook uiteindelijk minder weegt. Dit bleek echter niet zo voor de cliënt van Strong Woman, die we voor het gemak mevrouw X noemen. Mevrouw X was een oudere vrouw die twee uur per dag aan cardio deed. Ze at weinig. Heel weinig. En toch viel ze niet af, tot ze met vakantie ging, meer at, minder trainde, en opeens vier kilo kwijtraakte. Een duidelijk voorbeeld van waarom te weinig eten niet helpt. Maar hoe komt dat dan?
Meer eten, minder wegen?
Het artikel heeft het vervolgens over cortisol en hoe dit stresshormoon werkt. Daar wordt het interessant. Als dit stresshormoon namelijk wordt geactiveerd, kan het zorgen voor viscerale vetophoping. Daar heb je geen trek in. Simpel gezegd gaat het artikel ervan uit dat als je stress hebt omdat je bang bent aan te komen, dit averechts werkt en je dus aankomt. Wat er gebeurt is dit:
af willen vallen > gezond gaan eten en afvallen > opeens niet meer (snel) afvallen of juist aankomen > minder eten uit angst aan te komen > cortisol slaat op hol > (je eet meer) > je komt aan
Om maar niet te spreken over het jojo-effect omdat je dit niet lang vol kunt houden (of wel, en dan te lang, maar of je zin hebt in een eetstoornis?).
Mevrouw X at waarschijnlijk zonder het te weten óók meer dan ze aangaf.
Hoe moet het dan?
Genieten, maar dan gezonder. Het goede nieuws: je kunt de rest van je leven lekker eten. Het slechte nieuws: je moet er actief bij zijn en zorgen dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Nog meer goed nieuws: als je dit leest, ben je alvast begonnen.
Voor InfoNu schreef ik een artikel om je te helpen: effectief afvallen in 12 stappen (opent in een nieuw scherm).
Simpel samengevat: als je elke week probeert om één aspect van je leven gezonder te maken, of dat nu met eten of met bewegen te maken heeft, heb je over een jaar 52 gezonde stappen gezet. Het belangrijkste is om consequent te zijn met elke gewoonte en jezelf aan te leren deze vol te houden.
(En, natuurlijk: als je uiteindelijk te weinig eet val je echt wel af. Maar bijna niemand houdt te weinig eten lang genoeg vol.)
Het originele artikel vind je hier (verwijderd door StrongWoman)
Geef een reactie