Ik ben geen fan van diëten, eerder van eten. Toch blijven dieetvragen actueel. Is er eentje die echt werkt? En zo ja, hoe lang werkt het dan? In het kader van de goede voornemens ging ik op onderzoek uit. Natuurlijk raad ik je altijd aan om ‘gewoon gezonder te genieten’. Mocht je echter een dieet willen volgen om je ergens aan vast te houden, dan zijn de diëten uit dit artikel je beste opties.
Het beste dieet
Het mediterrane dieet steekt met kop en schouders boven alle andere diëten uit. De vereisten waar de wetenschappers rekening mee hielden, waren als volgt:
- Is het relatief makkelijk te volgen?
- Krijg je er genoeg voedingsstoffen mee binnen?
- Val je ervan af?
- Beschermt het tegen hart- en vaatziekten?
- Helpt het diabetes en/of overgewicht te voorkomen?
Eerder schreef ik al over het mediterrane dieet en eerlijk gezegd vind ik het meer een levensstijl. Toch staat het al twee jaar bovenaan, en wel in meerdere categorieën. Zo had je de categorie ‘beste dieet om gezond te eten’, ‘beste tegen diabetes’, ‘beste als je meer planten wilt eten’, en het ‘makkelijkste om te volgen’.
Diëten die ook hoog scoren
Liefhebbers van Weight Watchers mogen alvast gaan juichen, want zij volgen ook een van de best gewaardeerde diëten. In twee categorieën scoorde Weight Watchers het hoogst: in de categorie ‘beste om gewicht mee te verliezen’ en ‘beste commerciële dieet’. Ja, dat was een categorie: je moet vooral niet vergeten dat de meeste afvalmethodes in leven zijn geroepen om er geld mee te verdienen. Dit zou volgens de oprichters van diverse diëten niet zo zijn (ze beweren vooral iets te hebben gecreëerd wat veel mensen kan helpen), maar hoe nobel hun ideeën ook kunnen zijn, ze halen er uiteindelijk geld mee binnen. Bij Weight Watchers tel je overigens ‘gewoon’ calorieën – zoals je ook in apps als MyFitnessPal kunt doen – alleen zijn er punten aan die calorieën gegeven. Zo wordt het tellen vereenvoudigd.
Een verrassend dieet dat gelijk eindigde met het mediterrane dieet als het ging om hart- en vaatziekten voorkomen was het Ornish-dieet. Hier had ik zelf nog niet eerder van gehoord. Het Ornish-dieet bestaat uit producten die gemiddeld een heel laag vetpercentage hebben (10% van je hoeveelheid calorieën komt bij dit dieet uit vet) en het vet dat je eet, moet voornamelijk van planten komen. Maar hoe goed is dit dieet en eindigt het terecht zo hoog?
Er is onderzoek gedaan naar dit dieet, met indrukwekkende resultaten (een gezonder hart). Alleen blijkt dit onderzoek niet heel breed opgezet. Er waren namelijk maar 48 patiënten die hieraan meededen (onder wie 45 mannen). Elk van hen had hartklachten. Buiten het dieet kregen ze meer aangeboden: zo kregen ze hulp om te stoppen met roken, gingen ze mediteren, en namen ze deel aan een sportprogramma. Kortom: ze pasten wel meer aan dan alleen hun eetgewoonten. Je kunt hier meer lezen (EN) over het onderzoek.
Het kan dus best zijn dat het Ornish-dieet een goede optie is voor hartpatiënten, maar dan wel als ze niet roken, genoeg bewegen, en hun stress verminderen.
Wat is nu wijsheid?
Wat alle diëten met elkaar gemeen hebben, is dat je je eetgewoonten aanpast. In de beste gevallen zijn dit veranderingen die je niet alleen helpen om af te vallen, maar om in het algemeen gezonder te leven. Uiteindelijk kom je er niet met tijdelijk je eetgewoonten aanpassen. Ja, als die aanpassing betekent dat je een stap in de goede richting zet (lees: richting een goede levensstijl die je de rest van je leven vol kunt houden), dan is dat prima. Maar denk je even snel af te vallen en daarna te kunnen eten en drinken wat je wilt, dan kom je bij elk dieet bedrogen uit – zelfs als het nog zo goed staat aangeschreven.
Kortom: zie ook deze beste diëten als een hulpmiddel richting een gezonde manier van leven.
Maria zegt
Klopt, het mediterrane dieet is een levensstijl: fietsen, tuinieren, met plezier werken, ontspannen, veel zonlicht en geluksmomenten op een dag….
Praatje met buurtgenoten, een helpende hand waar nodig.
Zo leef ik dus.