Recept gezonde taart nodig? Laatst maakte ik een taart en cupcakes met kokosbloesemsuiker als suikervervanger. Het resultaat was heerlijk, en daarom deel ik graag het recept met jullie.
De ingrediënten
Voor zowel de cupcakes als de taart gebruikte ik dezelfde ingrediënten. Ik mixte het beslag en verdeelde dit over de cupcakevormpjes en de taartvorm (een springvorm).
- 5-6 eieren
- 200 gram amandelmeel
- 100 gram speltmeel
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 banaan
- 300 gram aardbeien (of jam)
Het beslag rook naar mijn idee niet heel lekker, dus ik was al bang dat ook de taart zelf niet zou smaken. Gelukkig was het tegendeel waar.
Voor de vulling houd je nog wat bananen en aardbeien over.
Mixen maar!
Na het fijnstampen van de banaan mixte ik alle ingrediënten. Ik bakte de taart en de cupcakes in de oven (180 ºC) tot deze gaar waren (na ongeveer 16 minuten).
Vervolgens kun je de taart naar wens gaan vullen. Ik omkleedde de taart met een minder gezond laagje: marsepein uit de supermarkt. Voor de cupcakes maakte ik van amandelmeel, honing, bietensap en wat water een marsepeinalternatief. Verwacht geen echte marsepein, maar wel een lekker laagje voor op de cupcake.
De uitdaging van de taart
Voor de taart die ik wilde maken had ik niet genoeg beslag. De gehele taartvorm was bedekt, maar was niet dik genoeg om te vullen. Daarom sneed ik de bodem door de helft, belegde een helft met geplette aardbeien (je kunt ook jam naar keuze gebruiken), en plaatste de andere helft hier bovenop. Nu had ik een halve taart. Dat bleek gelukkig ook precies genoeg voor zes personen.
Recept gezonde taart en cupcakes?
Ik had een suikervervanger gebruikt, maar wat maakt een taart gezond? Zelf vind ik dat je van iets lekkers vooral mag genieten. In dit geval krijg je fruit binnen en amandelen. Samen met spelt, de eieren en de kokosbloesemsuiker vult dit goed. Het is een gezond alternatief voor een cupcake of taart waar weinig gezonde ingrediënten voor zijn gebruikt!
Geef een reactie