Vergeet BMI en gewicht. Dat zegt helemaal niets over je gezondheid! Tenminste, als je Jimmy Bell van de Westminster-universiteit mag geloven. Wat hebben we precies aan de weegschaal?
Dik zijn staat niet gelijk aan ongezond, net als slank zijn niet per se hoeft te betekenen dat je gezond bent. Een slank persoon die niet beweegt kan ten slotte een stuk ongezonder zijn dan een actief persoon met overgewicht, schreef ik eerder. Nu is ene doctor Bell een onderzoek gestart naar gewicht en gezondheid en komt hij tot de conclusie dat we eigenlijk geen weegschaal nodig hebben.
Weg met BMI
Je BMI geeft aan of je gewicht past bij je lengte. Gemiddeld gezien dan, want het houdt geen rekening met de hoeveelheid vet, spieren en water in je lijf. Dat is een van de redenen dat onderzoeker Bell het niet relevant acht. Zo hebben topsporters bijna standaard een ongezond BMI.
Weg met de weegschaal
Bell benoemt ook de typische TOFI-persoon. De afkorting staat voor ‘Thin Outside, Fat Inside’ en in het Verenigd Koninkrijk heeft 10-16% van de vrouwen en mannen er last van. Ze lijken slank, maar hebben veel verborgen vet. Die vorm van vetopslag kan ernstige gevolgen hebben; erger nog dan zichtbaar vet.
Wat dan wel?
Bell legt negatieve verbanden tussen de hoeveelheid tijd die iemand zittend doorbrengt en de hoeveelheid visceraal vet in de lever en op de buik. Een positief verband vindt hij tussen dezelfde vetten en de hoeveelheid tijd die je staat. Ook het aantal stappen dat je gemiddeld op een dag zet heeft een positieve invloed op je vetpercentage. Vet zegt meer dan je BMI, aldus Bell, en daarom zouden we eerder onze stappen moeten tellen en erop moeten letten dat we meer staan en minder zitten.
Tips voor dikke honden
Bell legt tot slot interessante verbanden tussen honden- en katteneigenaren. Zo zouden in het Verenigd Koninkrijk veel honden overgewicht hebben. De mate van overgewicht bij honden hing samen met de BMI van hun baasjes. Bij katten hield over- of ondergewicht geen verband met hun baasje. Zijn conclusie? Hij geeft honden het advies een dun baasje te kiezen (of om te veranderen in een kat).
In het kort
Wat kun je zelf met deze informatie?
- Zie je gewicht meer als een indicatie van je gezondheid. Pin je niet vast op één getal.
- Zit minder stil en sta vaker op.
- Wandel meer. Probeer elke dag zo’n 10.000 stappen te zetten.
Met deze drie tips kun je je gezondheid al snel (en relatief makkelijk) verbeteren.
Heb jij een weegschaal? En hoeveel waarde hecht je eraan?
Geef een reactie